Κρίμα και άδικο! Πάλεψε αλλά… αυτοκτόνησε ο Εθνικός στο Βέλγιο…

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Νίκησε με 3-0 στην Αλεξανδρούπολη άνετα την Ζέλικ. Πήρε σετ μέσα στο Βέλγιο. Αλλά δεν προκρίθηκε. Είναι τα ανεξήγητα συστήματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που εξομοιώνει το 3-0 με το 3-1 και στέλνει την πρόκριση σε έναν ξεχωριστό αγώνα ενός σετ, που κρίνεται στους 15 πόντους. Κάτι σαν τα πέναλτι στο ποδόσφαιρο δηλαδή.

Εκεί δυστυχώς ο Εθνικός λύγισε. Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Αν και προηγήθηκε με 5-8 και 7-9, με ένα σερί 8-3 η Λένικ ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση. Συγκλονιστική η κερκίδα των 30 και πλέον Ελλήνων (κυρίως Εβριτών) που πήγαν στο Sportcomplex Molenbos του Ζένικ και κάποιες στιγμές έκαναν το μικρό γηπεδάκι να δονείται, λες και ήταν το “Μ. Παρασκευόπουλος”.

Αλλά η ομάδα στο τέλος, μετά από ένα δραματικό παιχνίδι 133 λεπτών, δεν τα κατάφερε. Καθοριστική ήταν η φάση του 10-9 όταν ο Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε φιλέ σε δύσκολη προσπάθεια για μπλοκ, οι διαιτητές το υπέδειξαν και οι παίκτες και οι παράγοντες του Εθνικού διαμαρτυρήθηκαν. Προς τιμήν του, ο Ανδρέας Ανδρεάδης παραδέχθηκε ότι ακούμπησε στο φιλέ, κάτι που επισήμανε αργότερα και ο Σάκης Μουστακίδης, που χαρακτήρισε δίκαιη την πρόκριση των Βέλγων.

 

Βέβαια, αξίζουν και στον Εθνικό πολλά συγχαρητήρια για αυτήν την φετινή πορεία. Επαιξε μετά από τρεις δεκαετίας στην Ευρώπη. Πήρε την πρώτη πρόκριση της ιστορίας της σε ευρωπαϊκά κύπελλα. Είναι πρώτη στο πρωτάθλημα και διοργανώνει το φάιναλ φορ του Λιγκ Καπ. Χάθηκε όμως η ευκαιρία για μια ιστορική πρόκριση στους οκτώ του Challenge Cup, όπου θα είχαμε μια ξεχωριστή ελληνοτουρκική μονομαχία.

Δεν πειράζει όμως. Ο Εθνικός αξίζει το χειροκρότημα για όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Και την στήριξη του κόσμου, ακόμα περισσότερο τώρα, ώστε να επιτευχθούν οι εγχώριοι στόχοι.

Γενικά, ο Εθνικός πιέστηκε πολύ στην υποδοχή και αυτή αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα του.Από το 1ο σετ η Λένικ μπήκε δυνατά και είχε προβάδισμα 8-3 και στη μεγαλύτερη τιμή του 12-7. Παρόλα αυτά, ο Εθνικός κατάφερε να ισοφαρίσει 16-16 αλλά μετά το 18-18 οι Βέλγοι έκαναν τη διαφορά με τα σερβίς των Φελιτσίσιμο. 

Στο 2ο σετ η βελγική ομάδα ξέφυγε 12-9 και κράτησε το +3 μέχρι το 21-18 και 22-20 αλλά ο Εθνικός ισοφάρισε 22-22 και τελικά πήρε το σετ αφού αξιοποίησε το τρίτο σετ μπολ που είχε στη διάθεση του. Η Λένικ προηγήθηκε 24-23 και 26-25 αλλά ο Εθνικός έκανε το 29-27 και ισοφάρισε 1-1.

Το 3ο σετ ήταν μονόλογος των Βέλγων ενώ η μεγάλη μάχη έγινε και στο 4ο σετ όπου ο Εθνικός προηγήθηκε με 8-5 αλλά με πρόβλημα στην υποδοχή δε μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα. Έτσι οδηγηθήκαμε στο χρυσό σετ όπου ο Εθνικός προηγήθηκε, συμβάδισε μέχρι και το 12-12 αλλά λίγο η έδρα, λίγο η φάση με τον Ανδρεάδη που προαναφέραμε και μία εκπληκτική άμυνα που έβγαλε ο κορυφαίος του αγώνα Φελιτσίτιμο (πρώτος σκόρερ του αγώνα με 21 πόντους) έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Βέλγων.

 
 
Διαιτητές: Κάαμπερ, Ρομέρο Μαρτίνεζ

Τα σετ: 25-21, 27-29, 25-16, 25-19, χρυσό σετ: 15-12.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Μουστακίδης): Ράιτς 21π. (56% επ.), Μιγιαΐλοβιτς 19, Ανδρεάδης 9, Παπάζογλου 6, Σιδηρόπουλος 1, Δαλακούρας 12 / Δαρίδης (λ. – 50% υπ., 20% άριστες), Κ.Δαλακούρας, Γραμματικάκης 1, Αγγελόπουλος.

ΛΕΝΙΚ (Ντεβόνγκελ): Πάρες 12π., Αντριγκά 20, Οβερεμπέκε 20, Φελιτσίσιμο 21, Ράτατσακ 13, Βερσούερεν 4 / Σπάριντανς (88% υπ., 62% άριστες).