Τα λάθη των εμπλεκομένων στην υπόθεση Μάντζιου και… το «Όχι» του Μεταξά

Γράφει η ThrakiSportS Web Team 

–  Η σκληρή ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανθρακικός κατά των «δαιμόνιων ρεπόρτερ και αθλητικογράφων» που έχουν ασχοληθεί τις τελευταίες ημέρες με την υπόθεση Μάντζιου εξέπληξε. Όχι μόνο με το ύφος της, αλλά και με τον χρόνο έκδοσής της.

Αμέσως μετά την ήττα του Πανθρακικού από τη Νίκη Βόλου βούιξε ο τόπος ότι υπάρχει προβληματισμός στην ομάδα, ότι «η δουλειά του Άκη Μάντζιου αμφισβητείται έντονα» και ότι έχει τεθεί θέμα αλλαγής προπονητή. Στην διάρκεια της εβδομάδας που μεσολάβησε μέχρι και τη νέα ήττα από τον Παναιτωλικό, γράφτηκαν πολλά ακούστηκαν περισσότερα.

Σχεδόν όλα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μας, σε κάθε περίπτωση γράφτηκαν από το ThrakiSportS, γιατί αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος μας. Να μεταδίδουμε στο φίλαθλο κοινό της Θράκης οτιδήποτε αφορά τις ομάδες της περιοχής, είτε αυτό προέρχεται από επίσημες πηγές ενημέρωσης, είτε από πληροφορίες των συνεργατών της ιστοσελίδας είτε από δημοσιεύματα άλλων μέσων ενημέρωσης, τα οποία «σκανάρουμε» και παρουσιάζουμε στο τοπικό κοινό.

Δέκα ολόκληρες μέρες σερνόταν η υπόθεση και στο διάστημα αυτό η διοίκηση του Πανθρακικού όχι μόνο δεν πήρε θέση, αλλά έδωσε τροφή για σενάρια με την αποπομπή του γυμναστή Γρηγόρη Μπιζά. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι πράγματι υπήρξε κλονισμός στην εμπιστοσύνη της διοίκησης προς το πρόσωπο του Άκη Μάντζιου, προσωπική επιλογή του οποίου ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, κόντρα σε όσα αφήνει να εννοηθεί η τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Μοιραία λοιπό, όταν αφήνεις να γίνει το κακό και δεν το κόβεις στην ρίζα του, αυτό θα γιγαντώνεται. Έτσι έγινε λοιπόν και με την υπόθεση Μάντζιου. Εφόσον κανείς δεν βγήκε επίσημα να στηρίξει τον προπονητή όλη αυτήν την εβδομάδα, τα δημοσιεύματα (στον αθηναϊκό κυρίως Τύπο) πολλαπλασιάστηκαν διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα. Φορτώνοντας με άγχος παίκτες και προπονητικό τιμ, δίνοντας την αίσθηση ότι όλα τα ματς είναι πλέον τελικοί για την παραμονή και ότι η ομάδα κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό (ενώ μόλις συμπληρώσαμε το ένα πέμπτο του πρωταθλήματος). 

Τα δημοσιεύματα κορυφώθηκαν μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό. Αποτέλεσμα; Το πρωί της Τρίτης όλο το διαδίκτυο να βουίζει ότι ο Μάντζιος είναι υπ’ ατμόν, να βγαίνει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανθρακικός και κανείς να μην την πιστεύει. «Το όνομα του Μάντζιου δεν αναφέρεται καθόλου», έσπευσε να παρατηρήσει ως προς την ανακοίνωση η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Goal», ενώ το «thessports» σχολίασε δηκτικά: «Συνήθως βέβαια τέτοιες ανακοινώσεις από τις ΠΑΕ αποτελούν προάγγελο “διαζυγίων”. Μένει λοιπόν να δούμε στην πράξη αν πράγματι ο Πανθρακικός θα στηρίξει τον προπονητή του ή αν στο επόμενο ατυχές αποτέλεσμα θα αναιρέσει τα γραφόμενά της συγκεκριμένης ανακοίνωσης».

