Μια παλιά τελευταία αγωνιστική που έγραψε ιστορία και τα διδάγματά της…

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

– Με αφορμή τα φετινά πλέι οφ και την τριπλή ισοβαθμία που υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει στην κορυφή, ο Κώστας Ασημακόπουλος θυμήθηκε στο μπλογκ που διατηρεί στο gazzetta την τετραπλή ισοβαθμία στην Α1 του βόλεϊ πριν από 17 χρόνια, όταν πρωταγωνιστούσε ο ΑΟ Ορεστιάδας του Νίκου Σαμαρά, προσπαθώντας να αντλήσει διδάγματα από τα παθήματα εκείνης της περιόδου. Αναλυτικά το εξαιρετικά επίκαιρο άρθρο του, ενόψει της αποψινής τελευταίας αγωνιστικής, έχει ως εξής:

H 22η αγωνιστική της περιόδου 1996-97 έγινε στις 24 Μαρτίου 1997. Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων για τους οποίους θα αναφερθούμε ήταν ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-3, Φιλία – Ορεστιάδα 2-3 και Παναθηναϊκός – Άρης 3-1. Μάλιστα κατά σύμπτωση Άρης – Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν και για την 22η αγωνιστική του εφετινού πρωταθλήματος αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω.

Πριν αρχίσουν εκείνοι οι αγώνες ο Άρης ήταν πρώτος στη βαθμολογία. Είχε 38 βαθμούς και 55-22 σετ.

Τον ακολουθούσαν έναν βαθμό πίσω 3 ομάδες με ίδιους πόντους, ενώ στην ισοβαθμία μετρούσε η διαφορά των σετ και όχι οι μεταξύ τους αγώνες που έγινε αργότερα και ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Ολυμπιακός με 37 βαθμούς και 56-23 σετ ήταν στην 2η θέση, ο Παναθηναϊκός με 37 βαθμούς και 52-25 σετ ήταν στην 3η θέση και Ορεστιάδα με 37 βαθμούς και 55-26 σετ ήταν στην 4η θέση. Πραγματικός χαμός…

Τότε ο νικητής κέρδιζε δύο βαθμούς για τη βαθμολογία και ο ηττημένος έναν βαθμό.

Ήταν κοινό μυστικό πως η Ορεστιάδα του Ζόραν Γκάετς ήθελε στα πλέι οφ να πέσει πάνω στον Κυπελλούχο Ευρώπης Ολυμπιακό του νεοαφιχθέντα Τζιαμπάολο Μοντάλι. Ο λόγος ήταν η ίδια η προκήρυξη…

Τότε στα πλέι οφ υπήρχε για μία μόνο σεζόν (ευτυχώς) το έκτρωμα που είδαμε και πέρυσι στην Α1 γυναικών όπου στα πλέι οφ μεταφέρονταν οι νίκες της κανονικής περιόδου οπότε η ομάδα που είχε κάνει το 2-0 νίκες χρειάζονταν μία ακόμα για να προκριθεί. Οι ακρίτες είχαν νικήσει δύο φορές τον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο…

Η Ορεστιάδα, λοιπόν, των μεγάλων Σαμαρά, Ζελιάσκοφ, Ναϊντένοφ, Παπάζογλου, Κεμανετζή που είχε κάνει δύο εκπληκτικές εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό και ισάριθμες νίκες με 3-2 στον Έβρο και 3-0 στο Ρέντη ήθελε πάση θυσία να διασταυρωθεί με τον Ολυμπιακό στην ημιτελική φάση των πλέι οφ.

Επομένως εάν ο Ολυμπιακός τερμάτιζε πρώτος, η Ορεστιάδα έψαχνε την τέταρτη θέση. Αν ο Ολυμπιακός ήταν στη 2η θέση η Ορεστιάδα θα κυνηγούσε την 3η θέση κ.λ.π.

Πως, όμως, μπορούσε κανείς να προβλέψει και τη διαφορά των σετ όταν θα υπήρχε τετραπλή ισοβαθμία; Ποιος μπορούσε να προβλέψει τον συντελεστή των σετ; Το σύμπαν συνομώτησε…

Οι αγώνες ξεκίνησαν όλοι την ίδια ώρα και τα πάντα άλλαζαν από τον έναν πόντο στον άλλο.

Ο αγώνας μεταξύ της Φιλίας Ηλιούπολης και της Ορεστιάδας άργησε να ξεκινήσει δέκα λεπτά ενώ υπήρχαν και πολλές διακοπές γεγονός που εκ των υστέρων προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

Κανείς ποτέ δεν παραδέχτηκε κάποια σκοπιμότητα αλλά τα κινητά τηλέφωνα – που τότε ήταν ολόκληρα τούβλα – ήταν στο φόρτε τους. Μάλιστα τα sms δεν ήταν διαδεδομένα και οι γραμμές είχαν πάρει… φωτιά.

Τότε το βόλεϊ παίζονταν με την αλλαγή και στους 15 νικηφόρους πόντους.

