Κλείνουν το ΤΕΙ Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου

Πρόβλημα βιωσιμότητας παρουσιάζουν σαράντα εννέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Πρόκειται για 8 ΑΕΙ και 41 ΤΕΙ, τη λίστα των οποίων παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής». Ανάμεσα στις σχολές συμπεριλαμβάνονται το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας- Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα

Οι σχολές στις οποίες αναφέρεται η έκθεση, συμφωνα με το ρεπορτάζ της Βίβιαν Μπενέκου, που χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες», λειτουργούν αυτήν τη στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ, κάτι που δεν συνιστά πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα. Αυτά τα τμήματα έχουν μπει ήδη στην «black list», με πιθανότερη συνέπεια να μην υπάρχουν στο μηχανογραφικό του 2015.

Στην Εκθεση αναφέρεται ότι « παρά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, σημαντικός αριθμός τμημάτων ΑΕΙ εξακολουθεί να μην πληροί το κριτήριο της αυτοδυναμίας, δηλαδή ο αριθμός των μελών ΔΕΠ/ΕΠ να είναι μεγαλύτερος του 9 ». Ετσι η ΑΔΙΠ παρακινεί τα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις, ζητώντας μια νέα «Αθηνά».

Ανησυχία για τη Σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου

Από το δημοσίευμα, ανησυχία υπάρχει για το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας- Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», οι σχολές αυτές παρουσιάζουν προβλήματα βιωσιμότητας, σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και χαρακτηρίζονται ως «μη αυτοδύναμες» και λειτουργούν με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ, κάτι που δεν συνιστά πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα.

Το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου δεν έχει κανένα μέλος ΔΕΠ και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση δεν πληρεί το κριτήριο της αυτοδυναμίας, με συνέπεια να συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα».

Δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα τμήματα της Ισπανικής Γλώσσας, των Τουρκικών σπουδών καθώς και των Σλαβικών σπουδών, βρίσκονται στο κόκκινο! Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το τμήμα Επιστήμης τροφίμων και διατροφής, στο Δυτικής Μακεδονίας το Εικαστικών τεχνών και το Μηχανικών Πληροφορικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το τμήμα Πληροφορικής, και στο Πελοποννήσου η σχολή Οικονομικών Επιστημών.

Ολα θα περάσουν ξανά από την Αρχή Αξιολόγηση, και το υπουργείο θα αποφασίσει το μέλλον τους. Η ΑΔΙΠ με λίγα λόγια θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για ένα προς ένα, από αυτά τα τμήματα που πάσχουν σε προσωπικό και υποδομές, και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Πολλές από τις σχολές των ΤΕΙ που υπάρχουν στη λίστα έχουν πάψει από καιρό να προσελκύουν το ενδιαφέρον και των φοιτητών. Το «σχέδιο Αθηνά», για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την Αρχή Αξιολόγησης αλλά και το υπ. Οικονομικών, δεν απέφερε κανένα οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο θησαυρός αποδείχθηκε… άνθρακας, όπως λένε οι ίδιοι οι αξιολογητές, κι αυτό γιατί έγιναν κυρίως συγχωνεύσεις και όχι καταργήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευθεί για εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ για το 2014 από την «Αθηνά», αλλά τελικώς ούτε ένα ευρώ δεν εξοικονομήθηκε.

Δείτε το video από το κανάλι του ΘΡΑΚΗΝΕΤ

Πηγή: www.evrosnea.gr

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/LjOw_tHUY5M?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen]