Η επίθεση του προέδρου του ΤΑΑ Εθνικός, οι ανακρίβειες και τα νέα ψέματα…

Γράφει ο Γιάννης Γιαγκίνης

–  Πέρασε μια εβδομάδα από την συνέντευξη Τύπου του ΤΑΑ Εθνικός, ο πρόεδρος του οποίου Γιάννης Τζίμας προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του ThrakiSportS επειδή προφανώς δεν είναι αρεστά κάποια από τα άρθρα του.

Τι είπε ο κ Τζίμας, μεταξύ άλλων, σε βάρος αυτού εδώ του site και προσωπικά ενός συγκεκριμένου του συνεργάτη (του υπογράφοντος, αν και η επίθεση δυστυχώς δεν περιορίστηκε σε αυτόν αλλά σε ολόκληρο το site); Απομαγνητοφωνούμε από το ηχητικό του Radiomax μετά το 10ο λεπτό και απαντούμε ανά πρίπτωση:

 

Τζίμας: «Ότι η έξοδος του Εθνικού στην Ευρώπη μετά από 32 χρόνια ήρθε να αναδείξει μια σειρά προβλημάτων σε ζητήματα υποδομών δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει αντικείμενο καπηλείας και μαύρης δημοσιογραφίας από ανθρώπους μάλιστα που δεν ζουν καν στην πόλη μας αλλά καλύπτονται από το δημοσιογραφικό άσυλο γνωστών site και φέρονται τιμητές των πάντων (…). Ο ομιλών και ιδιαίτερα ο Εθνικός δεν συνηθίζει να γλύφει εκεί που έφτυνε, όπως λέει κάποιος που αγαπάει τον Εθνικό και χειρίζεται ένα siteκαι γράφει ό,τι θέλει. (…) Ο Εθνικός παρά την τεράστια δύναμη και ιστορία που έχει, δεν επιθυμεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης».

Απάντηση: Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Υπενθυμίζεται το κείμενο, που προκαλεί και την διάψευση με ένα κλικ ΕΔΩ. Ήταν Σεπτέμβριος του 2012 που ο τότε πρόεδρος του ΜΓΣ Εθνικός Αλεκαξανδρούπολης Χάρης Καρυωτάκης, μιλώντας με αυτήν ακριβώς την ιδιότητα στα τοπικά κανάλια, απειλούσε τον δήμαρχο ότι δεν θα ξαναεκλεγεί επειδή δεν θέλει την επένδυση των «Χρυσωρυχείων». Τότε δεν «έφτυνε»; Και κυρίως, τότε δεν έμπαινε ο Εθνικός με πρωτοβουλία του προέδρου του σε πολιτική αντιπαράθεση; Ας μην παίζουμε με τις λέξεις λοιπόν, γιατί ντοκουμέντα υπάρχουν. Αν θέλει να κάνει μια στροφή ο κ. Τζίμας και το νέο Δ.Σ. του Εθνικού στην πολιτική που ακολουθούσε ο τέως πρόεδρός του, μπορούν να βγουν ευθέως και να καταγγείλουν τις τότε δηλώσεις. Να πουν ότι ήταν λάθος, δεν εκφράζουν το ήθος της νέας διοίκησης και τις καταδικάζουν. Και όχι να επιτίθενται στα μέσα που απλά αναδεικνύουν το… αυτονόητο.

 

Τζίμας: «Υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση σχετικά με το επιπλέον κόστος της επιπλέον κερκίδας που ενδιαφέρθηκε να τοποθετήσει ο Δήμος και είναι προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Ακούσαμε ότι μεταφέρθηκε στον δήμαρχο ένα κόστος που αγγίζει τις 250.000 ευρώ και ότι είναι λεφτά των δημοτών και ότι επωφελείται μονάχα ο Εθνικός και ότι και ότι… Ανακρίβειες. Δηλώνω σε αυτούς τους κυρίους της παραπληροφόρησης, που τους έπιασε ένα ξαφνικό τεράστιο ενδιαφέρον για τους δημότες αυτής της πόλης που σπάνια επισκέπτονται και ξαφνικά νοιάζονται για την τσέπη τους, ότι το κόστος που παρουσιάσαμε εμείς για την πρόσθεση κερκίδας 500 θέσεων ανέρχεται περίπου στις 40.000 ευρώ».

