Ο προπονητής της Εθνικής Κατάρ ήρθε Κομοτηνή και μίλησε στο ThrakiSportS

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

– Στην Κομοτηνή βρέθηκε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ο Τάκης Φωτεινάκης. Το ThrakiSportS συνάντησε τον προπονητή της Εθνικής Παίδων του Κατάρ και συνομίλησε μαζί του για την Εθνική Ομάδα του Κατάρ και όχι μόνο.

 

Έχοντας ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο στην Αραβική Χώρα, ο Τάκης Φωτεινάκης ανανέωσε πριν λίγο καιρό το συμβόλαιο του με την Ομοσπονδία Μπάσκετ του Κατάρ. “Πέτυχε το πλάνο που μου ζήτησαν και ανανέωσαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου” θα μας πει. “Είχαμε ως στόχο να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το μπάσκετ από μικρή ηλικία, έχοντας μόνο γηγενής παίκτες, καθώς στα αραβικά κράτη αγωνίζονται και πολλοί αμερικάνοι. Ήδη 3 παίκτες προωθήθηκαν στην Εθνική Κ17. Εγώ είμαι προπονητής σε παιδιά ηλικίας 14 έως 16 ετών. Πέρσι στο πρωτάθλημα Κ15 των Αραβικών χωρών πήραμε τη 4η θέση, ενώ αν παίρναμε μετάλλιο θα η ομάδα θα γινόταν η πρώτη που κατακτά μετάλλιο έχοντας παίκτες μόνο από το Κατάρ. Αυτόν θέλω να το πετύχω με την ομάδα Κ16 με την ομάδα που θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα Αραβικών Χωρών που θα γίνει το καλοκαίρι του 2015. Όλες αυτές είναι διοργανώσεις που βρίσκονται στο επίσημο καλεντάρι της FIBA και στις Αραβικές Χώρες τις δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα. Επίσης κατακτήσαμε την 9η θέση στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα, αντιμετωπίζοντας ομάδες που είχαν μεγαλύτερους κατά ένα χρόνο παίκτες από εμάς. Αυτό όμως θα μας βοηθήσει την φετινή χρονιά, καθώς εκτός από ένα παίκτη όλος ο υπόλοιπος κορμός παραμένει ο ίδιος.

Συνέχισε μετά λέγοντας πως “για εμένα όλος αυτός ο χρόνος ήταν μία μεγάλη εμπειρία. Γνώρισα προσωπικότητες, όπως ο Κοτλάμπα, ο Γιούγκεμπραντ, ο Μαϊνινί που πραγματικά δεν πίστευα ποτέ ότι θα μιλούσα μαζί τους. Επίσης ο Σεϊχης Σαούντ Μπιν Αλ – Θανί είναι μία μεγάλη προσωπικότητα, καθώς ήταν παλιά πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Κατάρ και τώρα είναι αντιπρόεδρος της FIBA στο 3X3, ενώ και ο τωρινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας, που είναι και αυτός Σεΐχης και έχει και το ίδιο όνομα με τον προκάτοχο του είναι Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της επιτροπής που κέρδισε την ανάληψη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

Μετά η συζήτησή μας στράφηκε γενικά στο μπάσκετ του Κατάρ. “Στο Κατάρ υπάρχουν πολλοί αμερικανοί, σέρβοι, αλλά και αυστραλοί. Μέχρι τώρα το μπάσκετ και η ανάπτυξη στηρίζονταν στην αμερικάνικη νοοτροπία. Είδαν όμως ότι το πλάνο που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πέτυχε, καθώς δεν μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να προωθηθεί και να εξελίχθει  κανένας παίκτης από το Κατάρ και ζήτησαν βοήθεια από αλλού. Εδώ λοιπόν μπαίνει και η δική μου προσπάθεια, καθώς είμαι ο προπονητής της Εθνικής Παίδων. Γενικά υπάρχουμε αυτή τη στιγμή 6 έλληνες στο Κατάρ. Εγώ, ο Βασίλης Φραγκιάς που είναι ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, έχοντας έλληνα βοηθό, ενώ προπονητής στην ομάδα της Αλ Ραγιάν είναι ο Στέργιος Κουφός, έχοντας βοηθό προπονητή και γυμναστή έλληνες. Η ανδρική ομάδα πήρε την 9η θέση στους Αγώνες Ασίας που είναι κάτι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην  Ήπειρο, όμως το καλοκαίρι υπάρχει το Πανασιατικό Πρωτάθλημα και ο  στόχος είναι η τριάδα και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το γυναικείο μπάσκετ δεν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Στους αγώνες της Ασίας δεν πήρε μέρος λόγω του θέματος με τη χρήση της μαντίλας, κάτι το οποίο βρίσκει μαζί όλες τις αραβικές χώρες.

