Αφιέρωμα: Ο Γούτας, ο Ράνος και οι άλλοι επτά Ξανθιώτες που έπαιξαν σε Μουντιάλ Νέων…

Επιμέλεια αφιερώματος: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ξεκίνησε επίσημα την Παρασκευή στην Τουρκία το Παγκόσμιο Κύπελλό Νέων (κάτω των 20 ετών) με την συμμετοχή και της Εθνικής μας, που αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα το Μεξικό το απόγευμα του Σαββάτου. Μάλιστα, στην Εθνική συμμετέχουν δύο παιδιά από την ομάδα της Ξάνθης, αλλά έλα όμως που άλλοι 7 παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της Ξάνθης έχουν λάβει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων!

 Παίρνοντας αφορμή λοιπόν από την έναρξη της διοργάνωσης ου Παγκόσμιου Κυπέλλου στην γειτονική Τουρκία, και με την συμμέτοχη της Εθνικής μας για πρώτη φορά, το ThrakiSportS, έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει όλα τα ονόματα.

Όπως προαναφέρθηκε, στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας, που έχει σαν αρχηγό αποστολής τον πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης Μάνο Γαβριηλίδη αν και πλέον βρίσκεται στην τουρκία για την πρεμιέρα και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, είναι και δύο παίκτες της ομάδας της Skoda, οι Αντώνης Ράνος και Δημήτρης Γούτας.

Aυτή όμως δεν θα είναι η πρώτη φορά που παίκτης που έχει φορέσει την φανέλα της Ξάνθης αγωνίζεται σε Παγκόσμιο Νέων. Ψάξαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε ποιοι πρώην αλλά και νυν (ναι, υπάρχουν!) παίκτες της Ξάνθης έχουν αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων. Μάλιστα, υπάρχει και Παγκόσμιος Πρωταθλητής! Πάμε λοιπόν…

Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Κατάρ  1995

Ντάντε Πόλι: Ο Χιλιανός Ντάντε Πόλι είναι η πρώτη περίπτωση ποδοσφαιριστή που φόρεσε την φανέλα της Ξάνθης και αγωνίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων. Οο Χιλιανός αμυντικός αγωνίστηκε στην Ξάνθη την περίοδο 2003-2004 χωρίς να δείξει και πολύ καλά δείγματα. Στο Παγκόσμιο του 1995 ο Πόλι αγωνίστηκε βασικός και στα τρία παιχνίδια της Εθνικής ομάδας της Χιλής στον όμιλο, με την Χιλή να αποκλείεται με δύο ισοπαλίες (2-2 με Ιαπωνία και 1-1 με το Μπουρουντί) και μία ήττα (Ισπανία, 6-3), με τον Πόλι στα 20 του χρόνια τότε να είναι μέλος της ομάδας ως παίκτης της Ουνιβερσιτάδ Κατόλικα.

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Μαλαισίας 1997

Σέρζ Ντιέ: Ο Ιβοριανός άσσος της Ξάνθης αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο το 1997, 20 χρονών τότε και έχοντας πάρει ήδη μεταγραφή από την Άφρικα Σπορ στην Ρετζίνα Κάλτσιο και σε μια ομάδα με συμπαίκτες του Μποαβεντούρα Καλού και Μπαφί Φοφανά. Στο τουρνουά ο Ντιέ αγωνίστηκε και στα τρία ματς της Ακτής Ελεφαντοστού με αντιπάλους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ήττα με 2-0), Μεξικό (1-1 με το τέρμα μάλιστα των Ιβοριανών να το πετυχαίνει ο Ντιέ) και Αγγλία (ήττα με 2-1). Ο Ντιέ να θυμίσουμε πως την και  φετινή περίοδο θα φορά την φανέλα της Ξάνθης, όπως άλλωστε και στο δεύτερο μισό της προηγούμενης.

Μαριάνο Τρουχίγιο: Ο Μεξικανός πρώην παίκτης της Ξάνθης, που μπορεί στην ομάδα της Θράκης να πέρασε και να μην «ακούμπησε» το 2007 (0 συμμετοχές!), φεύγοντας από την Ξάνθη τον Ιανουάριο για προσωπικούς λόγους, στην πατρίδα του είναι ένας απόλυτα καταξιωμένος ποδοσφαιριστής με παρουσία σε όλα τα τμήματα της Εθνικής Ομάδας του Μεξικού. Στο Παγκόσμιο του 1997 ο Τρουχίγιο ήταν στα 20 του και βασικό στέλεχος της Πούμας με πολύ καλές εμφανίσεις. Με τα χρώματα της Εθνικής του Μεξικού αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του Παγκοσμίου ως βασικός βοηθώντας το Μεξικό να φτάσει ως τους 16 οπού και αποκλείστηκαν από την Γαλλία (ήττα με 1-0). Στον όμιλο τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από τους Άγγλους και πάνω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ακτή Ελεφαντοστού του Ντιέ.

