Κεραυνός σκότωσε 28 κατσίκες στην Ροδόπη

Η κακοκαιρία που συνοδεύτηκε από κεραυνούς και αστραπές βρήκε τα ζώα, όπως και τον ιδιοκτήτη τους εκτεθειμένους, αφού εκείνη την ώρα τα άτυχα ζωντανά βρίσκονταν έξω στην ύπαιθρο για βοσκή.

Είχαμε συνηθίσει οι καιρικές συνθήκες να πλήττουν συνήθως τους αγρότες όταν η βροχή έπνιγε τα χωράφια τους και το χαλάζι κατέστρεφε τα φυτά τους. Όμως αυτή η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη που κατάφερε να επιφέρει το θάνατο σε 28 κατσίκες.

Το πρωτοφανές περιστατικό με θύματα αμέριμνα ζώα που βοσκούσαν στην ορεινή Ροδόπη, σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε εκδηλώθηκε σφοδρή κακοκαιρία. Στις 3.30 το μεσημέρι ξεκίνησε η βροχή και διήρκησε μόνο μισή ώρα, όμως ήταν αρκετή για να προκαλέσει ζημιά σε κοπάδι.

Η κακοκαιρία που συνοδεύτηκε από κεραυνούς και αστραπές βρήκε τα ζώα, όπως και τον ιδιοκτήτη τους εκτεθειμένους, αφού εκείνη την ώρα τα άτυχα ζωντανά βρίσκονταν έξω στην ύπαιθρο για βοσκή. Ο κεραυνός που έπληξε την περιοχή ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε το θάνατο σε 28 κατσίκες και τραυμάτισε άλλες δύο. Το ευτύχημα στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν έπαθε τίποτα ο κτηνοτρόφος. Παρέμβαση του ΕΛΓΑ μπορεί να ζητήσει ο άτυχος κτηνοτρόφος, αφού αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν σε άλλη περιοχή της χώρας. Τον Αύγουστο του 2012 κεραυνός αφάνισε κοπάδι στη Βασιλίτσα Γρεβενών. Σαν από θαύμα σώθηκε ο 65χρονος κτηνοτρόφος, που στάθηκε λίγο μακρύτερα από ένα αιωνόβιο έλατο, κάτω από το οποίο αναζήτησαν καταφύγιο 500 πρόβατα και κεραυνοβολήθηκαν.

Συνεργείο του ΕΛΓΑ είχε σπεύσει σημείο για να κάνει αποτίμηση της ζημιάς. Ακόμα και ανθρώπινα θύματα έχουμε θρηνήσει στη Θράκη από κεραυνούς. Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε θανάσιμο τραυματισμό δύο ατόμων είχε οδηγήσει η σύντομη κακοκαιρία. Ειδικότερα, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα τον θάνατό του 74χρονος ημεδαπός, ο οποίος και ευρισκόμενος σε εξωτερικό χώρο ποιμνιοστασίου σε ορεινή περιοχή Ροδόπης, χτυπήθηκε από κεραυνό. Την ίδια τύχη είχε στην ορεινή δασώδη περιοχή της Ξάνθης ένας 43χρονος ημεδαπός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν κοντά στον οικισμό του Εχίνου για κυνήγι, όταν δέχθηκε το χτύπημα του κεραυνού.

Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους βρίσκονται σε μέρος όπου πέφτουν κεραυνοί να αναζητούν προστατευμένο χώρο και να απομακρύνονται από την παραλία. Αν δεν υπάρχει τέτοιος κλειστός χώρος, καλό θα είναι να μπει κανείς σε αυτοκίνητο, αποφεύγοντας ωστόσο να ακουμπά σε μεταλλικές επιφάνειες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να είναι μακριά από δέντρα και έξω από τη θάλασσα, αφού το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.

Πηγή: www.xronos.gr