Απάντηση: Σαφώς και πρόκειται για ανακρίβειες – και σε αυτό συμφωνούμε με τον πρόεδρο του ΤΑΑ Εθνικός. Ποτέ αυτό το site δεν έχει γράψει τέτοια ποσά, γιατί ποτέ δεν προέκυψαν από το ρεπορτάζ μας, έστω και αν υπονοείται από αυτόν κάτι τέτοιο. Η πιο μεγάλη ανακρίβεια όμως είναι ότι η τοποθέτησή του ότι το κόστος για την τοποθέτηση νέας κερκίδας «είναι λεφτά των δημοτών και επωφελείται μονάχα ο Εθνικός». Είναι πράγματι ανακρίβεια. Δεν επωφελείται ο Εθνικός γενικά. Επωφελείται το επαγγελματικό τμήμα βόλεϊ του Εθνικού και μόνο. Αυτό έχει την ανάγκη για την επιπλέον κερκίδα. Ούτε το μπάσκετ του Εθνικού, ούτε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του συλλόγου, ούτε άλλα αθλήματα και σύλλογοι όπως το χάντμπολ και η ενόργανη γυμναστική. Για αυτό και μόνο ως προς αυτό το κομμάτι, της επιπλέον κερκίδας δηλαδή, έχουμε τονίσει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει ο Εθνικός λεφτά από τον Δήμο. Έχουμε τονίσει ότι πρέπει να έρθει η διοίκηση του Εθνικού σε συνεννόηση με τον Δήμο, να βρει τους απαραίτητους πόρους από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να προχωρήσει έτσι το έργο της κερκίδας. Αλήθεια, οι κερκίδες που ελέχθη ότι παραγγέλθηκαν με ποια χρήματα θα πληρωθούν; Βρέθηκαν αυτοί οι πόροι;

 

Τζίμας: «Ο Εθνικός δεν ιδρύθηκε για να ικανοποιεί τα βίτσια των προέδρων του, αλλά πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι προσφέρει κοινωνικό έργο. Οι ξερόλες αθλητικογράφοι αντί να ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και αν έχει δίκιο ή άδικο σε αυτά που λέει ο Τζίμας, μη γνωρίζοντας με αυτό που κάνουν ότι προκαλούν ζημιά και μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα με μια απόρριψη του γηπέδου, καλό θα ήταν να μάθουν ότι η νέα προκήρυξη του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 που αναμένεται να ψηφιστεί θα απαιτεί γήπεδα τουλάχιστον 700 θέσεων για αγώνες του εθνικού πρωταθλήματος και επίσης ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει ένα από τα μικρότερα γήπεδα. Με αυτά τα δεδομένα τι θα βγουν να μας πουν; Να μην παίξουμε και στο ελληνικό πρωτάθλημα;».

Απάντηση: Φυσικά οι «ξερόλες δημοσιογράφοι», όπως προφανώς μας αποκαλεί, δεν θα πουν ποτέ ότι δεν πρέπει ο Εθνικός να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ποτέ δεν είπαν ότι δεν πρέπει να παίξει και στην Ευρώπη. Αυτό που είπαν είναι ότι πρέπει να πληρούνται ορισμένα στάνταρ για οποιαδήποτε συμμετοχή και εξακολουθούμε να μην μαθαίνουμε πόσα χρήματα έχουν δεσμευθεί από το μπάτζετ του Εθνικού για να πληρωθούν αυτά τα στάνταρτς και να μην υπάρξει ο κίνδυνος να παίξει εκτός Αλεξανδρούπολης ο Εθνικός. Εκτός και αν ο όποιος προϋπολογισμός ενός επαγγελματικού τμήματος (το  τονίζουμε, δεν είναι ερασιτεχνικό), γίνεται με δεδομένο ότι αυτά τα στάνταρτς θα τα πληρώσει ο Δήμος, δηλαδή ο ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κάθε δημοσιογράφου να αναζητά την αλήθεια. Και όταν ο κ. Τζίμας ισχυρίζεται ότι άπαξ και δηλώθηκε η Αλεξανδρούπολη, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν επιτρέπει αλλαγή έδρας και σε περίπτωση που απορριφθεί το γήπεδο ο Εθνικός θα πεταχτεί εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ο φίλαθλος κόσμος και ιδιαίτερα οι φίλοι του Εθνικού οφείλουν να ξέρουν ότι πρόκειται για ένα ψέμα και δεν υπάρχει κάποιος τέτοιους κίνδυνος. Στην χειρότερη περίπτωση, ο Εθνικός θα κληθεί να δώσει αλλού τους αγώνες του, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του ThrakiSportS.