Ντιέγκο Κιντάνα: Τα λόγια είναι περιττά ένας από τους πλέον αγαπημένους παίκτες με την παρουσία του στην Ξάνθη. Ο Αργεντίνος Ντιέγκο Κιντάνα φόρεσε την φανέλα της Ξάνθης για 7 χρόνια μετρώντας 137 συμμετοχές και 7 γκόλ, τα δύο μάλιστα στην Ευρώπη με την Ντιναμό Βουκουρεστίου (ήττα 3-4). Ο 19χρονός «Ντιεγκίτο», μέλος της Νιούελς Ολντ Μπόις τότε και από τα πιο βασικά στελέχη της Εθνικής Νέων της Αργεντινής, μιας ομάδας που αποτελούταν από παίκτες όπως οι Ρικέλμε, Αϊμάρ, Καμπιάσο, Κουφρέ, Σκαλόνι, Πλασέντε, Σάμουελ και τόσοι άλλοι (για να καταλάβει κανείς για τι ομάδα μιλάμε). Η Αργεντινή με την βοήθεια και του Κιντάνα κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τέρμα μάλιστα του Ντιέγκο στον τελικό να της χαρίζει την κούπα! Ο Κιντάνα αγωνίστηκε στα 6 από τα 7 παιχνίδια της ομάδας στην διοργάνωση πετυχαίνοντας ένα τέρμα, και αυτό στον τελικό οπού έγραψε το τελικό 2-1 κόντρα στην Ουρουγουάη, οπου είχε μπεί ως αλλαγή στο 54’ στην θέση του Αιμάρ.

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Αργεντινής 2001

Νταβίντ Λάφατα: Ο Τσέχος επιθετικός αγωνίστηκε στην Ξάνθη την περίοδο 2005-2006 χωρίς μεγάλη επιτυχία είναι η αλήθεια (9 συμμετοχές), με ευθύνη όχι απαραίτητα δικιά του μια και τον βλέπαμε από δεξί μπάκ μέχρι δεξί χαφ ενώ αποκτήθηκε σαν φορ! Ο Λάφατα είναι μέλος της Εθνικής ομάδας των Ανδρών της Τσεχίας και παίκτης της Σπάρτα Πράγας πλέον, στο Παγκόσμιο των Νέων του 2001 στην Αργεντινή από τα βασικά στελέχη εκείνης της Εθνικής με συμπαίκτες ονόματα όπως οι Τσέχ, Χούμπσμαν και Γιάν Πόλακ. Ο 20χρονός τότε επιθετικός της Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε αγωνίστηκε βασικός στα 3 από τα 4 συνολικά παιχνίδια της Τσεχίας στην πορεία της έως τα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν από την Παραγουάη (ήττα με 1-0). Στον όμιλο τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από την Ιαπωνία και πάνω από της Αγκόλα και Αυστραλία.  

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Ολλανδίας 2005

 

Ολουμπάγιο Αντεφέμι: Ο αδικοχαμένος «Μπάγιο» που τίμησε και με το παραπάνω με την παρουσία του, δυστυχώς μόλις για έναν χρόνο την φανέλα της Ξάνθης προτού «φύγει» τόσο άδικα από την ζωή. Ο 20χρονός τότε Ολουμπάγιο Αντεφέμι και έχοντας μεταγραφεί από την Χάπολε Ιερουσαλήμ στην Χάποελ του Τέλ Αβίβ, βοήθησε τα μέγιστα με την παρουσία του την Εθνική Ομάδα της Νιγηρίας να φτάσει μέχρι και τον τελικό, οπού και ηττηθήκαν από την Αργεντινή του Λέο Μέσι. Ο «Μπάγιο» αγωνίστηκε στα 5 από τα 8 συνολικά παιχνίδια της Νιγηρίας, μια και στα 2 από τα τρία του ομίλου έμεινε στον πάγκο αλλά από την στιγμή που πέρασε ως αλλαγή στον αγώνα με την Ουκρανία για τους 16 δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα. Στον ημιτελικό μάλιστα με το Μαρόκο, ο Αντεφέμι πέτυχε το δεύτερο από τα συνολικά τρία της ομάδας του στο παιχνίδι, ενώ και στον προημιτελικό ήταν εύστοχος στην διαδικασία των πέναλτι  κόντρα στους οικοδεσπότες Ολλανδους. Στον τελικό ωστόσο βρήκαν μπροστά τους τον Μέσι  με τον Αργεντινό σουπερ-στάρ μάλιστα να πετυχαίνει και τα δύο τέρματα της χώρας του στο τελικό 2-1.

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Αιγύπτου 2009

Γιακούμπου Άλφα: Και στο τελευταίο Παγκόσμιο Νέων υπήρχε Ξανθιώτικη εκπροσώπηση, με τον Νιγηριανό επιθετικό Άλφα που μάλιστα μια χρονιά μετά αποκτήθηκε από την Ξάνθη χωρίς καν να «ακουμπήσει» και λογικά αποχώρησε. Το 2009 ο 19χρονος τότε φορ και έχοντας πάρει μεταγραφή στην Χέλσινμπόργκ από την Νίγκερ Τομάντος (Νιγηρία). Δεν είχε και πολύ καλή παρουσία στο τουρνουά μια και αγωνίσηκε μόλις σε ένα από τα 4 συνολικά παιχνίδια που έδωσε η Νιγηρία, και αυτό κόντρα στην Βενεζουέλα (ήττα με 1-0) και μάλιστα ως αλλαγή περνώντας την θέση του Εντέτ στο 55ο λεπτό. Σήμερα  ο Άλφα βγάζει το «ψωμί» του  στην Σλοβακία και την Τρεντσίν…