Μπέρδεψε ακόμα πιο πολύ τα σενάρια με τις ισοβαθμίες ο Μάνος Γαβριηλίδης

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Ο πρόεδρος της επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ, Μάνος Γαβριηλίδης, φιλοξενήθηκε στον Sentra 103,3 προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς ισχύει στις περιπτώσεις ισοβαθμιών στους ομίλους του Κυπέλλου. Ωστόσο με όσα είπε εκεί ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης, μάλλον περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε σχέση με το τι συμβαίνει.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας sentragoal, ο κ. Γαβριηλίδης επεσήμανε ότι τα κριτήρια είναι ξεκάθαρα και ότι η «αναστάτωση» προέκυψε επειδή ο ίδιος δεν θυμόταν την Πέμπτη (30/10) ακριβώς τις λεπτομέρειες της προκήρυξης. Αρα, συμπληρώνει το ρεπορτάζ, “σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετρούν οι βαθμοί στους αγώνες μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων, στη συνέχεια τα γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια και στη συνέχεια η καλύτερη επίθεση συνολικά (και όχι στα μεταξύ τους) ανάμεσα στις ομάδες που ισοβαθμούν”.

Αυτό όμως, αν ισχύσει,  μπορεί να οδηγήσει στο παράδοξο ομάδες με αρνητικό συντελεστή στα γκολ να προκριθούν και άλλες με θετικό συντελεστή να αποκλειστούν, απλά και μόνο επειδή έχει καλύτερη επίθεση. Φανταστείτε δηλαδή να υπάρχει ισοβαθμία ανάμεσα σε δύο ομάδες, να είναι ισόπαλο το μεταξύ τους παιχνίδι και στο σύνολο των αγώνων του ομίλου η μια ομάδα να είναι 1-0 στα τέρματα, δηλαδή με συντελεστή +1 και η άλλη 2-8, δηλαδή με συντελεστή… -6! Είναι προφανές ότι αν θα πηγαίναμε σε κριτήριο συνολικής απόδοσης στον όμιλο, θα πρέπει να περάσει η ομάδα που έχει θετικό συντελεστή στην διαφορά των τερμάτων, όμως με βάση τα όσα φέρεται να υποστήριξε ο κ. Γαβριηλίδης, σε αυτήν την περίπτωση θα περάσει τελικά εκείνη που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ, ανεξαρτήτως του πόσα έχει φάει.

Για να καταλάβετε το πνεύμα του κανονισμού, σκεφτείτε ότι αυτός κανονικά αφορά ισοβαθμίες στο πρωτάθλημα όπου έχουν διεξαχθεί 30-34 αγωνιστικές. Έστω λοιπόν ότι δυο ομάδες ισοβαθμούν και έχουν ίδια αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια. Αν θεωρήσουμε ότι επόμενο κριτήριο είναι η συνολική επίθεση στο πρωτάθλημα, τότε μια ομάδα που έχει πετύχει 60 γκολ και έχει φάει 100 θεωρητικά θα υπερτερεί μιας ομάδας που έχει πετύχει 59 και δεν έχει δεχτεί ούτε ένα!!! Στη μία περίπτωση έχουμε συντελεστή -40 και στην άλλη +59, αλλά αν πάρουμε την εκδοχή που παρουσιάζεται, τότε αυτό που θα μετράει είναι μόνο η επίθεση και προφανώς εκείνη που πέτυχε 60 γκολ θα υπερτερεί εκείνης που έβαλε 59, ανεξαρτήτως του πόσα έφαγε!! Δεν είναι τρελό και παράλογο αυτό; Είναι, για αυτό και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Και για να πάμε στο παράδειγμα του κυπέλλου και τον όμιλο του Πανθρακικού με ΑΕΚ και Ατρόμητο, ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Με δεδομένα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (Πανθρακικός – ΑΕΚ 0-0, Ατρόμητος – Πανθρακικός 1-1, Ψαχνά – Ατρόμητος 0-1 και ΑΕΚ – Ψαχνά 3-0), ας υποθέσουμε ότι την τελευταία αγωνιστική ο Πανθρακικός κερδίζει με 4-0 τα Ψαχνά και στο άλλο παιχνίδι ΑΕΚ και Ατρόμητος αναδεικνύονται ισόπαλοι με το αγγλικό σκορ 4-4! Στην περίπτωση αυτή, με βάση τα όσα αναφέρονται από τον κ. Γαβριηλίδη, ο Πανθρακικός θα μείνει εκτός, αν και θα έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων τόσο από τον Ατρόμητο όσο και από την ΑΕΚ που κέρδισαν τα Ψαχνά με μικρότερα σκορ.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, και οι τρεις ομάδες θα ισοβαθμήσουν στην πρώτη θέση με πέντε βαθμούς. Όλες στα μεταξύ τους παιχνίδια θα έχουν αναδειχθεί ισόπαλες, άρα  όλες θα έχουν από δύο βαθμούς και μοιραία η διαφορά τερμάτων θα είναι μηδενική για όλες τις ομάδες, αφού όσα τέρματα θα έβαλαν, τόσα θα δέχτηκαν δεδομένου ότι έχουμε ισοπαλίες. Θα πρέπει λοιπόν να πάμε στο επόμενο κριτήριο, της επίθεσης. Αλλά ποιας επίθεσης; Αν δεν αφορά την επίθεση στα μεταξύ των τριών ισοβαθμούντων ομάδων ματς αλλά στην συνολική, τότε θα έχουμε το εξής αποτέλεσμα: ο Πανθρακικός θα φτάσει να έχει στο σύνολο του ομίλου 5-1 τέρματα, άρα συντελεστή διαφοράς τερμάτων +4. Η ΑΕΚ θα έχει 7-4 τέρματα και άρα συντελεστή +3 και ο Ατρόμητος 6-5 και άρα συντελεστή +1. Ωστόσο ο Πανθρακικός αν και καλύτερος συνολικά στην διαφορά τερμάτων, θα μείνει εκτός συνέχειας, αφού με 5 τέρματα ενεργητικό θα υστερεί της ΑΕΚ που θα έχει 7 και του Ατρομήτου που θα έχει έξι. Είναι λογικό αυτό;

