«Μπορεί να κερδίσει στα χαρτιά το ματς με την Κέρκυρα ο Πανθρακικός»

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ο Πανθρακικός μπορεί να ηττήθηκε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος από την Κέρκυρα, ωστόσο μπορεί να κερδίσει την αναμέτρηση στα χαρτιά και να πάρει τους τρεις πόντους που δεν μπόρεσε για ακόμα μια φορά σε πρώτη αγωνιστική της Super League να κατακτήσει στον αγωνιστικό χώρο.

Ο λόγος είναι το γεγονός ότι η Κέρκυρα είναι μία από τις τέσσερις ΠΑΕ της Super League που δεν έχουν εξασφαλίσει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την απαραίτητη αδειοδότηση, που αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Απευθυνθήκαμε στον (συνταξιούχο πλέον) καθηγητή της Νομικής και Οικονομικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πρώην πρόεδρο του ΔΟΣΑ Κομοτηνής Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος είχε διατελέσει και μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. 

Η άποψή του ήταν ξεκάθαρη. “Εφόσον δεν έχει πάρει την απαραίτητη πράσινη κάρτα από την ΕΕΑ, όπως την ονομάζαμε εμείς, προφανέστατα και η συμμετοχή της Κέρκυρας και όποιας ομάδας δεν την έχει πάρει είναι παράνομη. Κανονικά δεν έπρεπε καν να συμμετέχει. Από την στιγμή ωστόσο που συμμετέχει, ο Πανθρακικός έχει κάθε δικαίωμα να καταθέσει ένσταση και να διεκδικήσει τη νίκη στα χαρτιά. Φαντάζομαι οι δικηγόροι του θα αναζητήσουν τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αν θέλουν να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Βέβαια, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου διευκρίνισε ότι σε σχέση με την εποχή που ο ίδιος ήταν μέλος της ΕΕΑ, ενδέχεται να έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και ενδεχομένως να μπορεί λόγω της οικονομικής συγκυρίας να επιτραπεί η συμμετοχή ομάδων στα πρωταθλήματα υπό κάποια αίρεση, ακόμα και αν δεν έχουν ικανοποιήσει της προϋποθέσεις για την αδειοδότησή τους. “Μου φαίνεται περίεργο να μην υπάρχει άδεια, πράσινη κάρτα, και να παίζει μια ομάδα στο πρωτάθλημα, εκτός και αν της έχει παρασχεθεί η διευκόλυνση να παίξει υπό την αίρεση ότι θα πληρώσει το ποσό που απαιτείται σε κάποιες δόσεις, ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει αναδρομικά όλα τα παιχνίδια. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την εξέλιξη της νομοθεσίας, αλλά στη δική μου εποχή, όταν ήμουν εγώ μέλος της ΕΕΑ, συμμετοχή ομάδας χωρίς πιστοποιητικό δεν επιτρεπόταν και θυμάμαι ότι είχαμε τότε κάποια σοβαρά προβλήματα με την ομάδα του Άρη που αντιμετώπιζε πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, οι νομικοί του Πανθρακικού φαντάζομαι θα διερευνήσουν το θέμα”.

Το ThrakiSportS απευθύνθηκε και στον νυν βουλευτή και καθηγητή Νομικής Γιάννη Πανούση, πρώην πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος αποτέλεσε επίσης στο παρελθόν μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και μάλιστα της πρώτης της σύνθεσης. Όπως μας διευκρίνισε, “δεν έχω παρακολουθήσει τη νομοθετική εξέλιξη και δεν είναι σωστό να εκφέρω γνώμη”. Άλλωστε, είναι γνωστό και είχε γραφτεί στον Τύπο της περιοχής ότι ο κ. Πανούσης είχε παραιτηθεί από την ΕΕΑ λόγω διαφωνιών, όταν είχε παρατηρήσει ότι υπήρχαν πολλές παρεμβάσεις στο έργο της ανεξάρτητης (υποτίθεται) αυτής επιτροπής αλλά και προσπάθειες να παρακαμφθούν οι αποφάσεις της, όταν αυτές δεν ήταν αρεστές. Ως γνώστης πάντως του αντικειμένου, δεν θα ήταν κακή ιδέα να φέρει στην Βουλή το θέμα της συμμετοχής μη αδειοδοτημένων ομάδων στο πρωτάθλημα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει το ThrakiSportS, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής σε τέσσερις ομάδες της Super League “για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον ή/και λόγω άρνησης παροχής στοιχείων προς την Επιτροπή κατά τα άρθρα 77Α παρ.3 και 78 παρ.1 του ν.2725/1999”. Για την περίπτωση της ΠΑΕ Κασσιόπη – Κέρκυρα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΑ, δεν χορηγήθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής λόγω άρνησης παροχής εγγυητικής επιστολής. Οι άλλες τρεις ομάδες είναι ο ΟΦΗ, ο Πανιώνιος και ο ΠΑΣ Γιάννινα.