 

Τζίμας: «Δυστυχώς ορισμένοι παρουσιάζουν την υποχρέωση της πολιτείας προς τον αθλητισμό ως ολιγωρία των ανθρώπων της διοίκησης του συλλόγου».

Απάντηση: Η υποχρέωση της πολιτείας για τον αθλητισμό αφορά βασικά τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό, όχι τον επαγγελματικό. Η πολιτεία οφείλει να έχει το κλειστό γυμναστήριο καθαρό, σύγχρονο, με σωστό αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια. Ενδεχομένως, οφείλει να κινήσει της διαδικασίες να δημιουργηθεί ένα νέο Κλειστό στην Αλεξανδρούπολη, όπως το Κολυμβητήριο που πρόσφατα εγκαινιάστηκε. Δεν οφείλει όμως να σπαταλά χρήματα, είτε είναι ένα ευρώ είτε 40.000, για μια κερκίδα που δεν έχει ανάγκη η πόλη και οι ομάδες της, με εξαίρεση ένα τμήμα που τυγχάνει επαγγελματικό. Και μας κάνει εντύπωση, που μετά τον Δήμο, δια στελέχους της διοίκησης του ΤΑΑ Εθνικός σε τηλεοπτική συνέντευξη οι εκκλήσεις για βοήθεια επεκτάθηκαν στην… Περιφέρεια ΑΜ-Θ (την ίδια ώρα που αυτή η ίδια Περιφέρεια όχι απλά δεν χρηματοδοτεί την έτερη ομάδα της Θράκης που παίζει Ευρώπη, την Skoda Ξάνθη, αλλά είναι η συγκεκριμένη ομάδα που εξυπηρετεί την Περιφέρεια ΑΜ-Θ παραχωρώντας δωρεάν της τις εγκαταστάσεις της). Μετά τον Δήμο και την Περιφέρεια, να υποθέσουμε τι; Θα χτυπηθεί και άλλη κρατική πόρτα, την ώρα που όλοι σφίγγουν το ζωνάρι; 

 

Τζίμας: «Επίσης να πω ότι επιλέχθηκε η Αλεξανδρούπολη γιατί είναι η φυσική έδρα της ομάδας και επειδή ο Εθνικός έμαθε να στηρίζεται στον κόσμο που είναι η δύναμή του. Αν αυτό θεωρείται από κάποιους εγωιστικό, τότε ναι, να είμαστε εγωιστές και θέλουμε τον κόσμο να μας ενισχύσει και ηθικά και οικονομικά. Και το προτιμάμε αυτό κύριοι, που δεν έχετε κόψει ποτέ εισιτήριο εισόδου και γενικά δεν έχετε δώσει ούτε μισό ευρώ στην ομάδα. Το πάθημα το περσινό του Παμβοχαϊκού μάλλον δεν έχει γίνει μάθημα σε κάποιους. Η ομάδα του Παμβοχαϊκού πέρυσι αναγκάστηκε να ταξιδέψει μόλις 20 με 30 χιλιόμετρα μακριά για να δώσει τους ευρωπαϊκούς της αγώνες, γιατί το γήπεδο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της χωρητικότητας. Εκεί που περίμεναν οι άνθρωποι να έχουν περίπου 800-900 άτομα στο γήπεδο, είχαν μόλις 80 άτομα και η οικονομική ζημιά στον σύλλογο ήταν μεγάλη».

