Η άγνωστη (και… ύποπτη) σχέση του νέου υφυπουργού Αθλητισμού με την Θράκη

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ο Γιάννης Ανδριανός ορκίστηκε το μεσημέρι και αναλαμβάνει πλέον και επίσημα καθήκοντα νέου υφυπουργού Αθλητισμού, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Διαδέχεται στην θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ενώ ωστόσο ο Ιωαννίδης υπήρξε επιτυχημένος προπονητής μπάσκετ στο παρελθόν και είχε άμεση σχέση με τα σπορ, για τον Ανδριανό δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, διαβάζοντας κανείς το εκτενές βιογραφικό του. Οι κακές γλώσσες ήδη λένε πάντως ότι ως δεξί χέρι του Καραμανλή έχει ασχοληθεί ως… φίλαθλος (ενίοτε και ως προπονητής της κερκίδας ή ακόμα και ως «παίκτης του… playstation», όπως λένε οι κακεντρεχείς).

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού είναι βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατία από το 2009. Είναι έγγαμος κι έχει μια κόρη. Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1959 στη Νέα Επίδαυρο και μεγάλωσε εκεί. Φοίτησε στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Λυγουριού. Όσο για το επάγγελμά του; Δημοσιογράφος!

Στο παρελθόν έχει διατελέσει αρθρογράφος – αναλυτής στην εφημερίδα «Απογευματινή», αρχισυντάκτης του περιοδικού «Φιλελεύθερη Έμφαση» του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (1999) ενώ ήταν Σύμβουλος Επικοινωνίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», από το 1994 μέχρι το 1996. Ο κ. Ανδριανός είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Από το 1994 ως το 1996 ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Έβερτ, ενώ στη συνέχεια κι ως το 1997 ήταν Αναπληρωτής Γραμματέας Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Την επόμενη τριετία, τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον Μάρτιο του 2004, ο Γιάννης Ανδριανός ήταν Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής στην περιφέρεια της Αργολίδας στις εκλογές που έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 2009.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως στο βιογραφικό του νέου υφυπουργού Αθλητισμού είναι το γεγονός πώς ο Γιάννης Ανδριανός είναι Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Θέμα Διδακτορικής Διατριβής; «Οι επιπτώσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων». Πριν λάβει το ντοκτορά του από το ΔΠΘ, πήρε το πτυχίο της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) ενώ αμέσως μετά, δίδαξε «Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς», «Ιστορία του Τύπου» και «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτισμός και Εκπαίδευση» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Ωστόσο, πολλά έχουν ακουστεί για τον τρόπου που έλαβε το διδακτορικό του ο κ. Ανδριανός από το Πανεπιστήμιο Θράκης. Και αυτό γιατί, όπως έχει γραφτεί σε σειρά δημοσιευμάτων, ο κ. Ανδριανός πήγε το 2004 στο Μέγαρο Μαξίμου ως απλός απόφοιτος λυκείου και αποχώρησε το 2009 από αυτό έχοντας ήδη λάβει διδακτορικό τίτλο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, βάσει του οποίου μάλιστα έπιασε δουλειά ως καθηγητής στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, για τα οποία δεν διαπιστώσαμε στην συνέχεια καμία διάψευση ή διόρθωση, ο κ. Ανδριανός κατάφερε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει με… «χαρακτηριστική ευκολία» τη διδακτορική διατριβή του στο τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Κομοτηνής, για την οποία φέρεται ότι εργάσθηκε από τα τέλη του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2008, όταν και ανακηρύχθηκε διδάκτορας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23/11/2004 η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, με ειδική σύνθεση, αποφάσισε να δεχθεί ως υποψήφιο διδάκτορα τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού, που στο μεταξύ είχε φροντίσει να πάρει πτυχίο από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει κατά παλιότερο δημοσίευμα του «Έθνους» το σκεπτικό της γενικής συνέλευσης του ΔΟΣΑ για την αποδοχή του Γ. Ανδριανού ως υποψήφιου διδάκτορος, καθώς εμφανίστηκε να διαθέτει προσόντα που δεν είχαν καμία σχέση με την επιστημονική του κατάρτιση.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ανδριανός παράλληλα με τα καθήκοντά του στο Μέγαρο Μαξίμου ως επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας διδακτορικής διατριβής, η οποία προϋποθέτει ατελείωτες ώρες μελέτης, επαφή με τους καθηγητές και κατάθεση ενδιάμεσων εργασιών. Για αυτό γίνεται λόγος για «χάρισμα», αφού μόνο με «χαρισματικό τρόπο» θα μπορούσε να βρει κάποιος αυτόν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να μπορέσει να εργαστεί πάνω σε μία διδακτορική διατριβή.

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού τον βρήκε αυτόν τον χρόνο και του αξίζουν συγχαρητήρια. Ωστόσο, αν και ο νόμος προβλέπει ανώτατο χρονικό περιθώριο 1,5 έτους στους νέους διδάκτορες για να καταθέσουν τις διατριβές τους στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, περίπου δυόμισι χρόνια μετά την αναγόρευσή του κ. Ανδριανού ως διδάκτορος του Πανεπιστημίου Θράκης, δεν είχε  ακόμη κατατεθεί η διατριβή του, ούτε έχει δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο, κάτι που επισήμανε τότε στην εφημερίδα «Έθνος» ακόμα και η ίδια η… Πρυτανεία του Δημοκριτείου! Όπως σχολίαζαμε τότε και στο «Flitzani», επρόκειτο για «αρκετά περίεργη και ενδιαφέρουσα ιστορία»…