Η ελληνική ομάδα ΑΕΚ Μπελογιάννη στην καρδιά της Ουγγαρίας και ο Θρακιώτης πρόεδρός της

Ένα μικρό… γαλατικό χωριό με ελληνικές ρίζες στην καρδιά της Ουγγαρίας έφεραν στην επιφάνεια τα ουγγρικά ΜΜΕ με αφορμή την αναμέτρηση των Μαγυάρων με την Εθνική Ελλάδος.

Η ονομασία του τα λέει όλα: «Μπελογιάννης» ή όπως ακριβώς το γράφουν οι Ούγγροι: «Beloiannisz» το οποίο μάλιστα διαθέτει και ομάδα: την ΑΕΚ Beloiannisz.
Ωστόσο, το blog «hatsofuves.blog.nepsport.hu» το οποίο ασχολείται με ιδιαίτερες ιστορίες γύρω από το ποδόσφαιρο της χώρας, πραγματοποίησε αφιέρωμα στο χωριό Μπελογιάννης και την εκεί… ΑΕΚ. 
Το χωριό βρίσκεται στην επαρχία Φεγιέρ. Η περιοχή βρίσκεται στην «καρδιά» της Ουγγαρίας και πιο συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του Δούναβη.
Πώς δημιουργήθηκε αυτή η παροικία Ελλήνων στην Ουγγαρία; Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) στην Ελλάδα, ακριβώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί κομμουνιστές αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, μερικοί εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν στην Ουγγαρία. 
Εκατοντάδες Έλληνες βρήκαν στέγη ενώ εργάζονταν στα εργοστάσια της περιοχής. Στις 3 Απριλίου του 1952 η ουγγρική κυβέρνηση, βλέποντας ότι είχε δημιουργηθεί αυτή η παροικία εκατοντάδων Ελλήνων, έδωσε επίσημα στο χωριό την ονομασία Νίκος Μπελογιάννης (Beloiannisz), αφού μέχρι τότε όλοι οι Ούγγροι το έλεγαν «Görögfalva» που σημαίνει το χωριό των Ελλήνων.

Ο Νίκος Μπελογιάννης  υπήρξε  αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών και στέλεχος του Δημοκρατικού Στρατού που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση Πλαστήρα στις 30 Μαρτίου το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας. 

Το χωριό του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1950 από εθελοντές και τότε αριθμούσε 1.850 κατοίκους. Φτάνοντας στο σήμερα και με βάση τα δημογραφικά στοιχεία του 2001 υπάρχουν 1.185 κάτοικοι και οι Έλληνες υπολογίζονται γύρω στους 250-300.
Στο συγκεκριμένο blog μίλησε ο Δήμαρχος της περιοχής, Κώστας Παπαλέξης που θυμάται πώς έζησε την επιτυχία του 2004.  «Έχασα τις παντόφλες μου! Όταν έβαλε το νικητήριο γκολ ο Χαριστέας, όλο το πλήθος στο μπαρ που ήμασταν πετάχτηκε και έσπασαν και ποτήρια. Επικρατούσε μια μανιώδης κατάσταση.

Λέω στους φίλους μου τους Ούγγρους ότι καλό είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο πόλο και στο Champions League του χάντμπολ, αλλά το ποδόσφαιρο παραμένει ποδόσφαιρο», λέει στο ουγγρικό μπλογκ ο Έλληνας δήμαρχος του ελληνικού χωριού, τον οποίο είχε συναντήσει πριν ενάμισι χρόνο και ο Εβρίτης πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος.

Ένας από τους γηραιότερους του χωριού είναι ο Αχιλλέας Γαλάνης που φωτογραφήθηκε με τον… «Ριζοσπάστη». Γεννημένος το 1945 θυμάται ακόμα τις μέρες εκείνες που αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα: «Το 1948-49 χιλιάδες παιδιά και γυναίκες έφτασαν μέχρι την Τσεχοσλοβακία. Ήμασταν 9 αδέρφια και οι δύο απ’ αυτούς ήταν αντάρτες και σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο. Τρεις όμως παρασύρθηκαν στον Μπελογιάννη και το 1954 ο Ερυθρός Σταυρός με έφερε εδώ».
Σε ένα χωριό ελληνικό στην καρδιά της Ουγγαρίας δεν γινόταν να μην υπάρχει ομάδα ποδοσφαίρου. 
Μπορεί να μην βρίσκεται και στις καλές της μέρες, αλλά η ΑΕΚ Μπελογιάννη είναι εκεί και αποτελεί το σημείο συνάντησης για όλους τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους της χώρας. 
Η ομάδα έχει μακρά ιστορία, σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν του χωριού. Φυσικά έχει ως χρώματα τσα κιτρινόμαυρα, εναλλακτικά όμως υπάρχουν το μπλε και το άσπρο για να υπενθυμίζουν την ελληνική της καταγωγή.
Ο Λεωνίδας Στεφόπουλος που αποτελεί έναν από τους παίκτες της σημερινής ομάδας. Έχει  Έλληνες γονείς και έχει διδαχθεί ελληνική λογοτεχνία, γραμματική, ιστορία, γεωγραφία και μυθολογία. 
«Μέσα στα αποδυτήρια μιλάμε κυρίως αγγλικά, αλλά εντός γηπέδου μιλάμε ελληνικά. Ο αντίπαλος δεν έχει ιδέα για το τι λέμε», αποκαλύπτει στο ουγγρικό μπλογκ.
Το χωριό Μπελογιάννη είχε επισκεφθεί πριν ενάμισι χρόνο ως υφυπουργός Εξωτερικών ο πρώην βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει στο ThrakiSportS, είχε συγκινηθεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η ομάδα του ελληνικού αυτού χωριού ονομαζόταν ΑΕΚ, καθώς είναι γνωστά τα κιτρινόμαυρα φίλαθλα αισθήματά του και η προσωπική φιλική σχέση που διατηρεί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος προφανώς και ενημερώθηκε για την ύπαρξή της.

Όταν επισκέφθηκε το ελληνικό χωριό Μπελογιάννης που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα έξω από την Βουδαπέστη, ο Γεροντόπουλος μεταξύ άλλων είχε γνωρίσει και τον κυρ Νίκο Λακάκη, ο οποίος κατάγεται από την Κυανή Διδυμοτείχου και μένει στο χωριό από το 1952 που χτίστηκε για να στεγάσει τους Έλληνες που βρέθηκαν εκεί.

Λίγο αργότερα είχε γνωρίσει και τον έναν από τους τρεις γιους του, τον Βαγγέλη, που είναι μάλιστα και πρόεδρος της τοπικής ομάδας (τον βλέπετε στην φωτογραφία του κεντρικού θέματος τέταρτο από αριστερά στη μεσαία σειρά, ενώ δίπλα του είναι και ο αδερφός του Γιώργος, από την περίπου που και οι δύο αγωνίζονταν ως παίκτες στην ομάδα το 1998).

Η φωτογραφία που δημοσιεύει ακολούθως το ThrakiSportS είναι από εκείνη την επίσκεψη του τότε υφυπουργού Εξωτερικών  και είχε φωτογραφηθεί στο γήπεδο της ΑΕΚ Μπελογιάννη έχοντας δίπλα του τον Εβρίτη πρόεδρο της ΑΕΚ Μπελογιάννη Βαγγέλη Λακάκη και στην άκρη τον πατέρα του Νίκο, ενώ στην παρέα είναι ακόμα ο δήμαρχος Μπελογιάννη Κωνσταντίνος Παπαλέξης και ο πρέσβη μας στην Ουγγαρία.