Ο έφηβος που θέλει να σπάσει το μεγάλο ρεκόρ του Κώστα Γκατσιούδη

Στα 18 του αποφάσισε να ζήσει το…αμερικάνικο όνειρο. Για την ακρίβεια κέρδισε το δικαίωμα μιας λαμπρής ακαδημαϊκής και αθλητικής πορείας, μέσα από τις αγωνιστικές του εμφανίσεις. Ο Γιάννης Κυριαζής από τον Αύγουστου του 2014 βρίσκεται στις ΗΠΑ και σπουδάζει Κινησιολογία με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Παράλληλα συνεχίζει με ραγδαία εξέλιξη την πορεία του στον αθλητισμό. Οι εμφανίσεις του από την αρχή της σεζόν αφήνουν υποσχέσεις όχι μόνο για μια εξαιρετική χρονιά, αλλά για μια λαμπρή μελλοντική καριέρα.

Ο έφηβος ακοντιστής καταφέρνει να συνδυάζει απόλυτα αποτελεσματικά σπουδές και προπόνηση. Μπορεί να χρειάζεται να ξυπνάει καθημερινά στις 07.00, ωστόσο καταφέρνει να διαπρέπει στα μαθήματα, στους αγώνες, όπου αισίως έφτασε το ρεκόρ του στα 78,41 μ., αλλά και να βρίσκει χρόνο για τους φίλους του, με τους οποίους πηγαίνει σινεμά και παίζει paintball.

«Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ξυπνούσα γύρω στις 07.00, γιατι 08.00 με 12.00 είχα μάθημα. Επειτα έτρωγα και ετοιμαζόμουν για την προπόνηση που ξεκινούσε συνήθως στις 14.00 και διαρκούσε δυόμιση με τρεις ώρες. Μετά την προπόνηση πήγαινα στο «ακαδημαϊκό κέντρο», εκεί όπου μαζεύονται οι αθλητές και διαβάζουν. Τώρα που τελείωσα με τα μαθήματα κάνω προπόνηση στις 11.00 και την υπόλοιπη ημέρα είμαι ελεύθερος», είπε ο Γιάννης Κυριαζής στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ.

Και συμπλήρωσε: «Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω με τους φίλους μου. Συνήθως μαζευόμαστε σε σπίτια για να παίξουμε βιντεοπαιχνίδια ή πηγαίνουμε σινεμά. Οταν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες κανονίζουμε paintball, go-kart και μπόουλινγκ».

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Κυριαζής αποτελεί έναν ολοκληρωμένο αθλητή, που ξέρει πολύ καλά, πως εκτός από την προπόνηση πρέπει να διαχειρίζεται τόσο τους στόχους του όσο και το άγχος του.

«Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της χρονιάς είχα στο μυαλό μου το πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά περίμενα λίγο να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, μιας και ήταν μια μεταβατική για εμένα χρονιά. Πλέον συνεχίζω και το βλέπω ως ένα ρεαλιστικό στόχο και αποτελεί για μένα ένα κίνητρο, αφού ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνες αθλητές όλων των εποχών με εξαιρετική σταδιοδρομία, τον Κώστα Γκατσιούδη», είπε ο νεαρός αθλητής, που έχει προφανώς ως πρότυπο τον Εβρίτη πρώην πρωταθλητή.

Σε σχέση με τον…τίτλο του φαβορί που ήδη «κουβαλά» για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων (16-19/7, Εσκιλστούνα) εξηγεί: «Προτιμώ να μην ασχολούμαι με την κατάταξη. Είναι ελπιδοφόρο να πηγαίνεις σε μια μεγάλη διοργάνωση ως το φαβορί, αλλά ταυτόχρονα, σε εμένα τουλάχιστον δημιουργεί και άγχος καθώς πλέον έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον εαυτό μου. Γι΄αυτό το λόγο θέλω να σκέφτομαι πράγματα που δεν θα μου προκαλέσουν άγχος. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι ένας αγώνας όπως όλοι οι άλλοι. Θέλω να μείνω συγκεντρωμένος και να κάνω τις ίδιες σκέψεις με τους προηγούμενους αγώνες της φετινής χρονιάς, χωρίς να βάζω τον εαυτό μου σε καταστάσεις που μου δημιουργούν αρνητικές σκέψεις».

Ο Κυριαζής, ο οποίος το Σάββατο κατέλαβε την πρώτη θέση με βολή στα 77,67 μ., στους Αγώνες της Ανατολικής περιφέρειας στο Τέξας, ετοιμάζεται για το NCAA (10-13/6), που θα γίνει στο Γιουτζίν και αποτελεί το μεγαλύτερο αγώνα της χρονιάς για τους αθλητές των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ. «Πλέον έχω έναν ακόμη αγώνα στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός, καθώς πρόκειται για το NCAA κι έπειτα θα έρθω στην Ελλάδα. Θα αγωνιστώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων, το Βαλκανικό Εφήβων Νεανίδων, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων και τέλος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών».