Flash Back: Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών από τον Φοίβο Κρεμαστής, η αφιέρωση στον… ουρανό και η Θράκη

Επιμέλεια αφιερώματος: Λεωνίδας Κάλφας

–  Ακούγοντας το όνομα Φοίβος Κρεμαστής σίγουρα θα σας κάνει να αναρωτιέστε το πώς σχετίζεται με τη Θράκη! Εδώ είμαστε όμως, να σας λύσουμε τις απορίες στην επέτειο του ενός μήνα από την ημέρα που η ιστορική ομάδα της Ρόδου κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Ερασιτεχνών νικώντας με 2-1 στον τελικό τον Παναρκαδικό με γκολ των Μαθιού και Τζιβίλογλου.


Το συγκεκριμένο Κύπελλο έχει διαίτερη συναισθηματική αξία για το Φοίβο, αφού το πρωί της 9ης Απριλίου ο 20χρονος ποδοσφαιριστής και γιος του προέδρου της ομάδας, Φίλιππος Δελαπόρτας και ο αδερφός του σκόρερ του δευτέρου τέρματος του τελικού, Ευτύχη Τζιβίλογλου σκοτώθηκαν ακαριαία σε τροχαίο δυστύχημα!

Όλα ξεκίνησαν όταν η αποστολή της ομάδας της Κρεμαστής βρέθηκε στην Αθήνα για τον πρώτο της αγώνα για το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Ο Ευτύχης Τζιβίλογλου ζήτησε να πάνε να αγοράσουν παπούτσια προκειμένου να αγωνιστεί σε ξηρό γήπεδο, ενώ στο Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε και ο αδερφός του για να τον εξυπηρετήσει. Στο αυτοκίνητο μπήκε και ο Φίλιππος Δελαπόρτας. Λίγο αργότερα σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα, από το οποίο βγήκε ζωντανός μόνο ο Ευτύχης Τζιβίλογλου, που έμελε ένα μήνα μετά να χαρίσει στην ομάδα του με προσωπικό του τέρμα το Κύπελλο Ερασιτεχνών!!!

Μια ανείπωτη τραγωδία, που συγκλόνισε την ομάδα της Ρόδου, το Δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο, ενώ σε πολλά γήπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του Σουφλίου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων νεαρών. Συλληπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΑΕ Πανθρακικός ενώ φυσικά ουδείς ξέχασε. Και έτσι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τη φωτογραφία, οι θριαμβευτές του τελικού κατά τη διάρκεια της απονομής κοιτούσαν στον ουρανό αφιερώνοντας το τρόπαιο στα δύο παιδιά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Φοίβος Κρεμαστής, ο φετινός κυπελλούχος Ελλάδας , με το τρόπαιο που κατέκτησε κλείνει και έναν κύκλο στον θεσμό του Κύπελλου Ερασιτεχνών, αφού ήταν η ομάδα που κέρδισε και το πρώτο κύπελλο της ιστορίας. Μάλιστα, είχε συναντήσει στον πρώτο τελικό του θεσμού, ομάδα της Θράκης!

Ήταν τη σεζόν 1971-72, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο θεσμός του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Συγκεκριμένα, στις 20-06-1972 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Φοίβος επικράτησε σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με 3-2 του ΑΟ Αλεξανδρούπολης και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου.

Αξίζει όμως να θυμίσουμε ότι άλλες τρεις ομάδες της Θράκης έχουν φτάσει σε τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, οι δύο μάλιστα εκ των οποίων το κατέκτησαν.
Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου του 1980 η ιστορική ΑΕ Διδυμοτείχου επικράτησε με 1-0 του ΑΟ Νεάπολης Πειραιά και έφερε για πρώτη και μοναδική φορά το Κύπελλο στον Έβρο.
Στη συνέχεια, δύο χρόνια μετά, το 1982 η Ασπίδα Ξάνθης νίκησε με 3-1 στα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια) τον ΑΟ Κέρκυρας και πάλι στο γήπεδο της Λεωφόρου, παίρνοντας έτσι άτυπη ρεβάνς για την απώλεια του τροπαίου από τον ΑΟ Αλεξανδρούπολης δέκα χρόνια μετά στο ίδιο γήπεδο!
Στις 08-06-1997 ήταν η σειρά μιας τρίτης θρακιώτικης ομάδας να πατήσει το γήπεδο της Λεωφόρου, της Δόξας Υφαντών! Η ομάδα της Ροδόπης ηττήθηκε όμως με 2-1 από την Ιωνία Χανίων.

Μεταβαίνοντας από το παρελθόν στο παρόν, θα διαπιστώσουμε ότι η παρουσία των τριών θρακιώτικων ομάδων στο φετινό θεσμό έληξε αρκετά νωρίς.
Στις 10 Απριλίου ο Έβρος Σουφλίου υποδέχτηκε τον Παύλο Μελά Κουτσού και με 1-0 κατάφερε να περάσει απευθείας στον τελικό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου αντιμετώπισε τον Άρη Ακροποτάμου, ο οποίος εν τω μεταξύ απέκλεισε τον ΠΑΟ Κοσμίου στην παράταση με 2-1. Στον τελικό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στον Ακροπόταμο, ο Άρης επικράτησε με 4-1 του Έβρου Σουφλίου, σε ένα παιχνίδι όμως που η ομάδα του Έβρου ολοκλήρωσε με 7 ποδοσφαιριστές!
Στα προημιτελικά του θεσμού η ομάδα της Καβάλας συνέτριψε με 7-1 την Ανατολή Ιωαννίνων στο γήπεδο του Βατανιακού. Στον ημιτελικό όμως συνάντησε τον μετέπειτα Κυπελλούχο του θεσμού Φοίβο, ο οποίος επικράτησε άνετα με 4-0. Στον τελικό, η ομάδα της Ρόδου νίκησε με 2-1 τον Παναρκαδικό (απέκλεισε στον άλλο ημιτελικό τη Λαμία με 3-2) και κατέκτησε το τρόπαιο.