O “παππούς” Σάκης Τσιώλης σχολιαζει το ντερμπι της Λεωφόρου

Την άποψη του για το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό εξέφρασε ο πρώην προπονητής της Ξάνθης, Σάκης Τσιώλης.

Ο έμπειρος τεχνικός στάθηκε στις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία των δυο ομάδων, κάνοντας μία μίνι ανάλυση στην εκπομπή “Το 10 το κακό” με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη για τον Sport24 Radio 103,3.

Για το πώς είναι η καθημερινότητα χωρίς ομάδα: “Τώρα πλέον διαχειρίζεσαι και το άγχος και την πίεση. Η καθημερινότητα είναι μεγάλη εξάρτηση στο ποδόσφαιρο, να κάνεις το ασκησιολόγιο σου, να δεις τον καιρό, το πρόγραμμα σου, την προπόνηση σου. Είναι μία ιεροτελεστία. Εδώ και 17 χρόνια βρισκόμουν στον χώρο, ευτυχώς που μπήκε στην ζωή μου και ο εγγονός μου”.

Για την εικόνα του Ολυμπιακού με τη Ντνίπρο: “Δεν είναι μόνο χθες που ο Ολυμπιακός δείχνει ότι έχει πρόβλημα στο τελείωμα. Για πρώτη φορά δεν δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις από τους πλάγιους επιθετικούς και αυτό έχει συνέπεια να μην είναι επικίνδυνος ο Μήτρογλου. Αν παρατηρήσετε μόνο αν ο Τσόρι είναι καλά με τις κάθετες μπορεί να κάνει φάσεις ο Μήτρογλου. Επίσης χθες πολλές από τις σέντρες βγήκαν και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο επιθετικός θέλει την μπάλα μπροστά να την βλέπει. Πιο πριν βοηθούσαν τα πλάγια μπακ. Ο Αφελάι λείπει από το σκοράρισμα όπως και ο Κασάμι. Όταν δεν δημιουργείς ευκαιρίες σίγουρα θα γίνει το πρόβλημα”.

Για το αν είναι δύσκολο να κάνει αλλαγές ο νέος προπονητής και να διορθώσει τα λάθη του καλοκαιριού: “Οι ομάδες χτίζονται το καλοκαίρι. Όμως υπάρχει σύστημα και τακτική που μπορούμε να προσαρμόσουμε πράγματα. Μου φαίνεται αδιανόητο που ο Ολυμπιακός και επί Μίτσελ και τώρα δεν παίζει με δύο κεντρικούς αμυντικούς. Έτσι θα ήταν και πιο εύκολο για τον Τσόρι να σημαδέψει δύο παίκτες. Στο scouting μπορείς να μπλοκάρεις το καλό πόδι στον παίκτη που κάνει παιχνίδι. Με τον δεύτερο επιθετικό θα μπορεί να βοηθήσει το Μήτρογλου να μην παίζουν πάνω του δύο στόπερ. Στο Europa League οι άλλοι προσαρμόζονται πάνω του. Η ισπανική και η πορτογαλική σχολή δύσκολα αλλάζει σύστημα. Πιο παλιά επί Βαλβέρδε οι Αμπντούν και Μιραλάς συνέκλιναν προς το κέντρο και έδιναν βοήθειες. Χθες ειδικά ήταν τραγικοί στην τροφοδότηση. Στον χώρο του κέντρου μέσα από αυτή την υπόθεση υπάρχει και πρόβλημα στην αντεπίθεση και θα είναι και πρόβλημα την Κυριακή, αν πάει έτσι στην Λεωφόρο”.

Για το που τι θα έκανε αν ήταν προπονητής σε μία από τις δύο ομάδες στο ντέρμπι της Κυριακής: “Σημείο αναφοράς στον Παναθηναϊκό είναι ο Μπεργκ. Ξέρει πάρα πολύ καλά την θέση και ξέρει να κινεί τους στόπερ. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει λύσεις στο σκορ. Αυτή την στιγμή έχει ένα πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός λόγω του Μπεργκ, γιατί και γκολ να μην βάλει θα βοηθήσει για να ανοίξει χώρους”.

Για το πώς προβλέπει το ντέρμπι: “Πιστεύω ότι το pressing θα είναι πολύ στενό. Δεν θα υπάρχουν χώροι και τακτικά θα είναι δεμένο. Στον χώρο του κέντρου και οι δύο θα πιέσουν και θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι. Οι στημένες φάσεις και οι στιγμές κάποιων παικτών θα κρίνουν το παιχνίδι”.

Για το ποια θα είναι η εξέλιξη σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού ή αν ο Ολυμπιακός φύγει από τη Λεωφόρο με ισοπαλία ή νίκη: “Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά την δεκαετία αυτή θα πρέπει να ανησυχεί. Ο Ολυμπιακός με δύο αποτελέσματα σχεδόν κλειδώνει το πρωτάθλημα. Δεν είναι μόνο η διαφορά τους. Είναι και η ψυχολογία”.

Για το αν ο Παναιτωλικός του θυμίζει τον δικό του Αστέρα Τρίπολης: “Το στυλ που παίζει είναι η υπομονή στο παιχνίδι. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο σήμερα. Απλώς ο Αστέρας έχει μία συνέχεια. Έχει αλλάξει πολλά πράγματα και σε στυλ παιχνιδιού. Προσπαθεί και από τους στόπερ και από τα πλάγια να βγάλει την μπάλα στον Μπαράλες”.

Για το ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν στην Super League: “Η ήττα του Λεβαδειακού στην Βέροια μπέρδεψε το παιχνίδι. Ο Εργοτέλης έχει καλό passing game και βάζει την μπάλα κάτω”.

Για το αν μπορεί η Τσέλσι του Μουρίνιο να πάρει το Champions League: “Είναι λίγο δύσκολο να πάρει το Champions League. Σίγουρα είναι ομάδα που φτάνει πολύ ψηλά. Είναι ένας προπονητής που έχει μία ομάδα που δύσκολα μπορείς να την κερδίσεις. Όταν φτάνεις σε μεγάλη ταχύτητα και ποιότητα τότε θα έχει δύσκολα”.