Μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ επί του βελτιωμένου (αλλά άτυχου) Εθνικού

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Η ΑΕΚ για 4η φορά στην ιστορία της και 14 χρόνια μετά την τελευταία φορά προκρίθηκε σε φάιναλ φορ Κυπέλλου Ελλάδας μετά τη νέα νίκη που σημείωσε επί του Εθνικού στην Αλεξανδρούπολη, αυτή τη φορά με 3-1 σετ στον προημιτελικό της διοργάνωσης.

Είναι η τρίτη νίκη της ΑΕΚ επί του Εθνικού μέσα σε 20 ημέρες μετά το 3-0 στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ στην Αλεξανδρούπολη και το 3-1 στη Γλυφάδα για το πρωτάθλημα. Ο Εθνικός δεν εκμεταλλεύτηκε και πάλι το πλεονέκτημα της έδρας με την «Ένωση» και ο μοναδικός στόχος που έχει να διεκδικήσει πλέον είναι το πρωτάθλημα, όπου παραμένει πρωτοπόρος αλλά χωρίς τον αέρα των πέντε βαθμών διαφοράς από τους υπόλοιπους που είχε δύο εβδομάδες πριν.

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, πως η ΑΕΚ απώλεσε το 2ο σετ με 25-07 (!!!) που είναι αρνητικό ρεκόρ, αλλά μετά την κατάκτηση της πρόκρισης στο φάιναλ φορ της Καλαμάτας, είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον Άκη Φλαούνα. Η ΑΕΚ έχει αγωνιστεί στο φάιναλ φορ του Πύργου το 1998 που έχασε στον ημιτελικό από τον Άρη με 3-2, στο φάιναλ φορ της Δράμας το 1999 που έχασε στον τελικό από τον Ολυμπιακό με 3-1 σετ, ενώ στον ημιτελικό νίκησε τον Πανελλήνιο 3-1 σετ και το 2000 στην Πάτρα όπου ηττήθηκε στον ημιτελικό 3-2 από τον Ηρακλή.

Μπορεί ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης να έδειξε από την αρχή της αναμέτρησης ότι ήθελε τη πρόκριση, όμως η ΑΕΚ ήταν αυτή που πήρε το εισιτήριο και θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα. Η ομάδα του Σάκη Μουστακίδη αγωνίστηκε χωρίς τον Γιώργο Παπάζογλου αλλά έχοντας τον επίσης λαβωμένο Ανδρέα Ανδρεάδη στην σύνθεσή της, ενώ στο 2ο σετ τραυματίστηκε και αποχώρησε ο Δημήτρης Γραμματικάκης, γεγονός που έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των Εβριτών.

Στο 1ο σετ η ομάδα του Σάκη Μουστακίδη πήρε κεφάλι από την αρχή, όμως η ΑΕΚ απάντησε και στο 2ο τεχνικό τάιμ άουτ οι «κιτρινόμαυροι μείωσαν στον πόντο. Από το 16-16 και μετά οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο με την ΑΕΚ να είναι αυτή που πήρε το σετ στις λεπτομέρειες με 27-29, αφού πρώτα έχασε δύο σετ μπολ ο Εθνικός.

Το 2ο σετ ήταν «μαγικό» για τον Εθνικό, με τον Ίβαν Ράιτς να κάνει πάρτι από τη θέση του σερβίς χαλώντας την υποδοχή της ΑΕΚ με αποτέλεσμα  να προηγηθεί με 18-2 (!!!) και εύκολα το σετ να καταλήξει εβρίτικα χέρια με το εμφατικό 25-07 που είναι αρνητικό ρεκόρ. Το κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» ξεσηκώθηκε και όλοι φίλαθλοι προσπάθησαν να εμψυχώσουν τους παίκτες του Σάκη Μουστακίδη, όμως το 3ο πήγε δικαιωματικά στην ΑΕΚ, η οποία φάνηκε σαφώς πιο οργανωμένη στην άμυνά της, με τον Τόρρες να κάνει μια από τις καλύτερες του εμφανίσεις. Ωστόσο ο λόγος αυτής της απότομης πτώσης του Εθνικού είχε ονοματεπώνυμο και ήταν ο αναπάντεχος τραυματισμός του Δημήτρη Γραμματικάκη, που συνέχισε το σερί των ατυχιών και έτσι το σετ ολοκληρώθηκε 18-25.

