Πρόγραμμα ασφαλούς κολύμβησης από μαθητές σχολείου της Ξάνθης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ένα πρόγραμμα εκμάθησης ασφαλούς κολύμβησης υλοποιεί το φετινή σχολική χρονιά το 1ο Λύκειο Ξάνθης υπό την ευθύνη τριών εκπαιδευτικών. Στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε  στο XanthiPress αναφέρουν γι’ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία:

 

Τη φετινή σχολική χρονιά 2013/14, διενεργείται στο σχολείο μας, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, με την  υπεύθυνη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Λαμπάκη Ολυμπία, τον κ.Μπαλαφούτη Αθ. Πληροφορικό και τον κ.Κούλαλη Ηλία Πληροφορικό, ένα  πρόγραμμα που συνδυάζει επισκέψεις με τους μαθητές/τριες στο Δημοτικό κολυμβητήριο Ξάνθης.

Η δράση είναι στα πλαίσια, Ερευνητικής εργασίας “Κολυμπώ με ασφάλεια” παράλληλα με ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για την επαφή των μαθητών με το υγρό στοιχείο, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Λαμπάκη.

Στόχος της εξόρμησης, είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές/τριες με το νερό, να αναπτύξουν δεξιότητες για ασφαλή κολύμβηση, αντιμετώπιση κινδύνων την ώρα της κολύμβησης και εκμάθησης διάφορων τεχνικών κολύμβησης.

Οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί καθηγητές, είναι πλήρως εξοπλισμένοι και κατατοπισμένοι για το λόγο που βρίσκονται στο κολυμβητήριο.

Για λόγους ασφαλείας, παρόντες είναι καθ” όλη τη διάρκεια, γιατρός και ναυαγοσώστης.

Η κ.Λαμπάκη, δείχνει τεχνικές αναπνοής και σωστές τεχνικές κολύμβησης. Δίνει συνεχώς οδηγίες, συμβουλές και ενθαρρύνει κάθε ενεργό μέλος της ομάδας.

Οι μαθητές ανταποκρίνονται πλήρως, σε κάθε άσκηση και είναι εμφανώς ζωγραφισμένη η χαρά και η ικανοποίηση, στα πρόσωπα τους.

Στο τέλος κάθε επίσκεψης, εκφράζεται απ” όλους η ανυπομονησία, για επανάληψη ανάλογης εξόρμησης στο  Δημοτικό κολυμβητήριο.

Η επίσκεψη μαθητών, στο Δημοτικό κολυμβητήριο, είναι μια καινοτόμος δράση για τα σχολεία του νομού Ξάνθης. Από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, είναι το μόνο που συμμετέχει, ενώ υπάρχουν διάφορες συμμετοχές από δημοτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέτοιες δράσεις που αναπτύσσονται στο σχολείο μας, αξίζουν τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας. Είναι δράσεις, που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη ψυχή των μαθητών μας. Τέτοια βιώματα, είναι μαθήματα που προάγουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα, που καλλιεργούνται στο σχολείο μας.