Πηγαδάκι Τόρο – Γκιρτζίκη στο Βίλνιους, με το βλέμμα στα μπαράζ…

Αποστολή στο Βίλνιους: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Περίπου στις πέντε τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” το αεροπλάνο που μετέφερε πίσω στην Αθήνα την Εθνική Ομάδα Ανδρών, στις αποσκευές της οποίας υπήρχαν και οι τρεις βαθμοί της νίκης από το Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι περισσότεροι παίκτες αναχώρησαν για τις οικείες τους, με τον Βασίλη Τοροσίδη να προγραμματίζει για άμεση άνοδο στην Ξάνθη.

Πριν την αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Βίλνιους, περίπου στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, ο φακός του ThrakiSportS εντόπισε στην αναμονή τον Τόρο να συνομιλεί με τον ξανθιώτη παράγοντα της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, με τον οποίο υπάρχει στενή φιλική και οικογενειακή σχέση (ο “Τόρο” θεωρεί τον Γκιρτζίκη πνευματικό του πατέρα και ο κ. Γιώργος νοιώθει σαν “παιδί” του τον Τόρο, που αποτελεί άλλωστε μακράν τον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή που έχει βγάλει η Ξάνθη τις τελευταίες δεκαετίες).

Οι δυο τους συζήτησαν για την εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας, συμφώνησαν ότι το σημαντικό ήταν ασφαλώς οι τρεις βαθμοί της νίκης, αλλά πρόσθεσαν ότι θα χρειαστεί όλοι να πιάσουν το απόλυτο της απόδοσής τους για να μπορέσει να προκριθεί η Εθνική, το πιθανότερο μέσω της διαδικασίας των μπαράζ. Κοινή διαπίστωση ήταν πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει το “παρών” για δεύτερι σερί φορά σε Μουντιάλ, κάτι που ειδικά ο Τόρο θέλει πολύ, καθώς άλλωστε στο προηγούμενο της Νότιας Αφρικής είχε πετύχει και το νικητήριο γκολ στον αγώνα με τη Νιγηρία, που πετύχαμε τα πρώτα μας γκολ αλλά και κερδίσαμε τους πρώτους μας βαθμούς στην κορυφαία διοργάνωση.

Κοινή διαπίστωση, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι ότι η Εθνική θα χρειαστεί να περάσει από την διαδικασία των μπαράζ για να προκριθεί στα τελικά της Βραζιλίας. Η Ελλάδα δύσκολα θα προλάβει να πιάσει την Βοσνία – Ερζεγοβίνη στην πρώτη θέση, καθώς μετά τη νίκη της και στην Λετονία, πρέπει η Βοσνία να να στραβοπατήσει (όχι μία αλλά) δύο φορές, ενώ μάλλον απίθανο είναι να μείνει και εκτός της δεύτερης θέσης, καθώς η τρίτη Σλοβακία στραβοπάτησε με το Λιχτενστάιν και έμεινε αρκετά πίσω. Στα μπαράζ προκρίνονται οι οκτώ καλύτεεροι δεύτεροι από τους εννέα ομίλους και η Ελλάδα αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής βαθμολογίας, άρα είναι σχεδόν απίθανο να μείνει 9η και άρα εκτός της διαδικασίας των μπαράζ.

Στην κλήρωση που θα γίνει για τα μπαράζ, θα τοποθετηθούν οι οκτώ δεύτερες των ομίλων σε δύο γκρουπ δυναμικότητας, ανάλογα με την κατάταξή τους στην ειδική βαθμολογία της FIFA. Η Ελλάδα είναι στην 16η θέση και σχεδόν σίγουρα θα τοποθετηθεί στους ισχυρούς, αποφεύγοντας ονόματα όπως η Κροατία (4η), η Ρωσία (11η) και Γαλλία (18η) που επίσης θα πήγαιναν στα μπαράζ αν ολοκληρώνονταν τώρα τα προκριματικά. Πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση ένας εκ των Ουγγαρίας (33η), Αλβανίας (38η), Βουλγαρίας (46η) και Αυστρίας (76η), δηλαδή οι αντίπαλοι θα ήταν στα μέτρα μας για να πάρουμε την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αν τα προκριματικά τελείωνε τώρα.

Το θέμα βέβαια είναι το επίπεδο των αντιπάλων τον Νοέμβρη. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις καθώς απομένουν 4 αγωνιστικές, ενώ υπάρχουν όμιλοι που τρεις ομάδες παλεύουν για τα μπαράζ. Για παράδειγμα τη Βουλγαρία μπορεί να την περάσει η Δανία ή η Τσεχία ή την Αυστρία μπορεί να την αφήσει πίσω η Σουηδία ή η Ιρλανδία, ενώ επιπλέον η Αλβανία μπορεί να βγει εκτός μπαράζ και να βρεθούν εκεί το Μαυροβούνιο ή η Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, κοινή διαπίστωση τόσο του Βασίλη Τοροσίδη όσο και του Γιώργου Γκιρτζίκη στην συνομιλία που είχαν στο αεροδρόμιο του Βίλνιους είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται από την Εθνική Ελλάδος. Και αμφότεροι συμφώνησαν ότι οι παίκτες μας έχουν αποδείξει ότι σε τέτοια καθοριστικά παιχνίδια έχουν δείξει τον χαρακτήρα που απαιτείται ώστε να παίρνουν τις προκρίσεις, ακόμα και αν αυτό είναι κόντρα στα προγνωστικά των κάθε λογής “ειδικών”…