Ο απολογισμός της διοίκησης του Εθνικού από τον Γ. Μιχελή

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Γιώργος Πανταζίδης

– Με αφορμή την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της 12ης Ιουνίου και τις εκλογές που προκηρύχθηκαν, συναντήσαμε στα ιστορικά γραφεία του σωματείου τον Γενικό Γραμματέα του Μ.Γ.Σ. Εθνικού Αλεξανδρούπολης, Γιώργο Μιχελή.

Ο κ. Μιχελής κάνει απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης, τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά, οριοθετεί τους στόχους που πρέπει να βάλει η νέα που θα εκλεγεί, ενώ μιλά και για τη σχέση με τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ως προς τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης του ΜΓΣ Εθνικού σημειώνει: Ολοκληρώνεται με την προκήρυξη των εκλογών της 12 Ιουνίου 2013 η θητεία του ΔΣ που εκλέχθηκε την 31 Αυγούστου του 2011. Το απερχόμενο ΔΣ  από την αρχή της θητείας του έθεσε  στόχους για την αναδιοργάνωση  του συλλόγου και την προσαρμογή του στις σύγχρονες απαιτήσεις για να μπορέσει ο σύλλογος να λειτουργήσει στα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα. Κάνοντας έναν απολογισμό σε διοικητικό επίπεδο θα μπορούσαμε να πούμε ότι επετεύχθησαν τα παρακάτω:

–       Έγινε πλήρης ανακαίνιση των ιστορικών γραφείων του συλλόγου και μεταφέρθηκε το ταμείο μαζί με τη γραμματεία. Αυτό αποφασίσθηκε διότι έπρεπε ο χώρος να γίνει πρώτον  πιο σύγχρονος και πιο λειτουργικός και δεύτερον για να αναδείξει τα ιστορικά στοιχεία του συλλόγου διότι η ιστορία του συλλόγου είναι μεγάλη και παράλληλη με την ιστορία της πόλης.

Για αυτούς τους λόγους ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης αυτού του ιστορικού υλικού. Σε πρώτη φάση καθαρίστηκαν  και ταξινομήθηκαν τα κύπελλα των τμημάτων του συλλόγου ανάλογα με την χρονολογία και το άθλημα. Τα πρώτα από αυτά χρονολογούνται από το 1948. Με την ανακαίνιση αυτή διασώθηκε και ασφαλίστηκε το ιστορικό αρχείο του συλλόγου. 

Σε συνέχεια της παραπάνω εργασίας ψηφιοποιήθηκε το  φωτογραφικό αρχείο του Εθνικού σε συνεργασία με το ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα περισσότερες από 1500 ιστορικές φωτογραφίες και ιστορικά έγραφα του συλλόγου διασώθηκαν είναι πλέον σε ψηφιακή μορφή και θα εκτεθούν σύντομα στον κόσμο της πόλης μας.

– Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του νέου καταστατικού του συλλόγου.

–  Ολοκληρώθηκε η ένταξη του Νηρέα στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος με την Επωνυμία Κολυμβητικό τμήμα του Εθνικού (Νηρέας).

–  Οργανώθηκε τμήμα WaterPolo.

–  Αναγνωρίσθηκε από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος   το Σκοπευτικό τμήμα του Εθνικού και άρχισε τη συμμετοχή του σε Πανελληνίους Αγώνες.

–  Υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο φάκελος του συλλόγου που αφορά την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και έγινε κατ΄ αρχήν δεκτός εκτός από τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο καταστατικό για να συμφωνεί με το νέο αθλητικό νόμο οι οποίες ήδη έχουν   δρομολογηθεί και  επεξεργάζονται.   

–  Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κοπή πίτας του συλλόγου σε κεντρικό ξενοδοχείο με τη συμμετοχή  1500 και πλέον  μελών και φίλων του συλλόγου.

–  Εντάχθηκαν στον Ν 4014/2011 τα κτίσματα του Αθλητικού Κέντρου Μιχάλης Παρασκευόπουλος.

–  Οργανώθηκε και λειτουργεί νέο λογιστικό σύστημα και τηρούνται νέα ομοιόμορφα λογιστικά βιβλία από όλα τα τμήματα τα οποία θεωρούνται περιοδικά από τον κεντρικό ταμία.

–  Οργανώθηκε και βελτιώθηκε η ιστοσελίδα του συλλόγου η οποία είχε κατά μέσο όρο πάνω από 200 επισκέψεις την ημέρα.

