Φάκελος Ευρώπη: Γιατί η Ξάνθη φλερτάρει με απευθείας είσοδο στους ομίλους του Europa League

Έχουν αφιερωθεί ώρες στα πληκτρολόγια για να αναλυθούν τα σενάρια των πλέι οφ και των πιθανοτήτων εξόδου κάθε ομάδας στην Ευρώπη. Γιατί όμως η Ξάνθη φλερτάρει απευθείας με την είσοδο στους ομίλους του Europa League και όχι με προκριματικά, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα;

Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με τη γενικότερη αναβάθμιση της διοργάνωσης απο την ΟΥΕΦΑ, η οποία ως γνωστόν θα δώσει και ζεστό χρήμα στις συμμετέχουσες ομάδες. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ήδη έχει λάβει εδώ και ενάμισι χρόνο αυτήν την απόφαση που στέλνει για φέτος (και μόνο για φέτος) τον κυπελλούχο στους ομίλους και όχι σε προκριματικά, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι σήμερα, το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League έπαιρναν  οι 10 ομάδες που αποκλείονται από τα πλέι οφ του Champions League, οι 31 ομάδες που προκρίνονταν μέσω των πλέι οφ της διοργάνωσης, ο κάτοχος του βαρύτιμου τίτλου καθώς και οι Κυπελλούχοι των 6 πρώτων χωρών στη βαθμολογία της UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της διοργάνωσης αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα αυτό και να δώσει δικαίωμα για απευθείας πρόκριση στους ομίλους, σε μία ομάδα από τις πρώτες 12 χώρες στην κατάταξη της OYEΦΑ. Ως γνωστόν 12η στην κατάταξη μέχρι και πέρυσι ήταν η Ελλάδα, άρα έχουμε ως χωρα αυτό το προνόμιο για την σεζόν 2015-2016.

Φέτος η Ελλάδα έχει πέσει στην 13η θέση και κατά συνέπεια του χρόνου θα χαθεί αυτό το προνόμιο, το οποίο ουσιαστικά θα εφαρμοστεί για μία χρονιά. Μάλιστα, στην σεζόν 2016-2017 δεν θα είναι μόνο ο κυπελλούχος αλλά και ο πρωταθλητής που θα κληθεί να δώσει προκριματικά για το Champions League.

Με την εξέλιξη αυτή, η UEFA, θέλει να προσδώσει περισσότερο κύρος στην διοργάνωση με ομάδες που θα έχουν κατακτήσει ένα τρόπαιο την σεζόν που θα αγωνιστούν στην Ευρώπη. Oυσιαστικά το Europa League θα θυμίζει κάτι από την παλαιά διοργάνωση της UEFA, το Κύπελλο Κυπελλούχων, δίνοντας την ευκαιρία στους τροπαιούχους 12 χωρών να συμμετέχουν απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Για αυτό τον λόγο, η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα οι ομάδες της, θα έπρεπε να κρατήσουν ως κπόρη οφθαλμού την 12η θέση που είχαμε ως χώρα στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ προκειμένου να βγουν κερδισμένες – κάτι που πέρυσι καταφέραμε εν πολλοίς και χάρη στην Ξάνθη, αλλά φέτος οι ομάδες που μας εκπροσώπησαν δεν κατάφεραν να διατηρήσουν.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η εξέλιξη, έστω και αν δεν είχε γίνει κατανοητή από όλους, δίνει άλλο κίνητρο σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο Κύπελλο Ελλάδος, καθώς ο τροπαιούχος έχει πέραν της εγγυημένης συμμετοχής στην Ευρώπη μέχρι και τον Δεκέμβρη και εξασφαλισμένα έσοδα από το market pool της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, όπως ακριβώς και στο Champions League.

Πολλοί το καλοκαίρι επέκριναν την ΕΠΟ για το σύστημα διεξαγωγής με τους ομίλους και τους διπλούς νοκ άουτ αγώνες, υποστηρίζοντας ότι έτσι μηδενίζονται οι πιθανότητες για εκπλήξεις, αλλά η πράξη μάλλον διέψευσε αυτές τις αιτιάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα ημιτελικά έφτασαν δύο ομάδες της Β’ Εθνικής και στα προημιτελικά τέσσερις.

Απλά, βλέποντας αυτά, μπορούν κάλλιστα να τραβούν τα μαλλιά τους μεγάλες ή και μικρότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας που σνόμπαραν την διοργάνωση, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητές τους και μέσω αυτής, να πετύχουν τελικά να αλλάξουν την μοίρα τους, κάνοντας ένα τεράστιο βήμα στην εξέλιξη τους.

Αυτή η δυνατότητα πλέον έχει απομείνει σε δύο συλλόγους. Με δεδομένο το 0-3 του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα στον έναν ημιτελικό, μόνο στην Ξάνθη κατά κύριο λόγο και στον Ηρακλή κατά δεύτερο, που κοντράρονται στον άλλο ημιτελικό. Όποιος προκριθεί στον τελικό, θα παίζει απέναντι στον πρωταθλητή Ολυμπιακό όχι απλά για ένα τρόπαιο, αλλά για την αλλαγή στην ιστορία του.

Και υπενθυμίζεται ότι αν κάποιος δεν κατακτήσει το τρόπαιο, δεν στεφθεί κυπελλούχος δηλαδή αλλά μείνει μόνο με την συμμετοχή στον τελικό, τότε δεν παίρνει τίποτα, καθώς ο φιναλίστ δεν εξασφαλίζει όχι απλά έξοδο στους ομίλους αλλά ούτε στα προκριματικά του Europa League. Το Κύπελλο είναι ο θεσμός του όλα ή τίποτα. The winner takes it all…