Απάντηση: Άλλο ένα ψέμα. Ο Παμβοχαϊκός πράγματι δεν αγωνίστηκε στο Βραχάτι, αλλά στο Λουτράκι. Εμείς όμως διαβάζουμε αναφορές για 500 άτομα στο κλειστό και όχι για 80. Για καυτή έδρα σε αγώνα – γιορτή κάνουν λόγο άνθρωποι που βρέθηκαν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Βραχατίου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αν υπάρχει ένα μάθημα από το «πάθημα το περσινό του Παμβοχαϊκού», είναι ότι φέτος η ομάδα δεν δήλωσε συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν αυτό το πάθημα έγινε πράγματι μάθημα στην διοίκηση του Εθνικού, τότε ενδεχομένως θα υπήρχε μεγαλύτερος σκεπτικισμός πριν την δήλωση της συμμετοχής στην Ευρώπη. Προσοχή όμως! Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να παίξει ο Εθνικός! Πρέπει και παραπρέπει! Και μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη! Αλλά έγιναν τότε οι απαραίτητες ενέργειες, πριν ληφθεί η απόφαση, ώστε να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους οι πάντες; Βγήκε για παράδειγμα η διοίκηση να πει ότι για να παίξουμε στην Ευρώπη στην Αλεξανδρούπολη, απαιτείται μια κερκίδα που στοιχίζει 40.000 ευρώ, για αυτό παρακαλούμε ως την τάδε ημερομηνία να βρεθούν 40 επιχειρηματίες της πόλης που θα βάλουν από 1.000 ευρώ ή 80 που θα βάλουν από 500 ώστε να γίνει η κερκίδα και να δηλωθεί η ευρωπαϊκή συμμετοχή στην Αλεξανδρούπολη; Το μόνο που ακούσαμε από τον κ. Τζίμα είναι να λέγεται σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι ο Δήμος Σύρου μέσα σε 13 μέρες κατάφερε και υπερδιπλασίασε την χωρητικότητα του γηπέδου του Φοίνικα, ενώ η αλήθεια είναι ότι η ομάδα πήγε σε άλλο υπάρχον γήπεδο στο νησί και σε αυτό έγιναν έργα εκσυγχρονισμού, τα οποία πλήρωσε η διοίκηση του Φοίνικα (που ακόμα περιμένει να εισπράξει κάποιο μέρος αυτών από τον εκεί Δήμο). Επίσης, ακούσαμε ότι άπαξ και πάρει άδεια το Κλειστό της Αλεξανδρούπολης, αυτό θα είναι για πάντα και για όλα τα αθλήματα! Δηλαδή, η Επιτροπή της CEV  θα κρίνει και για την FIBA του μπάσκετ; 

 

Τζίμας: «Επιλέξαμε Αλεξανδρούπολη κύριε δημοσιογράφε που πονάτε και νοιάζεστε την περιφέρεια γιατί η επιλογή άλλης πόλης θα επέφερε οικονομική ζημιά στον σύλλογο. Αφενός γιατί οι ευρωπαϊκοί αγώνες γίνονται καθημερινή, δηλαδή Τρίτη ή Τετάρτη, οπότε η μετακίνηση των φιλάθλων μας δεν θα ήταν η αναμενόμενη, αφετέρου γιατί όχι μόνο έσοδα δεν θα είχαμε αλλά τα έξοδα θα ήταν τεράστια για τον Εθνικό. Μετακίνηση και φιλοξενία αντιπάλων, διαιτητών, μετακίνηση φιλάθλων και όλα αυτά»

Απάντηση: Θα το ξαναπούμε. Κανείς δεν κατέκρινε το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Αλεξανδρούπολη για έδρα του Εθνικού στην Ευρώπη. Επίσης, κανείς δεν υποστήριξε ότι κακώς θα παίξει ο Εθνικός στην Ευρώπη. Καλά κάνει! Απλά, αυτό που λέμε είναι ότι αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, δεν είναι έγκλημα να δηλωθεί άλλη έδρα, από την στιγμή που το ThrakiSportS αποκάλυψε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Και αναρωτιώμαστε. Πράγματι, τα έξοδα για φιλοξενία ομάδων, διαιτητών, μετακίνηση φιλάθλων σε Ορεστιάδα ή Ξάνθη είναι πολλά. Είναι περισσότερα από τα 40 χιλιάρικα που θα απαιτηθούν για την δημιουργία της επιπλέον κερκίδας στο Κλειστό της Αλεξανδρούπολης; Ή μήπως η διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα έξοδα για την τοποθέτηση της κερκίδας, μιας ανάγκης που μόνο αυτή έχει και κανένας άλλος, οφείλουν να μην μπουν από το ταμείο του Εθνικού αλλά να φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών και σε τελική ανάλυση των ελλήνων φορολογούμενων πολιτών;

 

Αυτά, σε ήπιους τόνους και με επιχειρήματα, από την πλευρά μας, επειδή οι κατηγορίες περί «site αγαπητικών του Εθνικού» που κάνουν «μαύρη δημοσιογραφία» και «παραπληροφόρηση» δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες. Η διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός και ο κ. Τζίμας καλό είναι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε εχθροί. Απλά, αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε και να αναδείξουμε τα ψέματα και τις αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει το τελευταίο διάστημα, μετά την σκληρή αυτή επίθεση.

