Ξαφνικός θάνατος… Απόφαση σοκ για το μέλλον της ΕΒΖ Ορεστιάδας

Σήμερα 15-07-2014 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο οποίο συζητήθηκε το μέλλον των εργοστασίων της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες.

 

Το Δ.Σ. της Βιομηχανίας είχε συναντηθεί χθες με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, των παραγωγών και μηχανατόρων, από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα προκειμένου να κατατεθούν οι αντι-προτάσεις για την διατήρηση της λειτουργίας των δύο εργοστασίων. Δυστυχώς όμως οι προτάσεις αυτές δεν ήταν αρκετές ώστε να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη πορεία, που είχε χαράξει μετά την μελέτη της Kantor η διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία και αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δύο εργοστασίων μετά την ολοκλήρωση της φετινής καμπάνιας.

Στον αέρα και οι εργαζόμενοι καθώς τις επόμενες μέρες θα διευκρινιστεί το μέλλον τους. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα έχει πολλές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, καθώς το εργοστάσιο ζάχαρης ήταν η μόνη μονάδα παραγωγής τέτοιου βεληνεκούς στην περιοχή μας και μέχρι σήμερα αποτελούσε έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας μόνιμου και εποχικού προσωπικού και συγκρότησε ένα ολόκληρο κύκλωμα τευτλοεξαγωγέων και μεταφορέων, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ενίσχυσε τις τοπικές επιχειρήσεις, και το κυριότερο, κατηύθυνε τους αγρότες σε μια δυναμική καλλιέργεια, όπως αυτή του ζαχαρότευτλου, δίνοντάς τους ένα σημαντικό εισόδημα, ισοδύναμο του οποίου καμία άλλη καλλιέργεια δεν μπορούσε να τους προσφέρει.

Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί, καθώς αποτελεί ακόμα ένα καίριο χτύπημα στην οικονομία της ακριτικής περιοχής της Ορεστιάδας όπως επίσης, ότι οι έχοντες πολιτική κυρίως αλλά και πάσης φύσεως εξουσία θα μπορέσουν να πιέσουν για να μην μαραζώσει η “αρχή της Ελλάδας”, όπως αρέσκονται να χαρακτηρίζουν το νομό μας.

Πηγή:  http://www.radioevros.gr