Άγριο κράξιμο για την Ξάνθη και το ελληνικό ποδόσφαιρο από την… Σουηδία

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Μελίνα Ντισλιάν

–  Μέχρι την… Σουηδία έφτασε η χάρη μας με αφορμή την υπόθεση των δύο νέων της Ξάνθης που απομακρύνθηκαν από την ομάδα. Μια σουηδική αθλητική ιστοσελίδα ονόματι “Svenskafans”, που ωστόσο από μια πλοήγηση αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι… οπαδική αλλά ειδησεογραφική και μάλιστα από τις κορυφαίες της χώρας, έκανε μια πολύ σκληρή ανάρτηση για την Ξάνθη αλλά και γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κατάντια του, με αφορμή αυτήν την ιστορία.

 

Παράλληλα όμως, οι “Svenskafans” που για την πληρότητα του ρεπορτάζ τους επικαλούνται ως πηγή και το ThrakiSportS (όπως έπραξαν και πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ευχαριστούμε για αυτό), μετά τις αναφορές στα τωρινά συμβάντα,εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σκαλίζουν πληγές του παρελθόντος. Τιτλοφορούν το άρθρο τους ως “Η ντροπή του ποδοσφαίρου”, έχουν επιλέξει ως κεντρική φωτογραφία το σήμα της Super League και έχουν προτιμήσει με ενεργό link να παραπέμψουν στο ThrakiSportS για να δουν οι αναγνώστες της επίμαχη φωτό με τον Πράνιτς, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι “το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου πεθαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα και το τελευταίο περιστατικό κάνει και τον πλέον αισιόδοξο Έλληνα φίλαθλο να χάσει κάθε ελπίδα για καλύτερες ημέρες στο δημοφιλέστερο σπορ του πλανήτη”.

«Η αιτία ήταν μια φωτογραφία με έναν παίκτη που έχει παίξει για τη Μπάγερν Μονάχου, που αυτό το καλοκαίρι θα παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δυο νέοι παίκτες τον συνάντησαν σε ένα αεροδρόμιο, φωτογραφήθηκαν μαζί του και ανάρτησαν την εικόνα με τον ποδοσφαιριστή που έχει πετύχει στην καριέρα του όσα αυτοί ονειρεύονται. Το πρόβλημά τους, όμως, ήταν ότι πρόκειται για παίκτη του Παναθηναϊκού», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, το οποίο εκτείνεται σε 382 λέξεις και εμφανίζεται και στην κεντρική σελίδα της δημοφιλούς σουηδικής ιστοσελίδας.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι η είδηση που μετέδωσε το ThrakiSportS δυστυχώς δεν επρόκειτο για κακόγουστο αστείο, αλλά «άλλο ένα μήνυμα ότι το ποδοσφαιρικό ελληνικό πρωτάθλημα είναι σάπιο. Μια απόφαση που είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που έχει προ πολλού χάσει τη δεοντολογία και την ηθική του» και στο οποίο «έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Ξάνθη μπήκε στην μαύρη λίστα».

Τι εννοεί ο… συγγραφεύς; Το εξηγεί αμέσως παρακάτω με μια αναδρομή στο παρελθόν που… εκπλήσσει. «Το πρωτάθλημα της Λίγκας την σεζόν κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είχανε τον ίδιο αριθμό πόντων, αλλά ο Ολυμπιακός ευνοούνταν στην ισοβαθμία χάρη στη νίκη στο στο ντέρμπι σκάνδαλο που είχε διεξαχθεί νωρίτερα την άνοιξη εκείνης της χρονιάς», σημειώνει η σουηδική εφημερίδα (για να μην παρεξηγηθούμε).

Και συνεχίζει (διευκρινίζουμε ότι η μετάφραση γίνεται με την βοήθεια του google translator, για αυτό και πιθανότατα να υπάρχουν κάποια μικρά λάθη στην σωστή απόδοση του πρωτότυπου κειμένου): «Οι ελπίδες δεν ήταν εξ ολοκλήρου για τον Παναθηναϊκό. Οι Πράσινοι από την πρωτεύουσα είχαν έναν εύκολο αντίπαλο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην Ξάνθη. Η ελπίδα, όμως, πέθανε για τον Παναθηναϊκό, όταν ήδη είχαν ανακοινωθεί οι αρχικές συνθέσεις των ομάδων. Η Ξάνθη επέλεξε να παίξει με οκτώ αναπληρωματικούς στο εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Η Ξάνθη έβαλε ένα γκολ στο παιχνίδι, αλλά έφαγε πέντε και δώρισε το πρωτάθλημα στους παίκτες της ομάδας  του Λιμανιού. Από τότε, Ξάνθη και Fair Play είναι δύο λέξεις που δεν έχουν την ίδια έννοια».

Τέλος, το κείμενο των Σουηδών, που είναι αλήθεια πάντως ότι με τον τρόπο της γραφής του δείχνει να έχει γραφτεί από ελληνικό και μάλιστα φιλοπαναθηναϊκό χέρι, κλείνει με την επισήμανση ότι ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να πάρει τους δυο παίκτες στην ακαδημία του συλλόγου του, αλλά και με την (ρητορική) ερώτηση για το αν θα ήταν ίδιες οι αντιδράσεις σε περίπτωση που οι δυο νεαροί παίκτες της Ξάνθης είχαν φωτογραφηθεί με τον Χαβιέρ Σαβιόλα…