Το σχόλιο Κασναφέρη για την επιλογή του Ντάλας ως νέου αρχιδιαιτητή

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Από το μεσημέρι της Τετάρτης, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των ποδοσφαιρόφιλων είναι ο διορισμός του σκοτσέζου Χιου Ντάλας ως νέου αρχιδιαιτητή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ThrakiSportS απευθύνθηκε σε έναν πρώην διαιτητή που έχει πλέον τον ρόλο του τιμ μάνατζερ στην Skoda Ξάνθη, τον Γιώργο Κασναφέρη. Τον ρωτήσαμε την άποψή του γενικά για την απόφαση να έρθει ξένος αρχιδιαιτητής αλλά και ειδικά για την επιλογή του συγκεκριμένου παλαίμαχου ρέφερι.

«Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε να είχε επιλεχτεί Έλληνας για την συγκεκριμένη θέση, μια και υπάρχουν αρκετοί Έλληνες ιδιαίτερα αξιόλογοι που θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί για την συγκεκριμένη θέση», είναι το καταρχήν σχόλιο του κ. Κασναφέρη στο ThrakiSportS.

Ειδικά για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας των διαιτητών, που αποφασίστηκαν πριν καν έρθει ο νέος αρχιδιαιτητής για να εκφράσει την γνώμη του, ο κ. Κασναφέρης σχολιάζει: «Διαφωνώ κάθετα με το συγκεκριμένο μέτρο, οι αλλαγές γίνονται με “βίαιο” τρόπο, ποτέ αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται για καλό. Όπως “βίαια” είναι τα μέτρα για την οικονομία για την χώρα μας και έτσι βίαια θεωρώ πως επέλεξε κακώς η ΕΠΟ να προχωρήσει στην συγκεκριμένη αλλαγή. Καλά τα νιάτα αλλά αυτή την στιγμή στην Ελληνική διαιτησία χρειαζόμαστε την εμπειρία και την προσωπικότητα αρκετών που σταματάνε λόγω αυτού του μέτρου, και ειδικά στην επαρχία χάνονται πολλά αξιόλογα παιδιά  που είχαν μέλλον και θα βοηθούσαν την Ελληνική διαιτησία».

Γενικά για τις αλλαγές στην ΕΠΟ στο κομμάτι της διαιτησίας, ο κ. Κασναφέρης απάντησε: «Κάθε αλλαγή γίνεται για το καλύτερο, και έτσι αυτές οι αλλαγές έγιναν με σκοπό να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα της Ελληνικής διαιτησίας. Τόσο αυτοί που ήρθαν όσο και αυτοί που αποχώρησαν είναι άνθρωποι της διαιτησίας ιδιαίτερα καταξιωμένοι με πολλά χρόνια στον χώρο, όμως ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον θα δικαιωθεί η ΕΠΟ για τις επιλογές της».

«Όσον αφορά τον κ. Ντάλας, είναι ένας ιδιαίτερα καταξιωμένος διαιτητής, μια σημαντική προσωπικότητα στην ΟΥΕΦΑ και στο  Βρετανικό ποδόσφαιρο.  Θέλει όμως να του δώσουμε όλοι μας χρόνο για να μπορέσει να προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα, μια και η Βρετανική σχολή είναι τελείως διαφορετική από την Ελληνική σε όλα τα επίπεδα και μορφές της διαιτησίας», προσθέτει ο τιμ μάνατζερ της Ξάνθης.

Ο Χιου Ντάλας ξεκίνησε την διαιτητική του καριέρα το 1982, σε μια αναμέτρηση της Μάδεργουελ  Μπρίτζγουορκς με την Βικτόρια AFC. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα η δημοτικότητα του είχε φτάσει στο ύψη, ωστόσο το κύρος του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, καθώς στο ματς ανάμεσα στην Ισπανία και την Τσεχία στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ παραδέχθηκε πως καταλόγισε λάθος πέναλτι υπέρ της Ισπανίας, εξαιτίας του οποίου σε μεγάλο βαθμό οι τσέχοι απέτυχαν να προκριθούν στο Μουντιάλ της Γαλλίας (1998).

Ο Ντάλας πάντως έδωσε κανονικά το παρών σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως είχε κάνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου UEFA ένα χρόνο αργότερα (1999). Την ίδια χρονιά στην Σκωτία  διηύθυνε το «Οld Firm», ένα ιστορικό από κάθε άποψη ντέρμπι ανάμεσα στην Ρέιντζερς και την Σέλτικ, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «το παιχνίδι της ντροπής» με νικήτρια και πρωταθλήτρια την Ρέιντζερς. Έβγαλε τρεις κόκκινες κάρτες, εισέβαλαν τέσσερις οπαδοί στο γήπεδο, δέχθηκε κέρμα στο κεφάλι που του προκάλεσε αιμορραγία και το ματς διεκόπη για αρκετά λεπτά. Μετά το ματς δέχθηκε απειλές για την ζωή του, ενώ οπαδοί της Σέλτικ έσπασαν τα παράθυρα του σπιτιού του.

Στο Euro 2000, χρειάστηκε την προστασία της αστυνομίας έπειτα από ένα αυστηρό πέναλτι που υπέδειξε υπέρ της Ισπανίας στον αγώνα με την Τουρκία. Ένα χρόνο αργότερα ήταν το θύμα επίθεσης με ρίψη κερμάτων από οπαδούς της Μίλαν στο «Σαν Σίρο» στην αναμέτρηση με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια καθώς υπέδειξε δύο αμφισβητούμενα πέναλτι, ένα για κάθε ομάδα. Στο Μουντιάλ της Νοτίου Κορέας (2002) και της Ιαπωνίας, ο Φρινγκς στο ματς της Γερμανίας με τις ΗΠΑ απομάκρυνε την μπάλα πάνω στη γραμμή με το χέρι, όμως ο Ντάλας δεν υπέδειξε την παράβαση. Ακόμη και ο Πελέ έκανε λόγο για σφαγή! Τελικά, μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά ήταν 4ος διαιτητής στον μεγάλο τελικό, ως αναπληρωτής του Κολίνα.

Ο Ντάλας αποσύρθηκε το Μάιο του 2005. Αμέσως μετά έγινε παρατηρητής διαιτησίας αρχικά του Σκωτσέζικου πρωταθλήματος και στη συνέχεια της UEFA. Από τον Ιούνιο του 2009 ως τον Νοέμβριο του 2010, ο Ντάλας ήταν υπεύθυνος διαιτησίας στην Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μέχρι που η Καθολική Εκκλησία της Σκωτίας απαίτησε την απομάκρυνσή του μετά από ένα “χυδαίο” mail  στο οποίο αναφερόταν στον Πάπα και της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου μέσα σε Καθολική εκκλησία.

Ο Σκωτσέζος, που ανέλαβε τα ηνία της ελληνικής διαιτησίας, διατηρεί ακόμα και σήμερα άριστες σχέσεις με τον Πιερλουίτζι Κολίνα. Έχει ωστόσο και τηλεοπτική εμπειρία, όπως και ο «δικός μας» Γιώργος Καsναφέρης βέβαια, αφού o Χιου Ντάλας έχει εργαστεί ως σχολιαστής αγώνων.