ΕΠΣ Θράκης: Αλλάζει ριζικά το σύστημα στα πλέι οφ του πρωταθλήματος της Α1 και Α2 Κατηγορίας

Σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της Α1 και της Α2 Κατηγορίας προχώρησε η ΕΠΣ Θράκης, σε σχέση τουλάχιστον με αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα. Παραμένουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, αλλά αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης σε αυτά.

Μέχρι τώρα όλες οι ομάδες μετά το τέλος της πρώτης φάσης, όπου όλοι έπαιζαν εναντίον όλων σε πρωτάθλημα 22 αγωνιστικών, μετέφεραν τους βαθμούς τους στην δεύτερη φάση. Έτσι στα πλέι οφ, όπου σχηματίζονταν ένας όμιλος από τους έξι πρώτους, οι ομάδες συνέχιζαν με όσους βαθμούς είχαν συγκεντρώσει. Το ίδιο και στα πλέι άουτ. Αν κάποιος είχε αποσπάσει 10 βαθμούς διαφορά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, την μετέφερε μειώνοντας το ενδιαφέρον στα πλέι οφ.

Πλέον αυτό αλλάζει, ώστε να μοιάζει με το σύστημα που εφαρμόζεται στα πλέι οφ της Super League, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αντιγράφει κιόλας. Πλέον οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας θα διαιρούνται με το τρία και το ποιλίκο που θα προκύπτει, εφόσον δεν είναι ακέραιος αριθμός, θα στρογγυλοποιείται σε κάθε περίπτωση προς τα επάνω. Με αυτούς τους βαθμούς η κάθε ομάδα θα ξεκινά στο νέο μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ ή πλέι άουτ. Για παράδειγμα, αν μια ομάδα έχει συγκεντρώσει 33 βαθμούς, θα ξεκινά με 33_3=11 και άρα με 11 βαθμούς. Αν όμως μια ομάδα έχει συγκεντρώσει 52 βαθμούς, τότε έχουμε  52:3=17,33 που σημαίνει ότι με την στρογγυλοποίηση προς τα επάνω θα ξεκινά με 18 βαθμούς.

Επίσης, ο πρώτος των πλέι οφ αλλά και των πλέι άουτ θα έχει και ένα μπόνους, που θα κυμαίνεται από έναν ως τρεις βαθμούς εφόσον στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχε εξασφαλίσει διαφορά από τον δεύτερο. Αν η διαφορά είναι από 1-3 βαθμούς στην βαθμολογία της πρώτης φάσης, τότε το μπόνους θα είναι ένας βαθμός στον βαθμολογικό πίνακα, αν η διαφορά είναι από 4-6 τότε θα έχει μπόνους δύο βαθμών και αν έχει βαθμολογική διαφορά 7 και άνω θα έχει μπόνους τριών βαθμών. Στο ανωτέρω παράδειγμα, αν ο πρώτος της βαθμολογίας  α’ φάσης έχει 52 βαθμούς και ο δεύτερος έχει 47 ,θα έχουν στον ειδικό βαθμολογικό πίνακα στην έναρξη των πλέι οφ ο πρώτος 52_3=17,33 – δηλαδή 18 βαθμούς + μπόνους 2 βαθμοί για την διαφορά 5 πόντων από τον δεύτερο στην κανονική διάρκεια και άρα θα ξεκινά με 18+2=20 βαθμούς στα πλέι οφ και θα έχει διαφορά 4 πόντων έναντι του δεύτερου, ο οποίος θα έχει 47_3=15,67 – δηλαδή 16 βαθμούς.

Αναλυτικά, όσα αναφέρονται στο άρθρο 18 παρ. 1 της Προκήρυξης ΕΠΣ Θράκης σεζόν 2015-2016, για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της Α1 και της Α2 Κατηγορίας:

 

Το Πρωτάθλημα της Α1΄και Α2΄κατηγορίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

α. Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί σε είκοσι δύο (22) αγωνιστικές με διπλούς αγώνες μεταξύ των δώδεκα ομάδων που συγκροτούν την Α1, και Α2 κατηγορία σε εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις. Στο τέλος των (22) είκοσι δύο αγωνιστικών  συντάσσεται βαθμολογικός πίνακας των (12) δώδεκα ομάδων για κάθε κατηγορία.  Οι βαθμολογίες επικυρώνονται από το Δ.Σ. της ΕΠΣ Θράκης με την προϋπόθεση ότι δεν εκκρεμούν στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα προσφυγές ή ενστάσεις που επηρεάζουν τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων .

