Video: Τα γκολ και η κριτική από το τρίποντο του φο(υ)ρτουνιασμένου Ολυμπιακού στα Πηγάδια

Για ακόμα ένα παιχνίδι η Ξάνθη δεν κατάφερε να κόψει βαθμό από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, για τρίτο συνεχόμενο αγώνα με τον Λουτσέσκου στον πάγκο της, χάνει με 3-1 από την ομάδα του Πειραιά, που πέρασε νικηφόρα από τα Πηγάδια χάρη στους Ντουρμάζ και Φορτούνη που έκαναν πράγματα και θαύματα, και διατηρεί το απόλυτο στο πρωτάθλημα.

Η Ξάνθη το πάλεψε, ήταν καλά στημένη στον αγωνιστικό χώροι, έφτασε στην ισοφάριση, διαμαρτύρεται για ένα πέναλτι που θα την έβαζε μπροστά στο σκορ λίγο πριν δεχθεί το πρώτο τέρμα αλλά μετά το 2-1 έδειξε να μένει από δυνάμεις και τελικά δέχτηκε μέσα σε τρία λεπτά δύο γκολ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέλεξε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τον Τσέναμο να βρίσκεται κάτω απ’ τα γκολπόστ, τους Γουάλας, Φλίσκα, Καρυπίδη και Μπαξεβανίδη στην άμυνα, αμυντικά χαφ οι Λουσέρο και Παπαστεριανός, δεξιά ο Ντιμιτρόφ, αριστερά ο Σολτάνι, αιχμή του δόρατος ο Καπετάνος και πίσω του, σε ρόλο δημιουργικού χαφ, ο Βασιλακάκης.

Ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τον Ρομπέρτο να παίρνει θέση κάτω απ’ τα δοκάρια, τους Ελαμπντελαουΐ, Σιόβα, Ντα Κόστα και Μαζουακού στην άμυνα, αμυντικά χαφ οι Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς, δεξιά ο Πάρντο, αριστερά ο Ερνάνι, στην κορυφή ο Ιντέγε και πίσω του, σε ρόλο δεκαριού, ο Φορτούνης.

Ο Τζίμι Ντουρμάζ ήταν καταιγιστικός και στο παιχνίδι με την Ξάνθη, προκαλώντας πολλές «τρικυμίες» στην άμυνα των Θρακιωτών και εκθέτοντας τον προπονητή του για την απόφαση να μην τον δηλώσει στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Εξίσου καλός όμως και ο Κώστας Φουρτούνης, ο οποίος δείχνει έτοιμος να σηκώσει το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού.

Το παιχνίδι στο πρώτο μέρος είχε την αναμενόμενη εικόνα με τον Ολυμπιακό να μπαίνει από νωρίς σε θέση οδηγού, παίρνοντας την κατοχή της μπάλας και προσπαθώντας να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το πρώτο γκολ, επιτιθέμενοι κυρίως από τα αριστερά με τον Ντουρμάζ. Ωστόσο η Ξάνθη είχε οχυρώσει αρκετά καλά τα μετόπισθέν  και δεν άφηνε πολλούς κενούς χώρους στο αντίπαλο, με αποτέλεσμα οι ουσιαστικές φάσεις να είναι λιγοστές στα πρώτα 45 λεπτά.

Η πρώτη καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό σημειώθηκε με τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε λεπτών με τον Ντουρμάζ να σεντράρει από τα αριστερά, τον Πάρντο να πιάνει ένα εντυπωσιακό βολ πλανέ από τα όρια της περιοχής αλλά την μπάλα να φεύγει άουτ. Η πρώτη απειλητική φάση για την Ξάνθη ήρθε στο 22ο λεπτό με τον Σολτάνι να επιχειρεί το σουτ από τα αριστερά χωρίς να έχει όμως ευτυχή κατάληξη.

Ο ρυθμός του αγώνα δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορος και όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα πήγαιναν στα αποδυτήρια χωρίς γκολ. Ωστόσο, ο Ντουρμάζ είχε διαφορετική άποψη καθώς φύλασσε το καλύτερο για το τέλος του πρώτου μέρους. Ο Σουηδός, στο 42ο λεπτό, πήρε την μπάλα από τα αριστερά, έξω από την περιοχή και αφού διάνυσε μερικά μέτρα πραγματοποίησε ένα σουτ – κεραυνό, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Τσέναμο και βάζοντας την ομάδα του μπροστά στο σκορ σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο του αγώνα.

Η εικόνα του δευτέρου μέρους δεν είχε καμία σχέση με αυτή του πρώτου καθώς ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος και οι φάσεις αρκετές. Οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά και κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια στο 50ο λεπτό. Ο Βασιλακάκης έκλεψε από τον Ποντία, που δεν πατούσε καλά στο παιχνίδι, έκανε το γύρισμα από τα αριστερά αρχικά στον Καπετάνο, εκείνος με τη σειρά του πάσαρε στον Ντιμιτρόφ και ο Βούλγαρος με πλασέ μέσα από την περιοχή έφερε το ματς στα ίσια, σε ένα υποδειγματικό και άκρως ομαδικό τέρμα.

Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός ανέβασε στροφές και πίεσε την Ξάνθη για να φτάσει γρήγορα σε ένα δεύτερο γκολ και να μην μπει σε «περιπέτειες».  Ο Ντουρμάζ βρισκόταν σε εξαιρετική μέρα και δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην αριστερή πτέρυγα των Ακριτών. Έτσι, στο 64ο λεπτό, μετά από ατομική ενέργεια, ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Μπαξεβανίδη με τον διαιτητή να υποδεικνύει την άσπρη βούλα. Ο Φορτούνης ανέλαβε την εκτέλεση και δεν αστόχησε από τα έντεκα βήματα δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του.

Αυτό το γκολ φάνηκε να «κόβει» τα πόδια των παικτών της Ξάνθης και έτσι, τρία λεπτά αργότερα, ήρθε και το 3-1. Ο Ιντέγε πήρε την μπάλα από τα αριστερά, από τον Ντουρμάζ, γύρισε στο σημείο του πέναλτι και ο Φορτούνης με πλασέ στην κίνηση διαμόρφωσε το 3-1, φτάνοντας στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερς με τέσσερα τέρματα και «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τη νίκη για την ομάδα του.  Αυτό το 3-1 έμεινε μέχρι τέλους με τον Ολυμπιακό να διατηρεί το απόλυτο και να παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας.

SKODA ΞΑΝΘΗ (Ρ. Λουτσκέσκου): Τσέναμο, Μπαξεβανίδης, Γουάλας, Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Παπαστεριανός, Φλίσκας, Καπετάνος (81′ Ράνος), Καρυπίδης, Ντιμιτρόφ (62′ Ερέα)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Μ. Σίλβα): Ρομπέρτο, Μιλιβόγεβιτς, Ντα Κόστα (37′ Μποτία), Φορτούνης, Ελαμπντελαουΐ, Ντουρμάζ, Σιόβας, Μαζουακού, Πάρντο (71′ Ερνάνι), Καμπιάσο (69′ Κασάμι), Ιντέγε