Αίσιο τέλος για τον ιρανό πρόσφυγα Νασίρ Γκασεμί που κρατείτο στην Κομοτηνή

Πανελλαδική διάσταση , που προκάλεσε και λύση, πήρε η υπόθεση του μετανάστη Νασίρ Γκασεμί και του εγκλεισμού του στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κομοτηνής. Η περίπτωσή του ανέδειξε τη σκληρότητα με την οποία η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε,  αντιμετώπιζε τα ζητήματα των μεταναστών αλλά και την αδιαλλαξία κάποιων ανθρώπων της ΕΛΑΣ, που κάφμθηκε όμως από την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης.

Ο Ιρανός πρόσφυγας που είχε καταδικαστεί ως «διακινητής» μεταναστών (καταδίκη που βασίστηκε σε προανακριτικές καταθέσεις ανθρώπων που δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και σε κατάθεση αστυνομικού που δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι άνθρωποί του) είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης αλλά παρέμενε κρατούμενος ως στο Κέντρο Κράτησης Κομοτηνής ως «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη» με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης (!) ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων και ενώ υπήρχε η δυνατότητα εναλλακτικών περιοριστικών όρων.  Και όλα αυτά, παρόλο που το Μονομελές Εφετείο Κομοτηνής είχε αποφασίσει την αναστολή εκτέλεσης της απέλασής του.

Μόλις την Παρασκευή η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρθηκε στην  περίπτωσή του και την Κυριακή αφέθηκε ελεύθερος με «άνωθεν εντολή» ! Είχε προηγηθεί η μεταγωγή του στο Κέντρο Κράτησης της Ξάνθης την περασμένη εβδομάδα και εν συνεχεία νέα μεταγωγή του στα κρατητήρια αλλοδαπών της Π.Ράλλη στην  Αθήνα.

Τελικά ο Νασίρ Γκασεμί, που αντιμετώπισε τη σκληρότητα και τη ματαιότητα της προηγούμενης πολιτικής, αφέθηκε ελεύθερος, προκειμένου να συναντήσει τη σύζυγο και το παιδί του που αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας.

Ο δικηγόρος του Γκασεμί, Γιάννης Πατζανακίδης από την Ξάνθη, σε  δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για το ζήτημα, είχε αναφέρει ότι  οι αποφάσεις αστυνομικού οργάνου για κράτηση αλλοδαπών που μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες δεν εναρμονίζονται με το Σύνταγμα και παρουσιάζουν πολύ σημαντικά ζητήματα αναλογικότητας, καθώς ανάλογη κράτηση επιβάλλεται μόνο σε κακουργηματικού χαρακτήρα διαπιστωθείσες πράξεις επικίνδυνων δραστών.

» Ας σκεφτούμε τι θα σήμαινε, αν μπορούσε να επιβληθεί κράτηση σε Ελληνα με απόφαση απλώς αστυνομικού οργάνου με βάση τις αόριστες έννοιες «κίνδυνος φυγής» ή «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη». Θα θεωρούνταν -και σωστά- ότι έχουμε χούντα»  είχε δηλώσει ενώ μετά από δύο μέρες, δόθηκε πολιτική λύση στο πρόβλημα.

 

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr