Σέρεμετ στο ThrakiSportS: «Ιδανική πόλη για ποδόσφαιρο η Κομοτηνή! Έχουμε όνειρα και στόχους για τον Πανθρακικό, αλλά τα κρατάμε για εμάς»

Συνέντευξη στην Μελίνα Ντισλιάν

–  Στην όγδοη χρονιά του στη χώρα μας, παραδέχεται πως από την ημέρα που ήρθε μέχρι και σήμερα, το επίπεδο και η ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν πέσει αρκετά, ενώ δεν κρύβει την απογοήτευσή του και τη θλίψη του για τον υποβιβασμό της Λάρισας, της ΑΕΚ και του Πανσερραϊκού στη Football League 2. Ο Ντίνο Σέρεμετ μίλησε στο ThrakiSportS για το ελληνικό πρωτάθλημα, αναφέρθηκε στο νέο του ξεκίνημα με τη φανέλα του Πανθρακικού, ενώ τόνισε πως η οικονομική κρίση είναι η ευκαιρία των υγειών σωματείων, όπως αυτό της Κομοτηνής, προκειμένου να βγούνε στην Ευρώπη.

Ντίνο, βρίσκεσαι επτά χρόνια στη χώρα μας και φέτος ετοιμάζεσαι για την όγδοη σεζόν σου. Θέλω αρχικά να μου σχολιάσεις, από την ημέρα που ήρθες μέχρι και σήμερα, τι έχει αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τι έχει μείνει στάσιμο.

«Όταν είχα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 για λογαριασμό της Κέρκυρας, μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι δεν αγωνίζονταν νεαροί και Έλληνες παίκτες. Το θέμα των ακαδημιών ήταν παραμελημένο στην Ελλάδα και μου έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη εντύπωση. Η εικόνα αυτή, άλλαξε ριζικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και επιτέλους χαίρομαι να βλέπω νεαρούς παίκτες να παίρνουν ευκαιρίες και να αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα. Από εκεί που δεν έδινε κανένας σημασία στα παιδιά, τώρα έχουν πέσει όλοι πάνω τους και δουλεύουν εντατικά μαζί τους».

Σαν επίπεδο θεωρείς ότι έχουμε χάσει την ποιότητα που είχαμε παλαιότερα;

«Είναι λογικό το επίπεδο να πηγαίνει ανάλογα και με το ρόστερ που έχεις. Θυμάμαι παλιά, οι ομάδες έδιναν τεράστια ποσά για παίκτες, Έλληνες και ξένους, προκειμένου να έρθουν και δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω στους συλλόγους. Γίνονταν πολλές μεταγραφές, υπήρχαν πολύ γνωστά ονόματα από ξένα πρωταθλήματα και το επίπεδο ήταν υψηλό. Πλέον λόγω έλλειψης χρημάτων μειώθηκαν οι μεταγραφές, δεν βλέπουν τα πολλά και ηχηρά ονόματα που συνηθίζαμε και είναι λογικό το επίπεδο να έχει πέσει».

Ισχύει δηλαδή αυτό που λένε κάθε πέρυσι και καλύτερα;

«Δυστυχώς ναι. Η οικονομική κρίση γονάτισε τις ομάδες και το μόνο θετικό που βλέπω, είναι οι ευκαιρίες που δίνονται – ίσως και αναγκαστικά – σε νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές».

Τη Σούπερ Λίγκα σαν πρωτάθλημα πως θα τη χαρακτήριζες;

«Τα δύο τελευταία χρόνια έχει πέσει πολύ το επίπεδο αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου. Η έλλειψη κάποιων ιστορικών ομάδων από τη Σούπερ Λίγκα, θεωρώ ότι έχει λειτουργήσει αρνητικά και η ποιότητα κάθε χρόνο πέφτει».

Έχεις αγωνιστεί και αρκετό καιρό στο πρωτάθλημα της Football League. Πόσο πιο δύσκολα είναι εκεί τα πράγματα;

«Πέρυσι είναι αλήθεια ότι η Football League ήταν σχεδόν ισάξια της Σούπερ Λίγκας. Υπήρχαν τουλάχιστον 7-8 ομάδες που πάλευαν από την αρχή για την άνοδό τους, υπήρχαν πολλοί έμπειροι παίκτες που είχαν εικόνες από τα μεγάλα σαλόνια και υπήρχε και ποιότητα. Κάθε ματς είχε ενδιαφέρον και θεωρώ πως πέρυσι η Football League ήταν κερδισμένη σαν κατηγορία. Φέτος, με τη δημιουργία των δύο ομίλων, θεωρώ ότι η Football League χάνει όσα κέρδισε πέρυσι. Τα πράγματα αυτή τη χρονιά θα είναι πολύ δύσκολα και περιμένω να δω ποιες ομάδες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά αλλά και αγωνιστικά».

