Ο Γιάννης Ξενάκης βγάζει αθώο τον Πλατέλλα για την βουτιά και θυμάται το fair play του Ντέμη

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Μελίνα Ντισλιάν

–  Μια μέρα μετά, εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ αν ήταν ορθό ή όχι το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα με την περίφημη βουτιά του Βαγγέλη Πλατέλλα στο 7-1 επί του ΠΑΟ Κρουσσώνα και ενώ το σκορ ήταν ήδη 6-0. Στον διάλογο που έχει ανοίξει, έλαβε θέση ο γνωστός εβρίτης δημοσιογράφος Γιάννης Ξενάκης, από τους κορυφαίους ρεπόρτερ της ΑΕΚ, με ένα άρθρο του στο Contra. Και με αυτό, αθωώνει τον πρώην φορ της Ξάνθης. Διαβάστε γιατί:

 

“Η αλήθεια είναι πως με την ταχύτητα που εξελίχθηκε η φάση και τα συνήθη τραγικά ριπλέι της Nova, λίγο πολύ όλοι παρασυρθήκαμε. Η αρχική εκτίμηση, για να μην πω βεβαιότητα, ήταν ότι ο Πλατέλλας βούτηξε. Ότι δεν υπήρξε επαφή, και ως εκ τούτου ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ κέρδισε κάλπικο πέναλτι με το σκορ να βρίσκεται στο 6-0. Ήρθε ωστόσο η δήλωση του αντίπαλου τερματοφύλακα που έβαλε οριστικά τα πράγματα στη θέση του.

Είπε ο Μανώλης Καλομοίρης (στο aek365) ότι υπήρξε επαφή. Τον βρήκε ο τερματοφύλακας της κρητικής ομάδας με το κεφάλι στη μέση τον Πλατέλλα. Μετά κι απ’ αυτή τη δημόσια παραδοχή το θέμα κλείνει εκεί. Ο κανονισμός είναι σαφής, δεν διαχωρίζει αν ο αμυνόμενος βρει τον επιτιθέμενο με το χέρι, με το πόδι, με το κεφάλι, με οτιδήποτε. Αρκεί που τον βρίσκει.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο είναι η πτώση του ποδοσφαιριστή που τηλεοπτικά δείχνει να είναι μια θεαματική βουτιά. Από τη στιγμή όμως που προϋπήρξε επαφή, δεν μπορεί να στηθεί στον τοίχο ο Πλατέλλας. Διότι ούτε ο διαιτητής, ούτε εμείς μπορούμε να κρίνουμε αν ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ βούτηξε επειδή τον βρήκε με το κεφάλι ο αντίπαλος τερματοφύλακας ή αν η πτώση έγινε από κεκτημένη ταχύτητα και δεν ήταν συνέπεια της επαφής με τον γκολκίπερ.

Όπως και να ‘χει πάντως, άνοιξε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα το βράδυ της Κυριακής σε διαδικτυακούς τόπους. Διάβαζες από την πλειονότητα των φίλων της ΑΕΚ μηνύματα άκρως ενθαρρυντικά για την ποδοσφαιρική τους κουλτούρα. Το ρεζουμέ περικλείεται στις παρακάτω λέξεις: Δεν θέλουμε τέτοια πέναλτι, δεν θέλουμε να πέφτει και να εκβιάζει πέναλτι ποδοσφαιριστής της ομάδας μας ιδίως όταν το σκορ είναι στο 6-0. Τα σχόλια ήταν επικριτικά για τον Πλατέλλα, και το εις βάρος κλίμα του άλλαξε μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η δήλωση – άποψη του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα συνήθως περνάμε στο ντούκου τους “βουτηχτές”. Εστιάζουμε περισσότερο στον διαιτητή που ξεγελάστηκε και λιγότερο στον παίκτη που τον εξαπάτησε με ένα πέσιμο. Στην Αγγλία, στη Γερμανία μπορεί να είναι και το πρώτο θέμα συζήτησης ένας diver. Από πριονοκορδέλα τον περνάνε. Διάσημοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κλίνσμαν, ο Λίνεκερ, ο Ιντζάγκι, ο Τόνι έχουν ακούσει τα εξ αμάξης για τις βουτιές στην αντίπαλη περιοχή όταν ήθελαν να εκβιάσουν πέναλτι.

Στην Ελλάδα θεωρείται θέμα ταμπού. Ο ποδοσφαιριστής συνήθως μένει στο απυρόβλητο (από τους οπαδούς της δικής του ομάδας) ιδίως όταν πρόκειται για σημαντικό ματς και ντέρμπι. Επιπλέον οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν γαλουχηθεί σ’ ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον στο οποίο θεωρείται μαγκιά να κερδίσεις πέναλτι με οποιονδήποτε τρόπο. Αρκεί να το κερδίσεις και να επωφεληθεί η ομάδα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελισσόταν η φάση αν δεν υπήρχε επαφή του τερματοφύλακα με τον Πλατέλλα. Δεν αποκλείεται (με τη φόρα που είχε ο παίκτης) και πάλι να έπεφτε. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εναπόκειται και στην νοοτροπία και κουλτούρα του ποδοσφαιριστή. Με ένα νεύμα παραδέχεται πως δεν έγινε κάτι και ο διαιτητής αν θέλει παίρνει πίσω το σφύριγμα. Ο παίκτης χάνει το όφελος από το πέναλτι, αλλά κερδίζει πολλά περισσότερα. Όπως κέρδισε ο Ντέμης. Τον θυμόμαστε για δεκάδες γκολ στην καριέρα του, σχεδόν διακόσια. Τον θυμόμαστε όμως και για ένα που δεν μέτρησε με δική του υπόδειξη προς τον διαιτητή Δούρο που είχε δείξει σέντρα επειδή δεν είδε το χέρι. Και όχι σε οποιοδήποτε παιχνίδι, αλλά σε τελικό κυπέλλου”.