Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Το pregame του μεγάλου ματς Ξάνθη – Λίνφιλντ

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια η Skoda Ξάνθη επιστρέφει στην Ευρώπη και φιλοξενεί το βράδυ (18/7, 21:15, Novasports και ThrakiSportS) τη Λίνφιλντ από τη Βόρεια Ιρλανδία, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Αρκετός κόσμος αναμένεται να προσέλθει στο Skoda Xanthi Arena, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αφού στις τάξεις των οπαδών της ομάδας της Θράκης υπάρχει ξεσηκωμός. Αυτό θα είναι το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα και σε αυτό η Ξάνθη επιδιώκει την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που οι Ακρίτες παίζουν στην Ευρώπη. Στις προηγούμενες τρεις παρουσίες τους έκαναν καλές εμφανίσεις, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν έστω μια νίκη και αποκλείστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA, προηγούμενη ονομασία του Γιουρόπα Λιγκ.

Από το 2006/07 έχει να συμμετάσχει η Skoda σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Εκείνη τη σεζόν, είχε αντιμετωπίσει τη Δυναμό Βουκουρεστίου. Έχασε 4-3 στο πρώτο ματς στην έδρα της και ηττήθηκε 4-1 στον επαναληπτικό στη Ρουμανία. Αυτοί ήταν και οι μοναδικοί της αγώνες όλα τα χρόνια της παρουσίας της στην Ευρώπη, που είχε καταφέρει να σκοράρει.

Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, η Ξάνθη είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την αγγλική Μίντλεσμπρο και παρόλο που το πάλεψε στην πρώτη αναμέτρηση στο Νησί, ηττήθηκε 2-0, με τη ρεβάνς στην Ελλάδα να ολοκληρώνεται με ισόπαλο το αποτέλεσμα χωρίς σκορ (0-0). Η πρώτη φορά που η Ξάνθη έπαιξε στην Ευρώπη ήταν το 2002/03. Ηττήθηκε 4-0 στον πρώτο αγώνα με τη Λάτσιο στη Ρώμη, με αποτέλεσμα ο επαναληπτικός στην έδρα της να είναι διαδικαστικής σημασίας και να τελειώνει 0-0.

Συνολικά, η Ξάνθη μετρά δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες εκτός ελληνικών συνόρων, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει καταφέρει να νικήσει ποτέ. Αυτό μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να γίνει φέτος από τη στιγμή που η Λινφιλντ δεν είναι και κανένα «μεγαθήριο» και δεν προέρχεται από πιο προηγμένο πρωτάθλημα από το ελληνικό, όπως οι προηγούμενοι αντίπαλοι των Θρακιωτών στην Ευρώπη. Αλλά δεν έγινε ξαφνικά και η Ξάνθη Μπαρτσελόνα, όπως επισήμανε και η ίδια η ΠΑΕ με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης.

Ο τεχνικός της ομάδας της Ξάνθης, Νίκος Καραγεωργίου, δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και θα ανακοινώσει την 18μελή αποστολή λίγη ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης στα Πηγάδια. Στην 25άδα που δηλώθηκε για τα παιχνίδια του Europa League βρίσκονται οι: Ζαρόπουλος, Κυριακίδης, Τσέμα, Παΐτο, Κομεσίδης, Μπαξεβανίδης, Μπέρτος, Βάλλας, Γκοχουρί, Γούτας, Τσαμούρης, Φλίσκας, Ντιέ, Μάνταλος, Βασιλακάκης, Τορομανίδης, Μπαρέττας, Τριάδης, Μαρσελίνιο, Σολτάνι, Μαρίν, Ράνος, Παπαδημητρίου, Πλατέλλας, Νάκας.

Αντίθετα, η Λίνφιλντ ταξίδεψε στην Ελλάδα με τρεις απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών της, καθώς νοκ – άουτ έχουν τεθεί οι Μπλέινι (τερματοφύλακας), Χόγκεϊ (αμυντικός) και Γουότεργουορθ (επιθετικός) λόγω τραυματισμών. Συνολικά ήρθαν την Τρίτη με την διάρκειας εξίμισι ωρών πτήση τσάρτερ 30 ποδοσφαιριστές και 34 άτομα συνολικά αποστολή.

 

Μπορεί η Ξάνθη να έχει την ευκαιρία της να κάνει την πρώτη της νίκη στην Ευρώπη και να περάσει έστω έναν γύρο, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι το ποδόσφαιρο στη Βόρεια Ιρλανδία είναι δουλειά part-time και όχι full-time όπως στην Ελλάδα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1966 έχει η Λινφιλντ να προκριθεί σε δύο σερί διαδοχικούς γύρους. Τώρα απέκλεισε στην προκριματική φάση την Ιφ από τα Νησιά Φερόε και θέλει να γράψει ιστορία απέναντι στην Ξάνθη. Το ίδιο επιθυμούσε πέρυσι απέναντι στην ΑΕ Λεμεσού, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η φορά που έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλη σε μια δεύτερη σερί πρόκριση, ήταν και πάλι απέναντι σε ελληνική ομάδα. Την χρονιά 1984-1985 η Λινφιλντ είχε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. και είχε αποκλειστεί από τους “πράσινους” σε μία από τις πιο επικές ανατροπές στην ιστορία του “τριφυλλιού”. Στο πρώτο ματς στην Αθήνα, η Λίνφιλντ προηγήθηκε με 1-0, όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και να φτάσει τελικά στην επικράτηση με 2-1.

Στη ρεβάνς στη Β. Ιρλανδία, η Λίνφιλντ προηγήθηκε με 3-0 όμως, ο Παναθηναϊκός με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, που μετέπειτα πέρασε και από την Ξάνθη σαν προπονητής, έφερε το ματς στα ίσια (3-3) και πήρε την πρόκριση. Στον αγώνα εκεί αξίζει να σημειωθεί ότι αγωνιζόταν σαν παίκτης έπαιζε και ο σημερινός προπονητής της Λινφιλντ Ντέιβιντ Τζέφρεϊ.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 21:15 το βράδυ στο Skoda Xanthi Arena με διαιτητή τον Γάλλο, Νικολά Ρενβίλ, ο οποίος θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Στιεν και Μπουαντενγκιέν. Θα μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά από το Novasports2 αλλά ξεχωριστή live κάλυψη θα έχει και το ThrakiSportS. Η ρεβάνς θα παραγματοποιηθεί, σε μία εβδομάδα, στις 25 Ιουλίου στο Μπέλφαστ. Αλλά θα έχουμε να λέμε και να γράφουμε πολλά για αυτήν από αύριο. Σήμερα είναι η ώρα της πρώτης μεγάλης μάχης της Ξάνθης – και ελπίζουμε η ώρα της πρώτης ευρωπαϊκής νίκης στην ιστορία της θρακιώτικης ομάδας…