Πέρυσι αγωνιζόσουν στη Λάρισα, η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων βρίσκεται πλέον στηFootball League 2, μαζί με τον Πανσερραϊκό και την ΑΕΚ. Το περίμενες;

«Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Πραγματικά είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο να φτάνουν σε αυτό το σημείο τόσο ιστορικές και μεγάλες ομάδες. Ο τρόπος με τον οποίον έπεσαν η Λάρισα, η ΑΕΚ και ο Πανσερραϊκός είναι για μένα πρωτόγνωρος. Να οδηγείσαι στη Football League 2 για να διαγραφούν τα χρέη σου; Πως αφήνουν να γίνει κάτι τέτοιο; Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η εύκολη λύση για τους προέδρους, αλλά σαν σκέψη δεν έχει καμία λογική για μένα. Αλλά όταν βιάζεσαι και δεν έχεις υπομονή και δεν διαχειρίζεσαι σωστά κάποιες οικονομικές καταστάσεις, δυστυχώς φτάνεις σε αυτό το σημείο».   

Φέτος βρίσκεσαι στον Πανθρακικό. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την ομάδα αλλά και από την Κομοτηνή;

«Νιώθω πολύ καλά που ήρθα σε μία ομάδα τόσο οργανωμένη και σωστή όπως ο Πανθρακικός. Πιστεύω ότι έχουμε φτιάξει ένα πολύ καλό ρόστερ και όλοι όσοι τρέχουν για την ομάδα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο προπονητής, η διοίκηση και το υπόλοιπο τιμ άνουν ότι μπορούν προκειμένου να λειτουργούν όλα σωστά και εμείς από τη μεριά μας είμαστε όσο γίνεται πιο τυπικοί και σωστοί στις προπονήσεις και στις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Μου αρέσει που στον Πανθρακικό πηγαίνουν όλα βήμα-βήμα και δεν υπάρχει βιασύνη. Βαδίζουμε αργά και σταθερά. Έτσι κάνουν οι σωστές ομάδες».

Η πόλη πως σου φαίνεται;

«Η Κομοτηνή είναι πολύ όμορφη. Αν και μικρή πόλη σου παρέχει τα πάντα. Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα και οι παίκτες όλοι έχουμε την ηρεμία που χρειαζόμαστε για να είμαστε συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις και τα παιχνίδια μας. Η Κομοτηνή είναι ιδανική πόλη για ποδόσφαιρο».

Με τι στόχους ξεκίνησε η χρονιά για τον Πανθρακικό;

«Πρώτος στόχος είναι η παραμονή και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται. Από εκεί και μετά ο καθένας από μας μαζί με τον προπονητή μπορεί να ονειρεύεται και άλλα πράγματα. Αυτά όμως τα κρατάμε για εμάς».

Βλέπουμε πολλές επαρχιακές ομάδες να πρωταγωνιστούν και να βγαίνουν ακόμα και στην Ευρώπη. Σε βάθος χρόνου ο Πανθρακικός θα μπορούσε να θέσει τέτοιους στόχους;

«Θα σου πω το εξής. Έτσι όπως έχουν γίνει πλέον τα πράγματα, οι υγιείς ομάδες είναι αυτές που ευνοούνται για να παίξουν στην Ευρώπη. Ο Πανθρακικός θεωρώ πως είναι ένα υγιέστατο σωματείο, οπότε…..  ποιος ξέρει. Για όλες τις επαρχιακές ομάδες, είναι ευκαιρία η έξοδος στην Ευρώπη. Το δικαιούνται…. Αν το πιστεύεις και έχεις υπομονή, όλα μπορούν να συμβούν».

Η συνεργασία σας με τον Άκη Μάντζιο πως είναι; Αν δεν κάνω λάθος πρώτη φορά συνεργάζεσαι μαζί του….

«Είναι πραγματικά περίεργο που μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα, συνεργάζομαι επιτέλους με τον κύριο Μάντζιο. Σε όσες ομάδες αγωνίστηκα παλαιότερα, κάθε φορά που έφευγε ένας προπονητής, ο Άκης Μάντζιοςερχόταν πρώτος στα σενάρια διαδοχής. Ωστόσο ποτέ δεν τύχαινε να έρθει. Φέτος επιτέλους συνεργάζομαι μαζί του και είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι ένας νέος προπονητής που έχει όρεξη για δουλειά και φροντίζει να μας τη μεταδίδει. Του αρέσει αν δουλεύει με νεαρούς παίκτες, δίνει σε όλους ευκαιρίες και μακάρι να συνεχίσουμε έτσι για πολύ καρό ακόμα».

Τέλος θέλω να στείλεις ένα μήνυμα στους φιλάθλους… Πέρυσι υπήρξαν αρκετά παράπονα από τη διοίκηση για μικρή  προσέλευση στο γήπεδο…

«Είναι στο χέρι μας ο κόσμος να έρθει ξανά στο γήπεδο. Βλέπω ότι υπάρχει διάθεση και όρεξη για να μας στηρίξουν και να είναι δίπλα μας. Είναι περιττό να πω πόσο πολύ τους χρειαζόμαστε. Μακάρι φέτος να δημιουργήσουν το κλίμα που θέλουμε».