–  Συμμετοχή του Εθνικού στην παρέλαση για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης με τμήματα των Ακαδημιών για πρώτη φορά μετά 40 και πλέον έτη.

–  Δημιουργήσαμε εκπτωτική κάρτα αθλητών του συλλόγου με περισσότερα από 20 συνεργαζόμενα καταστήματα”.

Σε ερώτηση για το που βρίσκονται αγωνιστικά σήμερα τα τμήματα του Μουσικογυμναστικού Εθνικού Συλλόγου, ο κ. Μιχελής απάντησε: 

“Δεν θα επιχειρήσω αναλυτικό αγωνιστικό απολογισμό των τμημάτων γιατί αυτό θα γίνει από τους εφόρους των τμημάτων στη Γενική Συνέλευση  θα τονίσω όμως κάποιες χαρακτηριστικές επιτυχίες των τμημάτων.

Βόλεϊ: Για το  τμήμα βόλεϊ ανδρών της Α1 η φετινή πορεία τα λέει όλα η έξοδος στην Ευρώπη μετά από 31 χρόνια δικαιώνει διοίκηση προπονητές και παίχτες.  

Επίσης  πρέπει να τονιστεί είναι ότι φέτος ο ΕΘΝΙΚΟΣ κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και πέτυχε μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των αθλητών μας στις εθνικές ομάδες εφήβων και παίδων αντίστοιχα.

Ποδόσφαιρο: Η  αντρική ομάδα στην ουσία δημιουργήθηκε από την αρχή με νέα παιδιά πολλά από τα οποία προέρχονται από το παιδικό τμήμα.  Οι ακαδημίες οργανώθηκαν σε νέα βάση και λειτουργούν καθημερινά στο αθλητικό κέντρο του Εθνικού Μιχάλης  Παρασκευόπουλος.

Η αντρική ομάδα τερμάτισε πέμπτη στο πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. ΕΒΡΟΥ και η παιδική πρωταθλήτρια ξανά στο ίδιο πρωτάθλημα.

Μπάσκετ : Η φετινή προσπάθεια του τμήματος μας έχει εκπλήξει όλους ευχάριστα έτσι ο Εθνικός τερμάτισε πρώτος στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και έχασε την άνοδο στη Γ΄Εθνική στα play-off.  Επίσης συμμετείχε  στον τελικό κυπέλλου  Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης .

Στίβος : Το πιο ιστορικό τμήμα του συλλόγου με την ολοκλήρωση της φετινής αξιολόγησης των σωματείων του ΣΕΓΑΣ  βρίσκεται πια στην 76η θέση, από την 96η που ήταν πέρυσι και 170η πρόπερσι και έπεται συνέχεια. Το τμήμα συνεχίζει με ατομικές επιτυχίες των αθλητών τόσο σε εθνικό όσο και σε βαλκανικό επίπεδο.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το τμήμα διοργάνωσε 10 αγωνιστικές δράσεις στην Αλεξανδρούπολη 1 στις Φέρες  και 6 κοινωνικές.

Πίνγκ –Πόνγκ :Το τμήμα του (ΠΙΝΓΚ – ΠΟΝΓΚ) έχει μια σταθερά ανοδική πορεία   και  η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της ομοσπονδίας του αθλήματος το κατέταξε ως 1η ομάδα στη Βόρεια Ελλάδα στους άνδρες ανάμεσα σε πενήντα ομάδες ενώ οι γυναίκες παρέμειναν στην Α2 κατηγορία.

Σκάκι :Εθνικός Αλεξανδρούπολης συμμετείχε στον τελικό του Ομαδικού Κυπέλου της ΕΣΣΑΜΘ (Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης). Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης μετά από 20 έτη  αγωνιστικής παύσης, επανήλθε αγωνιστικά το 2011 . Μέσα σε τρία χρόνια ανέβηκε δύο κατηγορίες την Γ΄, Β΄ Εθνική και το 2014 θα παίξει στους προκριματικούς της Α΄ Εθνικής .

Κολύμβηση:  Το τμήμα κολύμβησης  έχει οργανωθεί υποδειγματικά και μεγαλώνει κάθε μέρα. Το τμήμα waterpoloμετά από μόλις 7 μήνες λειτουργίας έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στους περιφερειακούς αγώνες.