Ο Μάντζιος σίγουρα έχει κάνει λάθη. Επειδή όμως δεν είμαστε προπονητές για να μπορούμε να κρίνουμε, θα σταθούμε στο γεγονός που χάλασε τις σχέσεις του με την εξέδρα. Και αυτό είναι οι δηλώσεις του μετά το ματς κυπέλλου με την ΑΕΚ, τότε που εμφανίστηκε να θεωρεί επιτυχία τον βαθμό της ισοπαλίας στο ΔΑΚ Κομοτηνής με το επιχείρημα ότι η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα. Κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό, αλλά ο κόσμος της ομάδας (αλλά και εμείς ως ThrakiSportS) του χρέωσε ότι «με την δήλωση αυτή, προφανώς για… δημόσιες σχέσεις, μίκρυνε την δική του ομάδα». Άλλωστε ο Πανθρακικός αγωνίζεται στην Super League ενώ η ΑΕΚ στην Football League, ωστόσο κινδυνεύει μετά από αυτό το αποτέλεσμα να μείνει για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτός συνέχειας του θεσμού του κυπέλλου από ομάδα μικρότερης κατηγορίας – καθώς κανείς δεν ξεχνά την περσινή αποτυχία με τη Νίκη Βόλου.

Το πιο μεγάλο λάθος όμως το έκανε η διοίκηση. Εφόσον πράγματι είχε λάβει απόφαση να στηρίξει τον Μάντζιο και έβλεπε όλη αυτήν την αμφισβήτηση, έπρεπε να βγει και να το πει έγκαιρα. Και σε κάθε περίπτωση, όχι ένα πρωινό 28ης Οκτωβρίου, ανήμερα εθνικής επετείου και παραμονή ενός κρίσιμου αγώνα, με μια ανακοίνωση που ένεκα της ημέρας διάβασαν και έμαθαν λίγοι (καθότι ούτε αθηναϊκές αλλά ούτε τοπικές εφημερίδες πρόκειται να κυκλοφορήσουν την Τετάρτη, οπότε η όποια διακίνηση της πληροφορίας μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το διαδίκτυο που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη δύναμή του).

Έστω κι έτσι, η ανακοίνωση βγήκε. Με τον τρόπο που βγήκε βέβαια, εξαπολύοντας κατηγορίες δεξιά και αριστερά στους κακούς δημοσιογράφους που γράφουν του κεφαλιού τους. Κυρίως όμως εξαιτίας της χρονικής της σύμπτωσης, θύμισε λίγο τον Ιωάννη Μεταξά και το ιστορικό «Όχι» που είπε στο ιταλικό τελεσίγραφο. Όταν το έλεγε ο τότε κυβερνήτης της χώρας, ήξερε ότι ξεκίναγε έναν πόλεμο. Και ήξερε ότι ο πόλεμος αυτός ήταν εξαρχής χαμένος.

Με το «όχι» της διοίκησης του Πανθρακικού στην εκτεταμένη προπονητολογία αλλά και την ξεκάθαρη στήριξή της στον προπονητή, ουσιαστικά η διοίκηση της ΠΑΕ Πανθρακικός έδωσε το έναυσμα για έναν άλλου είδους «πόλεμο». Ο Μεταξάς δεν έκανε πίσω από αυτό το «όχι», παρά την ιδεολογική ταύτιση με τα καθεστώτα του Χίτλερ και του Μουσολίνι, έστω και αν η εμμονή αυτή οδήγησε τελικά σε μια σκληρή γερμανική, ιταλική και βουλγαρική κατοχή. Αλλά έμεινε στην ιστορία, γιατί αφουγκράστηκε τα “θέλω” του λαού του και απάντησε με υπερηφάνεια, αν και ήξερε ότι θα χάσει.

Ο Πανθρακικός όμως δεν έχει χάσει. Η ευχή όλων είναι στο τέλος ο «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει να έχει για αυτόν διαφορετική κατάληξη από εκείνον των Ελλήνων του 1940. Μια διευκρίνιση μόνο. Ο «πόλεμος» του Πανθρακικού είναι με τις υπόλοιπες ομάδες που «μάχονται» για την παραμονή στην κατηγορία. Δεν είναι με τους «δαιμόνιους ρεπόρτερ και αθλητικογράφους», και δη τους «τοπικούς», όπως φαίνεται από το αυστηρό ύφος της εκδοθείσας ανακοίνωσης. Μιας ανακοίνωσης που το ThrakiSportS εύχεται ειλικρινά να αποτελέσει το έναυσμα θετικών ημερών και όχι προάγγελο αρνητικών για το ιστορικό σωματείο της Θράκης εξελίξεων…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΞΗ ΜΑΝΤΖΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