Παρέμβαση Στυλιανίδη για Αντετοκούμπο!

Γράφει ο Χάρης Ευφραιμίδης

Την άμεση παρέμβαση του θρακιώτη υπουργού Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη προκάλεσε το δημοσίευμα του gazzetta για τους αδελφούς Αντετοκούμπο που αγωνίζονται στην ομάδα μπάσκετ του Φιλαθλητικού. 

Τα δημοσιεύματα που ουσιαστικά έφεραν τους Αντετοκούμπο έτοιμους να αποκτήσουν διαβατήριο Νιγηρίας, εξαιτίας των γραφειοκρατικών προβλημάτων που τους στερούσαν την ελληνική ιθαγένεια, προκάλεσαν κυβερνητική κινητοποίηση. Παρενέβη ο ίδιος ο Στυλιανίδης, που επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργο Βασιλακόπουλο και του εξήγησε ότι είναι θέμα χρόνου να βγουν τα διαβατήρια για τους δύο παίκτες.

Σύμφωνα με τον κομοτηναίο υπουργό, η υπόθεση του ελληνικού διαβατηρίου έχει προχωρήσει και είναι θέμα χρόνου η έκδοσή του και για τους δύο καλαθοσφαιριστές. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, είχε κάνει τον γύρο της Ελλάδας η είδηση ότι ο Γιάννης Αντετοκούμπο θα αποκτήσει διαβατήριο Νιγηρίας. Και είναι προφανές ότι το πρόβλημα θα χρόνιζε ακόμα περισσότερο αν δεν είχε προκύψει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο θεωρείται ο πιο ταλαντούχος Έλληνας της γενιάς του. Είναι πλέι μέικερ με ύψος…2.06 (!) στην ηλικία των 18 ετών! Αγωνίζεται στην ομάδα του Φιλαθλητικού και από όλους τους ανά την υφήλιο scoutersκαι general managers (περισσότεροι από 30 του ΝΒΑ έχουν έρθει στα μέρη μας να τον δούν από κοντά) θεωρείται ο καλύτερος Ευρωπαίος μετά τον Ντίρκ Νοβίτσκι, που θα καταφέρει να μπει στα draft του ΝΒΑ.

Είναι δεδομένο πώς το ενδιαφέρον για την…πάρτη του είναι πολύ μεγάλο αλλά παρόλα αυτά, αν και έζησε και μεγάλωσε στην Ελλάδα (γεννήθηκε εδώ…), για γραφειοκρατικούς λόγους δεν μπορεί να λάβει ελληνικό διαβατήριο! Η πολιτεία…δεν δείχνει να πολυκαίγεται και το ΝΒΑ καθώς πιέζει την κατάσταση, για να μπορέσει να τον συμπεριλάβει στα draft, φαίνεται πώς αναγκάζει τον πιτσιρικά…να στραφεί στην Εθνική Νιγηρίας, παρότι δεν έχει πάει ποτέ εκεί! Απλώς…κρατάνε από εκεί οι ρίζες του του ανθρώπου!

Αιτία για όλο αυτό το μπάχαλο η αδυναμία της πολιτείας  να του χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που παρουσιάζει η ιδιάζουσα περίπτωση (δύο μη Έλληνες γονείς), μετά την αναίρεση του νόμου Ραγκούση για την ελληνική ιθαγένεια, που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα τα παραπάνω, αναγκάζουν τον πλέι μέικερ του Φιλαθλητικού, να στραφεί στην πρεσβεία της πατρίδας (Νιγηρία) των γονιών του για να βγάλει το πολυπόθητο διαβατήριο.

Ο 18χρονος μπασκετμπολίστας είχε υποβάλλει τη σχετική αίτηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νιγηριανή Πρεσβεία, αλλά η έλλειψη του μηχανήματος έκδοσης διαβατηρίων και η υπόσχεση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να κινήσει τις διαδικασίες «ελληνοποίησής» του, καθυστέρησαν την υπόθεση.

Αν δεν βγει άμεσα το διαβατήριο και υπάρξει εκ νέου καθυστέρηση παρά την δέσμευση Στυλιανίδη, ο Γιάννης Αντετοκούμπο θα βγάλει νιγηριανό διαβατήριο, γιατί τον Μαϊο (15-19) θα πρέπει να δώσει το παρών στο pre-draft camp του Σικάγο (οπότε πρέπει να κάνει αίτηση και για να του χορηγηθεί visa), ενώ μετά το τέλος των υποχρεώσεών του στην Α2 Κατηγορία με τον Φιλαθλητικό (27/04), δεν αποκλείεται να ταξιδέψει στην Σαραγόσα, στην οποία θα ανήκουν τα δικαιώματά του από το εφετινό καλοκαίρι και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν ο Γιάννης Αντετοκούμπο αποκτήσει το νιγηριανό διαβατήριο, μοιραία θα επιλέξει να αγωνίζεται και στην Εθνική Νιγηρίας, παρ’ ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε προνοήσει και είχε κατοχυρώσει στην FIBA την ελληνική μπασκετική ιθαγένεια του παίκτη για έναν χρόνο, μέχρι δηλαδή να βγει το διαβατήριό του. Μοιραία, αν συμβούν όλα τα παραπάνω, το ελληνικό μπάσκετ θα χάσει το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε η ελληνική παραγωγική διαδικασία κι όλα αυτά λόγω επειδή οι παρανομίες πλέον… γιοκ! Και μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά!!!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού και πολυνίκης έλληνας προπονητή Γιάννης Ιωαννίδης, σχολίασε σχετικά, πριν γίνει γνωστή η παρέμβαση Στυλιανίδη: «Ο νεαρός είναι απίστευτο ταλέντο και θα βοηθούσε αφάνταστα το ελληνικό μπάσκετ, αλλά οι νόμοι είναι νόμοι και στην περίπτωσή του δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε!».

Όσο για τον ίδιο τον Γιάννης Αντετοκούμπο; Με status στο facebook έδειξε ξεκάθαρα τι θέλει…». Φυσικά και θέλω να τιμήσω τη χώρα στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα. Δεν είναι μόνο εγώ, είναι χιλιάδες παιδιά μεταναστών που έχουν το ίδιο πρόβλημα και ελπίζω να λυθεί για όλους»…