Αναβολή μιας εβδομάδας στην Αερολέσχη Κομοτηνής για το extreme sport “παρα-trike” για άτομα με αναπηρία

Για το ερχόμενο Σάββατο 7 Μαρτίου μεταφέρθηκε η ημέρα “paratrike” στην πίστα Αερολέσχης Κομοτηνής. Πρόκειται  για μία απίστευτη εμπειρία πτήσης με διθέσιο μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, όμως η ημερομηνία τροποποιήθηκε λόγω των καιρικών φαινομένων.

 

Οι συμμετοχές ατόμων με αναπηρία ανέρχονται ήδη στις 13 με το ενδιαφέρον να αυξάνεται. Το Paramotor ή Paratrike γίνετε με ένα αλεξίπτωτο πλάγιας (Parapente), υποβοηθούμενο από κινητήρα με το οποίο μπορεί κανείς να απογειωθεί σχεδόν από οπουδήποτε με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Δεδομένης της παρουσίας και της καθοδήγησης πεπειραμένου εκπαιδευτή δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.

Η πτήση γίνεται με διθέσιο Paratrike και η απογείωση γίνεται από το έδαφος. Ο χειριστής του Paratrike αποκτά ταχύτητα και αποκολλάται από το έδαφος και με τους κατάλληλους χειρισμούς κερδίζει σταδιακά το επιθυμητό ύψος. Η πτήση γίνεται με τη βοήθεια της μηχανής, της βαρύτητας, του αέρα και του ανθρώπου που το χειρίζεται. Λόγω σχήματος και κατασκευής, δημιουργεί άνωση και ταξιδεύει προς τα εμπρός και προσγειώνεται σε προκαθορισμένο σημείο με απόλυτη ασφάλεια. Έτσι, με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, η πτήση του διθέσιου Paratrike είναι εύκολη και διασκεδαστική για τον επιβάτη που απολαμβάνει την ομαλή απογείωση και πτήση χωρίς άγχος και κούραση τραβώντας φωτογραφίες ή με κάμερα, εάν το επιθυμεί. 

Η ημέρα paratrike, στην πίστα Αερολέσχης Κομοτηνής ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, όμως η ημερομηνία τροποποιήθηκε λόγω των καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα μεταφέρθηκε το επόμενο Σάββατο 7 Μαρτίου την ίδια ώρα, δηλαδή από τις 10:00 έως και τις 18:00. Διοργανώνεται στην πίστα Αερολέσχης Κομοτηνής ο σύλλογος «Περπατώ» και το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης (Κ.Ε.Α.Δ.Α.). “Ζήσε μια απίστευτη εμπειρία πτήσης με διθέσιο μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο (Paratrike) με εκπαιδευτή, πέταξε σαν πουλί, ζήσε τις πιο έντονες συγκινήσεις της ζωής σου και ανέβασε την αδρεναλίνη σου”, υπόσχεται η μέρα paratrike.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη δράση, αφού προτεραιότητα θα δοθεί στα άτομα με αναπηρία, ώστε μαζικά, για πρώτη φορά, να λάβουν μέρος σε ένα extreme sport. Είναι μια δράση που δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μαζικά, έσπευσε να διευκρινίσει στο «Χρόνο» ο Μιχάλης Ραγκούσης μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία «Περπατώ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις ευκολίες που έχει ο τόπος μας, για να δίνουμε στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που δεν γίνονται πουθενά αλλού. Είναι η πρώτη φορά που ένα extreme sport θα μπορέσουν να το βιώσουν άτομα με αναπηρία. Ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε κάτι το οποίο δεν μπορούν να βρουν στην καθημερινότητά τους και σε άλλες χώρες του εξωτερικού είναι εφικτό».

Το κόστος συμμετοχής είναι μεν υψηλό, στα 60ευρώ, αλλά όχι απαγορευτικό για κάποιον που θέλει να ζήσει μία ξεχωριστή εμπειρία στον αέρα. «Δυστυχώς το πρόβλημα με την περιοχή μας είναι ότι είμαστε πολύ μακριά και το κόστος του να έρθει όλος ο εξοπλισμός από την Αθήνα είναι μεγάλο. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατό πιο χαμηλό και προσιτό σε όλους. Τα 60 ευρώ είναι μία τιμή που θα μπορέσει να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης. 

Κάθε πτήση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρία. Οι συμμετοχές αναμένεται να αυξηθούν όσο περνούν οι ημέρες.  Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως και την Πέμπτη 5 Μαρτίου στο 2531036909 ή στο info@perpato.gr. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα δοθεί αυστηρή προτεραιότητα σε ΑμεΑ, χωρίς να αποκλείεται στην συνέχεια να δοκιμάσουν την εμπειρία και αρτιμελείς.