Μπάντμιντον :Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό άθλημα η δύναμη των αθλητών του αυξάνεται καθημερινά. Φέτος ο αθλητής μας Κεπεσίδης Κώστας πέρασε στους 16 καλύτερους αθλητές στην Ελλάδα.

Σκοποβολή : Η πρώτη συμμετοχή σε αγώνες ήταν στις 26 Φεβ. και στο Πανελλήνιο του Λειόκανου τυφεκίου που έγινε στα Φάρσαλα στις 9 Ιουνίου 2013 οι αθλητές του ΕΘΝΙΚΟΥ κατάφεραν να διακριθούν καταλαμβάνοντας θέσεις μέσα στη πρώτη δεκάδα όλων των κατηγοριών.

Βλέπετε ότι τα βήματα μόνο ανοδικά ήταν για όλα τα τμήματα”.

Σε ερώτηση για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της νέας διοίκησης, ο κ. Μιχελής απάντησε: 

Κωδικοποιημένα πιστεύω ότι πρέπει να είναι η:
1.Ανάπτυξη επέκταση και βελτίωση των ακαδημιών όλων των τμημάτων και των υποδομών τους.2. Αξιοποίηση αθλητών υψηλού επιπέδου.
3. Στήριξη των αθλητών με ειδικούς επιστήμονες και γυμναστές.
4. Διοργάνωση περιφερειακών αθλητικών συναντήσεων.
5. Αξιοποίηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του συλλόγου στο αθλητικό κέντρο Μιχάλης Παρασκευόπουλος.

Επειδή έχουν ακουσθεί πολλά, σε ερώτηση για το ποια είναι πραγματικά η σχέση του Εθνικού με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο κ. Μιχελής απάντησε: “Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου είναι άριστη και υπάρχει σχεδόν καθημερινή επαφή. Το ΔΣ του αθλητικού οργανισμού και ο δήμαρχος  ανταποκρίνονται μέχρι τώρα άμεσα στα αιτήματα του συλλόγου παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.  Ο δήμαρχος προσωπικά στηρίζει την ομάδα του Βόλεϊ τόσο με οικονομική ενίσχυση όσο και με την προσωπική του παρουσία σε κάθε αγώνα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά την οικονομική στενότητα έχουν γίνει συντηρήσεις σε αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το κλειστό προθερμαντήριο του στίβου   και παραχωρήθηκαν νέα αποδυτήρια στο στίβο”.

Πέρυσι ο Εθνικός γιόρτασε 85 χρόνια ζωής. Στην τελευταία ερώτηση, ποια νομίζει ότι είναι η συμβολή του συλλόγου στην πόλη, ο κ. Μιχελής απάντησε: Η πιο σημαντική προσφορά του συλλόγου στην Αλεξανδρούπολη, πιστεύω ότι είναι η αδιάκοπη λειτουργία του ως αθλητικού Σωματείου αδιάλειπτα από το 1927. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να περάσουν ως αθλητές ή μέλη από τον σύλλογο. Δεν υπάρχει οικογένεια στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην περιφέρεια που να μην είχε κάποιο από τα μέλη της σε τμήμα του Εθνικού. Για όσους δεν το γνωρίζουν θυμίζω ότι ο σύλλογος έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα από τα τρία πιο ιστορικά σωματεία της Ελλάδας μαζί με τον Ηρακλή και το Πανελλήνιο. Σαν απερχόμενη διοίκηση πιστεύωδιατηρήσαμε τον Εθνικό στους κορυφαίους συλλόγους της Ελλάδος, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα αθλητών, και ταυτόχρονα μοχθήσαμε για τη δημιουργία ενός συλλόγου – προτύπου με ευαισθησίες και ανοίγματα στην τοπική κοινωνία, δοξάζοντας την πόλη και κάνοντας υπερήφανους τους ανθρώπους που ασχολούνται ή ασχολήθηκαν με τον σύλλογο. Η επίτευξη των παραπάνω  πραγματοποιήθηκε  μέσα από τη δημιουργία αισθήματος μιας μεγάλης αθλητικής οικογένειας μεταξύ διοίκησης, προπονητών και γονέων με συνδετικό κρίκο τα παιδιά. Στην οικογένεια αυτή όλοι νοιάζονται για την εξέλιξη της, αλλά υπάρχει και προσωπική ευθύνη του καθενός που συμμετέχει σε αυτήν.Ελπίζω και το νέο ΔΣ που θα προκύψει να πάει το σύλλογο ακόμη πιο ψηλά.