Ήταν φανερό ότι στο κρίσιμο τέταρτο σετ έπρεπε να σηκώσουν την ομάδα του Εθνικού τα αστέρια της. Οι Μιγιαήλοβιτς και Ράιτς έκαναν ότι μπορούσαν, όμως τελικά στάθηκαν άτυχοι. Ενώ όλα ξεκίνησαν ιδανικά στο ξεκίνημα του 4ου σετ (5-0), μετά το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ η ομάδα του Άκη Φλαούνα με ένα σερί 4 πόντων ισοφάρισε σε 8-8 και πέρασε τελικά μπροστά στο 10-12. Οι Εβρίτες το πάλεψαν μέχρι το τέλος, όμως τελικά δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να στείλουν το παιχνίδι στο τάι μπρέικ καθώς η ΑΕΚ έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλα αποθέματα δυνάμεων και πάθους, επικρατώντας με 23-25 και παίρνοντας ύστερα από 14 χρόνια την πρόκριση για το φάιναλ φορ Κυπέλλου.

Ο αρχηγός, των «κιτρινόμαυρων», Γιάννης Μαντέκας, δήλωσε για τη μεγάλη νίκη-πρόκριση επί του Εθνικού Αλεξανδρούπολης:  «Ήταν ένα νευρικό ματς και οι δυο ομάδες έκαναν λάθη, δεν παίχτηκε πολύ καλό βόλεϊ, αλλά μέτρησε η ψυχή. Δείξαμε στο γήπεδο ότι το θέλαμε την πρόκριση πιο πολύ από ό,τι ο Εθνικός και παρά το γεγονός ότι είχαμε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας, τα καταφέραμε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους οπαδούς μας, οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν δόθηκαν εισιτήρια σε οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, όσοι ήρθαν αγόρασαν μεμονωμένα έξω από το γήπεδο και έφεραν κανονικά πανό κλπ, παίρνοντας θέση στην γωνία της κερκίδας και δημιουργώντας όμορφη ατμόσφαιρα με τους φιλάθλους της ομάδας. Όσο για τον στόχο της ΑΕΚ στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου, ο Μαντέκας τόνισε: «Στην Καλαμάτα θα πάμε για να πάρουμε αυτό που μας αξίζει. Αν η απόδοσή μας είναι τέτοια και μας αξίζει το τρόπαιο, τότε θα το πάρουμε. Και μόνο η πρόκριση όμως σε δεύτερο Final Four για μια νεοφώτιστη ομάδα, συνιστά επιτυχία πρώτου μεγέθους. Η ΑΕΚ, όμως, ως σύλλογος είναι καταδικασμένος να διεκδικεί τρόπαια και αυτό θα κάνουμε. Θα είμαστε… καμικάζι όπως στο Λιγκ Καπ, θα χτυπήσουμε όλα τα ματς και ό,τι προκύψει…».

Ο προπονητής του Εθνικού, Σάκης Μουστακίδης είπε από την πλευρά του: «Έπρεπε να έχουμε κερδίσει.Ήμασταν πολύ καλύτεροι απο άλλα παιχνίδια. Δεν πιάσαμε όμως κάποια standards. Δυστυχώς έχουμε κι άλλον έναν παίκτη τραυματία. Ξεμείναμε απο κεντρικούς. Η συνέχεια είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έρχεται το ματς με τον ΠΑΟΚ που είναι πάρα πολύ δύσκολο». Οι πόντοι του Εθνικού προήλθαν από 42/97 επιθέσεις, 15 άσσους, 14 μπλοκ και 35 λάθη αντιπάλων. Οι πόντοι της ΑΕΚ προήλθαν από 8 άσσους, 48/105 επιθέσεις, 11 μπλοκ και 25 λάθη αντιπάλων.

Τα σετ: 1-3 (27-29, 25-07, 18-25, 23-25)

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Μουστακίδης): Ράιτς 20 (13/24 επ, 5 άσσοι, 2 μπλοκ), Μιγιαήλοβιτς 25 (14/25 επ, 8 άσσοι, 3 μπλοκ, 72% υπ – 72% άριστες), Σιδηρόπουλος 1 (μπλοκ), Γραμματικάκης 3 (2/5 επ), Δαλακούρας Ανέστης 8 (6/18 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ, 48% υπ – 43% άριστες), Ανδρεάδης 9 (6/13 επ, 3 μπλοκ) / Δαρίδης (λ – 62% υπ – 62% άριστες), Δαλακούρας Κώστας 1 (μπλοκ), Αγγελόπουλος2 (1 άσσος, 1 μπλοκ), Κυριακίδης 2 (μπλοκ)
ΑΕΚ (Φλαούνας): Μαντέκας 7 (6/16 επ, 1 μπλοκ, 63% υπ – 58% άριστες), Τόρρες 16 (8/13 επ, 3 άσσοι, 5 μπλοκ), Κατσανεβάκης 10 (7/11 επ, 3 μπλοκ), Κρέτσης, Παγιάν 16 (15/36 επ, 1 άσσος), Πέτρογλου 17 (12/25 επ, 3 άσσοι, 1 μπλοκ, 55% υπ – 50% άριστες) / Γκούζντα (λ – 57% υπ – 53% άριστες), Αχιλλεόπουλος (λ), Νοβοσέλατς, Αλεξίου, Ρουμελιωτάκης 1 (άσσος)