Σχεδόν δεδομένα λοιπόν, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το κριτήριο της καλύτερης επίθεσης αφορά τους αγώνες μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων και όχι το σύνολο των αγώνων, όπως φέρεται να υποστήριξε ο κ. Γαβριηλίδης. Βέβαια, αυτό το γεγονός φέρνει και πάλι στο αντίστοιχο υποθετικό σενάριο σε δυσμενή θέση τον Πανθρακικό. Αλλά σύμφωνα με αυτήν την φυσιολογική ερμηνεία του κανονισμού, όπως από την πρώτη στιγμή έχει κάνει το ThrakiSportS ήδη από το βράδυ της Τετάρτης που ανέκυψε το ζήτημα, σε περίπτωση ισοπαλίας μεταξύ Ατρομήτου και ΑΕΚ με σκορ από 2-2 και πάνω θα προκριθούν Ατρόμητος και ΑΕΚ και θα μείνει εκτός ο Πανθρακικός, σε περίπτωση ισοπαλίας 1-1 θα προκριθεί ως πρώτος ο Ατρόμητος και η ΑΕΚ με τον Πανθρακικό θα παίξουν μπαράζ, ενώ σε περίπτωση 0-0 θα προκριθούν Πανθρακικός και Ατρόμητος χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος (και ενδεχομένως θα πρέπει να παίξουν μπαράζ για να ξεκαθαρίσει αυτό), ενώ η ΑΕΚ θα μείνει εκτός συνέχειας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γαβριηλίδης θα συγκαλέσει μια επιτροπή την προσεχή εβδομάδα για να κάνει διευκρινίσεις για την επόμενη φάση, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες, οπότε και θα λυθούν οι όποιες ασάφειες. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μάνου Γαβριηλίση στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra, όπως αναπαρήχθησαν από το sentragoal:

«Όχι, δεν υπάρχει θέμα συνεδρίασης για να διευκρινιστούν τα κριτήρια. Το θέμα προέκυψε λόγω του ότι είχα πει χθες ότι επειδή ήμουν απροετοίμαστος και δεν είχα διαβάσει τον κανονισμό ξεκάθαρα μιας και έχει κάποιες τροποποιήσεις φέτος και δεν θυμόμουν λεπτομέρειες της προκήρυξης, είπα ότι μέσα στην εβδομάδα θα κάνουμε κάποια συγκέντρωση όλοι οι φορείς, είτε οι νομικοί που χρειάζονται είτε άτομα της Ομοσπονδίας και εγώ για να δούμε αν υπάρχει ασάφεια.

Όμως το έψαξα σήμερα και δεν υπάρχει ασάφεια, αλλά καλού-κακού την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια επιτροπή που θα κάνει διευκρινίσεις για την επόμενη φάση, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Στις ισοβαθμίες ισχύει ότι πρώτα μετρούν οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, μετά τα γκολ στα μεταξύ τους και μετά η καλύτερη επίθεση συνολικά. Εκεί ήταν λίγο η παρερμηνεία. Αν και τότε δεν υπάρχει κατάταξη, θα οδηγηθούμε σε μπαράζ. Εκεί έχουμε θέμα γιατί δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Ας ελπίσουμε ότι δε θα υπάρξει μπαράζ».

 

Οσο για την κλήρωση της επόμενης φάσης, όπου οι 8 πρώτοι των ομίλων θα αντιμετωπίσουν τους 8 δεύτερους, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη να μη συμπέσουν ξανά ομάδες από τον ίδιο όμιλο. Θα γίνει κλήρωση, ό,τι βγάλει η κλήρωση».