Επέτειος: 15 χρόνια από το ιστορικό fair play του Ντέμη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος

Συμπληρώνονται σήμερα (Κυριακή 10 Μαΐου) ακριβώς 15 χρόνια από την ημέρα που ο Ντέμης Νικολαΐδης έγραψε ιστορία με την μοναδική κίνηση fair play στην οποία προέβη, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ιωνικό.

Ήταν στις 10 Μαΐου του 2000 όταν η ΑΕΚ κατακτούσε το Κύπελλο, αλλά αυτή επισκιαζόταν από την αξιέπαινη κίνηση του Αλεξανδρουπολίτη στάικερ ενώσω ακόμα δεν είχε ανοίξει το σκορ.

Ήταν το 32ο λεπτό του ματς, όταν μετά το φάουλ του Μιλέν Πετκόφ, η ηγετική φυσιογνωμία της Ένωσης χρησιμοποίησε το χέρι για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα του Ιωνικού, Φώτη Στρακόσια.

Στην αρχή, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Δούρος, καταμέτρησε το γκολ υπέρ της ΑΕΚ. Ωστόσο αυτό δεν μέτρησε εξαιτίας της παρέμβασης του Ντέμη και ενώ οι διαμαρτυρίες των παικτών του Ιωνικού και του προπονητή του Ολέγκ Μπλαχίν ήταν έντονες.

 

Ήταν ο ίδιος ο Ντέμης που είπε στον Δούρο ότι είχε χρησιμοποιήσει το χέρι για να πετύχει το γκολ, ζητώντας του να το… ακυρώσει. Όπερ και εγέννετο. Και μάλιστα, ο Ντέμης αμέσως μετά χρεώθηκε και με κίτρινη κάρτα!!!

Εκείνη την στιγμή το αποτέλεσμα ήταν 0-0 και για αυτό η κίνηση του Ντέμη αποκρούσε μεγαλύτερη αξία. Ελάχιστα λεπτά μετά ο Ντέμης με ορθό τρόπο αυτή τη φορά άνοιγε το σκορ και τελικά η ΑΕΚ έφτασε σε μια εύκολη νίκη με 3-0.

Δυο χρόνια μετά από εκείνη την στιγμή, η Διεθνής Επιτροπή για το Fair Play  αποφάσισε να βραβεύσει τον Ντέμη Νικολαΐδη για αυτήν του την πράξη σε τελετή που φιλοξενήθηκε στη Φρανκφούρτη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

 

Κάπως έτσι ο Ντέμης, που το 2004 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική, το πιτσιρίκι που ξεκίνησε από τα τσικό του Εθνικού Αλεξανδρούπολης για να κατακτήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθιερώθηκε σαν μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το fair play  του Ντέμη έμεινε και συνεχίζει να μνημονεύεται ως τέτοιο. Και συνέβη μια μέρα σαν και αυτή, 15 χρόνια πριν…