Τα πρώτα σετ των τριών αγώνων τελείωσαν υπέρ του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και την Ορεστιάδας. Και τα δεύτερα σετ τελείωσαν υπέρ του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της Ορεστιάδας. Ο Ολυμπιακός νίκησε τελικά δύσκολα τον ΠΑΟΚ 3-0 (17-15, 16-14, 15-10) και πήρε την πρώτη θέση.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο Άρης πήρε το 3ο σετ από τον Παναθηναϊκό και κινδύνευε να φέρει τα πάνω κάτω, δηλαδή, να πέσει 4ος ο Παναθηναϊκός και 3η η Ορεστιάδα.

Με αυτό το σετ ο Άρης τερμάτισε τελικά στην 2η θέση και ο Παναθηναϊκός στην 3η θέση, όμως, η Ορεστιάδα για να έβρισκε τον Ολυμπιακό στην 4η θέση θα έπρεπε να χάσει και αυτή ένα σετ από την Φιλία για να υποχωρήσει στην 4η θέση πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Τυχαίο ή όχι αυτό συνέβη, και η Ορεστιάδα έχασε το 3ο σετ από την Φιλία με 15-12.

Στο 4ο σετ του Παναθηναϊκού με τον Άρη οι κιτρινόμαυροι ήταν μπροστά με 5 πόντους και όλα έδειχναν πως ίσως είχαμε ανατροπή και ήττα του Παναθηναϊκού που θα τον έφερνε στην 4η θέση. Ομως,,,

Την ίδια ώρα η Ορεστιάδα έχανε και το 4ο σετ από την Φιλία Ηλιούπολης…

Τελικά ο Παναθηναϊκός πήρε το 4ο σετ από τον Άρη, η τάξη αποκαταστάθηκε και όταν η Ορεστιάδα αποφάσισε να πάρει τη νίκη τα βρήκε σκούρα και μετά από επεισοδιακό τάι μπρέικ επικράτησε με 21-19!

Η ιστορία έγραψε την τετραπλή ισοβαθμία στο τέλος της κανονικής περιόδου κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.

Η Ορεστιάδα αφού πέρασε το εμπόδιο της ΑΕΚ στην Α΄φάση των πλέι οφ πράγματι έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό στα ημιτελικά και με μία νίκη στην έδρα της τον απέκλεισε από τους τελικούς.

Κερδισμένος όμως ήταν τελικά ο Άρης. Για… ένα σετ διαφορά (αυτό που πήρε την τελευταία αγωνιστική) εκμεταλεύτηκε την έδρα του και απέκλεισε τον Παναθηναικό από τους ημιτελικούς. Στο τέλος νίκησε και την Ορεστιάδα και πήρε το μοναδικό έως και σήμερα τίτλο πρωταθλήματος!

Την επόμενη σεζόν είχαμε τριπλή ισοβαθμία στο τέλος της κανονικής περιόδου μεταξύ Ορεστιάδας, Ολυμπιακού και Άρη με τους ακρίτες να κρατούν την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας αλλά τον Ολυμπιακό να την κερδίζει στην έδρα της στον 5ο τελικό των πλέι οφ.

Στην αποχώρηση του ο Τζιαμπάολο Μοντάλι έκανε αναφορά για «θεία δίκη» αλλά ποτέ δεν διευκρίνισε τι εννοούσε.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα το σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας στο τέλος της κανονικής περιόδου είναι και πάλι υπαρκτό ενώ οι κάμερες του συνδρομητικού που θα στέλνουν εικόνα από τα έξι γήπεδα αντικατέστησαν τα… κινητά. Οι πρωταγωνιστές είναι λίγο διαφορετικοί αλλά τα κίνητρα είναι πάντα τα ίδια. Ο Ολυμπιακός θέλει την πρώτη θέση που την εξασφαλίζει με δύο σετ και ο Εθνικός είτε δεύτερος είτε τρίτος πέφτει πάνω στην Κηφισιά που την έχει νικήσει δύο φορές και πιστεύει πως «την έχει». Ο Φοίνικας ως τέταρτος δεν θέλει εμπλοκές με την τριάδα και όπως φαίνεται το πειρατικό είναι έτοιμο να γυρίσει και πάλι στο μεγάλο λιμάνι.

Όσο για την 8αδα τα πάντα είναι ανοικτά. Ο Άρης έχει τον πρώτο λόγο με ένα τρίποντο αλλά εάν δεν τα καταφέρει και πέσει στα πλέι άουτ τότε θα βρεθεί φάτσα με τον υποβιβασμό. Σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο για την 8αδα έχει ο Παμβοχαϊκός και μετά ο Παναθηναϊκός. Όσο για την Παναχαϊκή και τη Νίκη εάν πετύχουν τρίποντα θα μπουν και οι τέσσερις ομάδες στα πλέι άουτ με διαφορά μικρότερη των τριών βαθμών.