Αυτό εδώ το site υπάρχει για να υπηρετεί τον αθλητισμό και τους αθλητές της περιοχής μας. Να προβάλει τις προσπάθειές τους, σε όλα τα αθλήματα άθλημα, από την πιο σημαντική μέχρι την πιο τοπική και ερασιτεχνική διοργάνωση. Είμαστε μια παρέα, δεν εξαρτιόμαστε από κανέναν. Το κάνουμε με μεράκι, χωρίς οικονομικές απολαβές. Ο καθένας έχει την απόλυτη ελευθερία να εκφράζει τα πιστεύω και τις απόψεις του και ενίοτεε υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ μας – υγεία είναι αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι γράφουμε και ό,τι κάνουμε, το κάνουμε από αγάπη για την Θράκη, τα σπορ και όσους τα υπηρετούν. Και είναι πραγματική, ειλικρινής και ανιδιοτελής αγάπη. Και σε αυτήν την προσπάθειά μας, θα ήταν χαρά μας να έχουμε τις διοικήσεις των μεγάλων ομάδων της περιοχής δίπλα μας. Αλλά διευκρινίζουμε: δεν είμαστε όμως εδώ για να ικανοποιούμε τα θέλω των παραγόντων.

Αυτή είναι η λογική αυτής της προσπάθεια, που έχει αναδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό το site στο κορυφαίο αθλητικό όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ένα από τα πέντε κορυφαία συνολικά στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα. Και αν έχει κάτι εκτιμήσει ο φίλαθλος κόσμος της Θράκης, είναι ότι εδώ γράφονται τα πάντα. Είμαστε εδώ για να αναδεικνύουμε και να προβάλουμε, αλλά και για να ελέγχουμε τα κακώς κείμενα, όταν υπάρχουν. Στην περίπτωση της κερκίδας του Κλειστού της Αλεξανδρούπολης, λοιπόν, γράψαμε τα αυτονόητα. Αν αυτά δεν αρέσουν, αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. 

Από εκεί και πέρα, εμείς αναζητούμε την συνεργασία με την διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός, όπως και με όλες τις ομάδες. Δεν ξέρουμε αν ισχύει το ίδιο από την άλλη πλευρά. Τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου, ειπώθηκαν λίγο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Τζίμα. Αυτή έγινε με δική μας πρωτοβουλία, σε απάντηση αβάσιμων διαρροών που γίνονταν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ότι «δεν βγαίνουμε στο τηλέφωνο». Ήταν πολιτισμένη συζήτηση. Διεκόπη, όχι με δική μας υπαιτιότητα. Περιμέναμε να συνεχιστεί, αλλά δεν συνεχίστηκε ποτέ και λίγο μετά είχαμε τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου.   

Κάτι τελευταίο. Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε την προσπάθεια αυτό το site, έχει βρεθεί κοντά σε όλους τους αγώνες του Εθνικού, εντός και εκτός έδρας. Πανηγύρισε όσο κανένα άλλο την έξοδο στην Ευρώπη. Κάλυψε την κατάκτηση του Πανελληνίου Εφήβων. Κάλυψε τις προσπάθειες στα μαθητικά πρωταθλήματα των αθλητών του Εθνικού. Πανηγύρισε  την πρόσφατη επιτυχία Κουμεντάκη – Δαλακούρα στο μπιτς βόλεϊ. Παρουσίασε συνεντεύξεις. Είχε αφιερώματα. Και πρόβαλε επαρκώς – και θα συνεχίσει να το κάνει – την καμπάνια του Εθνικού για τις νέες κάρτες διαρκείας.

Πολλά από αυτά τα άρθρα αυτού του site, αναπαρήχθησαν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης, όπως και από τα κορυφαία sites της χώρας στο άθλημα του βόλεϊ. Ποτέ όμως, δεν αναπαρήχθη ούτε ΕΝΑ άρθρο του ThrakiSportS από την επίσημη σελίδα του ΤΑΠ Εθνικός στο facebook, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε  την μόνη επίσημη έκφραση του τμήματος βόλεϊ προς τα μέσα ενημέρωσης. Αντιθέτως, παρουσιάζονταν πάντοτε άλλα άρθρα με τις ίδιες ειδήσεις που ανέβαιναν σε άλλες ιστοσελίδες, αρκετές ώρες μετά. Τι να υποθέσουμε;