Photos: Η βράβευση του Γ. Γιαγκίνη από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

Γράφει ο Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Ενας δικός μας άνθρωπος τιμήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Ο λόγος για τον θρακιώτη δημοσιογράφο Γιάννη Γιαγκίνη, ο οποίος βραβεύθηκε για την προσφορά του στο παραολυμπιακό κίνημα και τη σημασία που δίνει μέσα από την αρθρογραφία και τα ρεπορτάζ του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

Αφορμή για την βράβευση του Γ. Γιαγκίνη στάθηκε το ρεπορτάζ που έκανε για μια άλλη βράβευση, αυτήν του Άλεξ Ταξιλδάρη στην Παλιά Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο κομοτηναίος παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να φτάσει στον χώρο της βράβευσής του καθώς δεν υπήρχε ράμπα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ο καλός του φίλος Νίκος Καρανικόλας να τον… “κουβαλήσει”, ώστε να μπορέσει να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να τιμηθεί από την υψηλή κοινωνία των Αθηνών, που είχε συγκεντρωθεί. Τότε ο Άλεξ δεν είχε μασήσει τα λόγια του μπροστά στους προσκεκλημένους και το συγκεκριμένο θέμα και η ομιλία του, αν και δεν πολυπροβλήθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για ευνόητους λόγους, έγιναν διεθνές θέμα αφού αναδείχθηκαν χάρη στον Γιάννη Γιαγκίνη.

Συγκινημένος ο Γιάννης Γιαγκίνης υπενθύμισε στην σύντομη ομιλία του συνοπτικά την ιστορία εκείνη, εξέφρασε την αμηχανία του για αυτήν την βράβευση που έγινα απλά επειδή… έκανε την δουλειά του, ενώ στο τέλος πρόσθεσε: “Με την αφορμή αυτής της βράβευσης είπα να ξαναπεράσω από την Παλιά Βουλή να δω αν έχει γίνει κάτι. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Ράμπα δεν υπάρχει σε έναν χώρο που κάποτε βρίσκονταν οι εθνοπατέρες μας και ελάμβαναν τις αποφάσεις για τους νόμους αυτού του κράτους. Σε έναν χώρο που βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας οφείλει να είναι προσβάσιμος σε όλους. Ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξει, ώστε στην επόμενη βράβευσή του ο Άλεξ να πάει εκεί υπερήφανος και όχι ταπεινωμένος. Και ελπίζω αυτό να αποτελέσει την αρχή ώστε κάποια στιγμή αυτή η χώρα και οι πολίτες της να μάθουμε να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους”.

Ο “δικός μας” Γιάννης παρέλαβε το βραβείο του από τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κυριάκο Καλπακίδη, ο οποίος τυγχάνει και αυτός Θρακιώτης, από το Ζυγό της Ξάνθης (είναι ο πατέρας της παραολυμπιονίκου και παγκόσμιας ρεκοργούμαν στην κολύμβηση Μαρίας Καλπακίδου). Στην προσφώνισή του, ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Σάκης Κωστάρης τον χαρακτήρισε “δαιμόνιο ρεπόρτερ” και πρόσθεσε ότι “πάντα όμως η Θράκη, από όπου κατάγεται, αποτελεί και αποτελούσε μια από τις βασικές δημοσιογραφικές προτεραιότητές του”.

Ο Γιάννης Γιαγκίνης ήταν ένας από τους επτά δημοσιογράφους που τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο παραολυμπιακό κίνημα. Oι υπόλοιποι ήταν ο εκ των διευθυντικών στελεχών του Αθηναϊκού πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλης Ψύλος, ο διευθυντής του ραδιοφώνου του Alpha Σπύρος Χαριτάτος, ο διευθυντής του sport24 Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο διευθυντής του gazzetta Βασίλης Σαμπράκος, η συντάκτρια του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο” Αλέκα Ζουμή και ο Αριστομένης Νικολόπουλος από το sportsamea και το sportsfeed.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν όλοι οι αθλητές του παραολυμπιακού κινήματος που στην διάρκεια της χρονιάς κατέκτησαν μετάλλια σε παγκόσμια ή ευρωπαϊκά πρωταθλήματα καθώς και όσοι πέτυχαν παγκόσμια ρεκόρ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, βουλευτές όλων σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων,  ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ,  η πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» Κατερίνα Παναγοπούλου και φυσικά η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία τιμήθηκε επίσης στην εκδήλωση για την προσφορά της στο παραολυμπιακό κίνημα.

Στις φωτογραφίες η στιγμή της βράβευσης του Γιάννη Γιαγκίνη από τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κυριάκο Καλπακίδη, καθώς και ένα πηγαδάκι που προηγήθηκε ανάμεσα στον θρακιώτη δημοσιογράφο, την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργο Φουντουλάκη…