Για την προπόνηση και την συνεννόηση με τους αθλητές ο Τάκης Φωτεινάκης μας είπε πως “οι προπονήσεις είναι συνεχείς από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, καθώς εκεί υπάρχουν οι περισσότερες διοργανώσεις. Από τον Σεπτέμβριο και μετά βρισκόμαστε με τα παιδιά μία φορά τη βδομάδα. Τον χειμώνα επίσης που σταματάνε τα σχολεία για περίπου μήνα και  λόγω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ μπορεί να κάνουμε κάποιο camp σε κάποια άλλη χώρα, καθώς τα κλειστά γυμναστήρια θα είναι δεσμευμένα για το λόγο αυτό. Επίσης τον χειμώνα γίνεται και το σχολικό πρωτάθλημα των χωρών αυτών, που στην ουσία μετέχουν οι εθνικές ομάδες. Τα παιδιά όλα πάνε σε διεθνή σχολεία, γνωρίζουν αγγλικά, ενώ ο βοηθός μου είναι από το Σουδάν και γνωρίζει αγγλικά και αραβικά. Πάντως και τα παιδιά ακολουθούν κανονικά την θρησκεία. Στο Ραμαζάνι για παράδειγμα κάναμε προπονήσεις στις 11 το βράδυ ως τις 1 τα ξημερώματα.

Από την συζήτηση με τον προπονητή της Εθνικής Παίδων του Κατάρ διαπιστώσαμε ότι στην χώρα της Αραβικής Χερσονήσου είναι τρελοί με τον αθλητισμό. “Τους αρέσει πολύ ο αθλητισμός” θα μας πει για να συνεχίσει λέγοντας πως “κάνουν τα πάντα για να αναλάβουν διοργανώσεις. Σε λίγες μέρες ξεκινάει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ, ενώ το καλοκαίρι του 2019 φιλοξενούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Το 2020 έχουν αναλάβει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ενώ έχουν θέσει υποψηφιότητα για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Τα γήπεδα τους είναι φανταστικά. Όλα τα κλειστά γυμναστήρια διαθέτουν κλιματισμό. Παρά τη ζέστη που έχει έξω μπαίνεις μέσα και θες μακρυμάνικο. Το ίδιο θα κάνουν και με τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Πιθανότατα το Μουντιάλ δεν θα γίνει καλοκαίρι, όμως θα ετοιμάσουν τα γήπεδα τους με κλιματισμό και με ότι χρειάζεται για να γίνουν οι αγώνες ακόμα και καλοκαίρι. Γενικά ότι θέλουν να φτιάξουν το φτιάχνουν.

Τέλος όσον αφορά τη χώρα ο Τάκης Φωτεινάκης μας είπε πως “είναι μία μικρή χώρα. Υπάρχει μία μεγάλη πόλη, η Ντόχα και υπάρχουν πόλεις δορυφόροι γύρω της. Η μεγαλύτερη απόσταση μέσα στη χώρα είναι περίπου 60 χιλιόμετρα. Η πόλη έχει πολύ κίνηση και θυμίζει εργοτάξιο, καθώς ετοιμάζονται τα έργα για το Μουντιάλ, ανάμεσα τους και το μετρό της πόλης. Πάντως είναι μία ασφαλής χώρα που μπορείς να ζήσεις άνετα και να έχεις τα πάντα. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, αλλά όλοι μέσα στα πλαίσια της θρησκείας. Λόγω των πολλών ξένων υπάρχει μία υποχώρηση θα λέγαμε ως προς το ντύσιμο των γυναικών, όμως το προκλητικό ντύσιμο το κριτικάρουν άσχημα. Θα έλεγα ότι υπάρχει μία μέση κατάσταση, έχοντας από τα αραβικά κράτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως τα πιο φιλελεύθερα θα λέγαμε και τη Σαουδική Αραβία ως την πιο σκληρή όσον αφορά τη θρησκεία και τον τρόπο ζωής.” Ήδη στο Κατάρ έχει εγκατασταθεί και η οικογένεια του Τάκη Φωτεινάκη, η σύζυγος του Στεφανία Παυλίδου, παλιά παίκτρια του ΓΑΣ Κομοτηνή και τα δύο τους παιδιά. Μάλιστα ο γιός του Φωτεινάκη πηγαίνει ήδη σε διεθνές σχολείο.