β. Οι πρώτες έξι ομάδες  δημιουργούν υπό-όμιλο play-off (ένα για κάθε κατηγορία)  και οι  υπόλοιπες έξι   ομάδες  δημιουργούν υπό-όμιλο play out (ένα για κάθε κατηγορία), στη συνέχεια συντάσσονται ειδικοί βαθμολογικοί πίνακες για κάθε κατηγορία και κάθε υπό-όμιλο ως εξής:

ι)Η βαθμολογία κάθε ομάδας στο ειδικό πίνακα βαθμολογίας θα ισούται με το πηλίκο της διαίρεσης της βαθμολογίας της α φάσης διά του τρία και εφόσον υπάρχει κλασματικό υπόλοιπο γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω (π.χ βαθμολογία α φάσης 52 βαθμοί,  η βαθμολογία στον ειδικό πίνακα θα ισούται 52/3= 17 1/3 άρα στρογγυλοποιείται στο 18)

ιι)Ο πρώτος κάθε υπό-ομίλου (play-off  και  play out)εφόσον έχει διαφορά από τον δεύτερο από 1-3 βαθμούς στην βαθμολογία α φάσης θα έχει bonus  ενός (1) βαθμού στον ειδικό βαθμολογικό πίνακα, αν η διαφορά είναι από 4-6  θα έχει bonus δύο (2) βαθμών και αν έχει βαθμολογική διαφορά 7 και άνω θα έχει bonus  τριών (3) βαθμών. (π.χ ο πρώτος της βαθμολογίας  α φάσης έχει 52 βαθμούς και ο δεύτερος έχει 47 ,θα έχουν στον ειδικό βαθμολογικό πίνακα την εξής βαθμολογία : ο 1ος  52/3= 17 1/3 — δηλαδή 18 + bonus 2 σύνολο 20 βαθμών, ο 2ος  47/3= 15 2/3 —δηλαδή 16 βαθμούς)

γ. Η β φάση διεξάγεται σε δέκα αγωνιστικές με δέκα  (10) διπλούς εντός και εκτός έδρας αγώνες για κάθε υπό-όμιλο και κάθε κατηγορία, η τελική βαθμολογία κάθε ομάδας εξάγεται από το  άθροισμα των βαθμών (νίκη-ισοπαλία-ήττα) που θα συγκεντρώσει στη β΄ φάση των δέκα αγωνιστικών και της βαθμολογίας του ειδικού πίνακα. (π.χ η ομάδα Α έχει 15 βαθμούς στον ειδικό βαθμολογικό πίνακα και συγκεντρώνει 14 βαθμούς από την β φάση { 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες}, η τελική της βαθμολογία θα είναι 15+14=29 ).

 δ. Στην Α1 κατηγορία η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας του υπό-ομίλου play-off  ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια της κατηγορίας και συμμετέχει σε αγώνες κατάταξης, που διοργανώνει η ΕΠΟ για την άνοδο στη Γ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία. Οι δύο τελευταίες ομάδες της τελικής βαθμολογίας του υπό-ομίλου  του play out υποβιβάζονται στην Α2 κατηγορία.

ε. Στην Α2 κατηγορία η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας του υπό-ομίλου play-off  ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια της κατηγορίας και μαζί με τη δεύτερη της τελικής βαθμολογίας του ανέρχονται στην Α1 κατηγορία, και σε περίπτωση ανόδου στην Γ Εθνική κατηγορία της πρωταθλήτριας ομάδας της Α1 κατηγορία μετά τους αγώνες κατάταξης ανέρχεται και η τρίτη της τελικής βαθμολογίας ομάδα στην Α1 κατηγορία.