Καίγεται η Θάσος

Μεγάλη φωτιά κατακαίει τη Θάσο που ξεκίνησε από ορεινή περιοχή κοντά σε παλιό σκουπιδότοπο. Αυτή η άσχημη παράδοση του τόπου που συνδέει την γιορτή του 15 Αύγουστου με μεγάλες δασικές πυρκαγιές συνεχίζεται από το μεσημέρι στη Θάσο.

Μια μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στο νησί, έκαιγε μέχρι και σήμερα το βράδυ σχεδόν σα να μην είχαν καταφέρει τίποτα οι ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης που επιχειρούσαν από τη πρώτη στιγμή.

Ο δυνατός αέρας ήταν ένα πρόβλημα. Η φωτιά έκαιγε σε ορεινή δύσβατη περιοχή όπου δεν μπορούσαν να βρεθούν πυροσβέστες και εθελοντές. Ότι προσπάθεια γινόταν ήταν με τα εναέρια μέσα.

Ενώ κάπου κάπου τα μέτωπα έδειχναν να ελέγχονται, εκεί διαπιστώνονταν αναζωπύρωση. Η φωτιά έκαψε μεγάλη έκταση με πουρνάρια και νέα πεύκα. Αυτά προήλθαν από την αναδάσωση μετά τη φωτιά (στο ίδιο πάνω κάτω σημείο) του 1989. Όσο η ώρα περνούσε και η κατάσταση δεν άλλαζε τόσο οι αρμόδιοι ανησυχούσαν. Το σκοτάδι θα απαγόρευε στα αεροπλάνα και στο ελικόπτερο να δράσουν.

Τη νύχτα η κατάσταση αναμένονταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ενώ η φωτιά έκαιγε από το μεσημέρι στα ψηλά του νησιού, υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο να αλλάξει ο αέρας και να «κατέβει» πιο χαμηλά. Σε κατοικημένες περιοχές. Σε γενικές γραμμές το χθεσινό βράδυ αναμένονταν δύσκολο για τη βορειοδυτική Θάσο.

Η φωτιά κοντά στη Καλλιράχη της Θάσου ξεκίνησε το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία. Επειδή κοντά στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά βρίσκεται ένας παλιός σκουπιδότοπος πολλοί (όχι άδικα) συνδύασαν τη φωτιά με το σκουπιδότοπο. Το πώς ξεκίνησε η φωτιά είναι ένα ζητούμενο, το οποίο θα διερευνηθεί όταν αυτή σβήσει οριστικά.

Η φωτιά με τη βοήθεια του αέρα πήρε αμέσως μεγάλη έκταση. Απλώθηκε σε μια ορεινή περιοχή, ήταν ορατή όχι μόνο από διάφορα σημεία της Θάσου αλλά ακόμη κι από την Καβάλα. Τοπική αυτοδιοίκηση αλλά κι οι αρμόδιες υπηρεσίες έστειλαν αμέσως μήνυμα στην Αθήνα ότι χρειάζεται βοήθεια.

Ρίψεις νερού από τον αέρα. Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό έγινε. Όμως η φωτιά είχε απλωθεί πολύ, ο αέρας έκανε τα πράγματα πολύ δύσκολα κι έτσι οι προσπάθειες πυρόσβεσης δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ευτυχώς για πολύ ώρα χθες το μεσημέρι και το απόγευμα η φωτιά έκαιγε στα ορεινά (σε δύσβατη περιοχή), υπήρχε πάντα κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές.

Στη Θάσο ήταν έτσι κι αλλιώς ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Έμεινε εκεί για το συντονισμό της προσπάθειας η φωτιά να σβήσει. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Δήμαρχος Θάσου ενώ χθες το απόγευμα η Π.Ε. Καβάλας ήταν έτοιμη να στείλει στο νησί μια μπουλντόζα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κι αυτή για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο η φωτιά έκαιγε στα ορεινά του νησιού, στη βορειοδυτική του πλευρά. Με το πρώτο φως οι από αέρα δυνάμεις ενισχύθηκαν ενώ οι άνεμοι κόπασαν. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι η φωτιά θα σβήσει.

Πηγή: http://www.proininews.gr/