Το 80% των πρωτοετών της Νομικής Κομοτηνής ζητεί μετεγγραφή

Πανικός σε περιφερειακά και κεντρικά πανεπιστήμια. Το 80% των πρωτοετών της Νομικής Κομοτηνής ζητεί μετεγγραφή. Χιλιάδες φοιτητές είναι με το ένα πόδι στην έξοδο από περιφερειακά ΑΕΙ ζητώντας μετεγγραφή σε κεντρικά ιδρύματα.

 
Κλίμα πανικού επικρατεί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, όπου συγκεντρώνονται αυτές τις ημέρες οι αιτήσεις στις οποίες καταγράφουν οι πρωτοετές φοιτητές τις προθέσεις τους για μετεγγραφή – μαζί με την εγγραφή τους στο τμήμα.

Η αναταραχή έχει προκληθεί επειδή τα κεντρικά πανεπιστήμιο θεωρούν ότι θα «βουλιάξουν» και τα περιφερειακά γιατί θα αποψιλωθούν και όπως έλεγαν στο «Βήμα» πρυτάνεις μεγάλων ιδρυμάτων, «κάποια τμήματα θα χαθούν τελείως και δεν θα μπορέσουν καν να λειτουργήσουν».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) ήδη έχει δηλώσει πρόθεση μετεγγραφής το 80% των πρωτοετών φοιτητών της. Πηγές από το εσωτερικό του ιδρύματος αναφέρουν ότι ενδέχεται να ζητήσει μετεγγραφή το 60% του συνολικού αριθμού των πρωτοετών φοιτητών του.

Αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εκπρόσωποι του ιδρύματος δήλωναν ότι το ήμισυ των φοιτητών του ζητάει ήδη μετεγγραφή με βάση τις δηλώσεις που κατατίθενται στις γραμματείες του.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχουν γίνει αιτήσεις στα 12 από τα 24 τμήματα του, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα, καθώς το ίδρυμα θα χάσει μεν κάποιους φοιτητές, αλλά θα δεχτεί και πολύ περισσότερους ως μετεγγραφόμενους από αλλά ΑΕΙ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος συναντάται σήμερα, Τρίτη, με τις διοικήσεις των ΑΕΙ προκειμένου να έχει μαζί τους μια τελευταία συζήτηση πριν από τις δύο υπουργικές αποφάσεις για το θέμα των μετεγγραφών που αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Επεξεργασία νέου νόμου για τις μετεγγραφές

Ο θεσμός των μετεγγραφών όπως ισχύει, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2014, αλλάζει τον επόμενο μήνα, με την ολοκλήρωση της εφετινής διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει την επεξεργασία νέου σχεδίου για τον θεσμό των μετεγγραφών προκειμένου να διορθωθούν τα προβλήματα που προέκυψαν εφέτος. Για το θέμα αυτό θα ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ), αλλά και η γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Τα θέματα αυτά συζήτησε ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με κυρίαρχα εκείνα των μετεγγραφών και της υποχρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές αναμένεται να ανακοινωθεί ταχύτατα και σίγουρα μέσα στον Οκτώβριο.

Πάντως, εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφών που θα αιτηθούν να σπουδάσουν σε ένα τμήμα κεντρικού πανεπιστημίου, καθώς την Παρασκευή 26 του μήνα λήγει η ημερομηνία για την εγγραφή των πρωτοετών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.

Κατά τα άλλα, καθυστερούν λόγω αναζήτησης της κατάλληλης νομικής οδού για την προώθησή τους οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την εφετινή εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την έκτακτη επιδότηση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ που όπως ανακοινώθηκε ήδη θα μοιραστούν από το υπουργείο Παιδείας στα 36 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.

Οι υπουργικές αποφάσεις, όπως έχει γράψει ήδη «Το Βήμα», θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω σημεία:

* Ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτημάτων για μετεγγραφή.

* Απαγόρευση μετεγγραφής απλώς σε συγγενές τμήμα, αλλά μετεγγραφή μόνο βάση πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ.

* Όσον αφορά τις αναπηρίες ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα προβλέπεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η βεβαίωση από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό. Αντίστοιχη τροπολογία έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

* Επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.

* Στις περιπτώσεις των δύο αδελφών θα προβλέπεται ότι η μετεγγραφή του δευτέρου γίνεται στο ίδρυμα όπου έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν όμως πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.

Τέλος, στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που επέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι εκ μετεγγραφής φοιτητές.

Παράλληλα δημοσιεύθηκαν ήδη οι εφετινές αντιστοιχίες τμημάτων των ΤΕΙ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθούν και οι αντιστοιχίες τμημάτων των πανεπιστημίων, με βάση τις οποίες και θα μπορούν να γίνουν οι μετεγγραφές των ενδιαφερομένων.

Πηγή:www.tovima.gr

Материалы по теме:

Απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά στην Εγνατία Οδό μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής λόγω ανέμων
Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αέρα στο επικίνδυνο τμήμα της Εγνατίας Οδού μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής αποφάσισαν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιοχής. ...
Οδηγούσε στην Ξάνθη δύο μήνες ανενόχλητος με πλαστές πινακίδες σε κλεμμένο αμάξι
  Σχεδόν δυο μήνες έκανε βόλτες με κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετήσει «μαϊμού» πινακίδες, ένας 41χρονος Έλληνας. Δεν μπόρεσε, όμως, να ξεγελάσει τους αστυνομικούς ...
Ο κομοτηναίος στρατηγός Φράγκος για επικεφαλής κόμματος
Νέο κόμμα παράγοντα εξελίξεων θέλει να κάνει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος. Ο άνθρωπος που κρατούσε ζεστές τις σχέσεις ΝΔ και ...
16χρονη εξαφανίστηκε πριν δύο εβδομάδες στην Ξάνθη και βρέθηκε στην… Γερμανία
Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση της Ιλκνούρ Μ., 16 ετών, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από τις 26 Ιουλίου στην Ξάνθη. Την θετική έκβαση στην ...
Τα αιτήματα των δημάρχων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου στον υφυπουργό Αθλητισμού
  Ξεκινά το πρωί της Πέμπτης η επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στην Ροδόπη και τον Έβρο, όπου θα είναι και η βάση του ...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here