Μ. Γαβριηλίδης: «Είχε παρελθόν ο Κατίδης»

Αποστολή στη Βοσνία: Γιάννης Γιαγκίνης   –  

Για την περίπτωση Κατίδη μίλησε στο thrakisports ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης. 

Ο κομοτηναίος παράγοντας ως αντιπρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ένα από τα επτά μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που έλαβαν το πρωί της Κυριακής ομόφωνα την απόφαση για ισόβιο αποκλεισμό του πρώην παίκτη της ΑΕΚ από τις Εθνικές Ομάδες, εξαιτίας του ναζιστικού πανηγυρισμού που έκανε.

Ο Μάνος Γαβριηλίδης, που γνωρίζει πολύ καλά τον συγκεκριμένο παίκτη καθώς ήταν για πολλά χρόνια υπεύθυνος των Εθνικών Παίδων, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για αυστηρή απόφαση, εξήγησε ωστόσο ότι ελήφθη με κριτήριο όχι μόνο την βαρύτητα του αδικήματος αλλά και το παρελθόν του (που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα). Ωστόσο, είπε ότι ακόμα και οι ομόφωνες αποφάσεις για ισόβιο αποκλεισμό μπορεί στο μέλλον να ανατραπούν με νεώτερες αποφάσεις, ανάλογα με τον τρόπο που θα διαχειριστεί την τιμωρία του ο ποδοσφαιριστής.

ΘS: Κύριε Γαβριηλίδη, ήσασταν από τα μέλη της Επιτροπής που τιμώρησε με ισόβιο αποκλεισμό από τις Εθνικές Ομάδες τον Κατίδη. Γιατί τόσο αυστηρή τιμωρία;

Μ.Γ: Θα συμφωνήσω ότι η τιμωρία είναι αυστηρή, η πιο αυστηρή ίσως που θα μπορούσε να του επιβάλει η Ομοσπονδία. Θα συμφωνήσετε και εσείς όμως ότι η βαρύτητα του αδικήματος ήταν τέτοια, που την επέβαλε. Ήταν υποχρέωσή μας, για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Ομοσπονδία όχι απλά καταδικάζουν τέτοια φαινόμενα κατακριτέα από όλους, αλλά λαμβάνει και τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν ή αν αυτό συμβεί, να γνωρίζουν οι πάντες ξεκάθαρα τις συνέπειές τους.

ΘS: Ναι, αλλά για την περίπτωση Κατίδη μιλάμε για ένα μικρό παιδί, που επικαλείται άγνοια και νεανικό ενθουσιασμό  για την χειρονομία αυτή; Δεν θα έπρεπε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία;

Μ.Γ: Ξέρετε, ενίοτε οι αποφάσεις λαμβάνονται και ανάλογα με την αντίδραση του τιμωρηθέντος, σε μελλοντικό χρόνο ανατρέπονται. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κατανοώ ότι μεγάλη σημασία στην συγκεκριμένη περίπτωση θα παίξουν οι διάφοροι συμβουλάτορες που σπεύδουν και συχνά παρασύρουν τους παίκτες. Από την οικογένεια μέχρι τους διάφορους μάνατζερς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να ξέρετε ότι ο Κατίδης είχε το παρελθόν του και αυτό έπαιξε τον ρόλο του.

ΘS: Τι εννοείτε; Δεν τον είχαμε εμείς ξαναδεί, ούτε γνωρίζαμε κάτι περί ναζιστικών απόψεων…

Μ.Γ: Όχι, για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι σε οτιδήποτε ναζιστικό ή ρατσιστικό. Αναφέρομαι όμως γενικότερα στην συμπεριφορά του. Επιτρέψτε μου να τον γνωρίζω καλύτερα από πολλούς εγώ καθώς για χρόνια ήμουν υπεύθυνος των Εθνικών Ομάδων Παίδων και συναναστρεφόμουν μαζί του, όπως και με άλλους παίκτες. Τους είχα όλους σαν παιδιά μου, αλλά ο Κατίδης συχνά μου έδειχνε ότι είχε αρχίσει να ξεφεύγει. Και με την Εθνική το θυμάμαι αυτό και με έναν αγώνα της ομάδας νέων του Πανθρακικού με την αντίστοιχη του Άρη. Και του το είχα επισημάνει. Κάποτε, σε ηλικία 15 ετών, μου είπε ότι θα σταματήσει το σχολείο. Προσπάθησα να τον πείσω για το αντίθετο αλλά αυτός μου έλεγε ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής και δεν το έχει ανάγκη. Αυτό είναι δείγμα ανθρώπου που έχει το μυαλό πάνω από το κεφάλι.

ΘS: Ίσως αυτό που μου λέτε τώρα να είναι και ελαφρυντικό για τον ίδιο…

Μ.Γ: Το καλύτερο ελαφρυντικό θα είναι η στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα. Το λάθος το έκανε, ελπίζω να το κατάλαβε, να πιστεύει όσα μετέπειτα υποστήριξε δημόσια και να του γίνει μάθημα. Και όπως είπα, ακόμα και οι πιο αυστηρές αποφάσεις, όταν υπάρξει ειλικρινής μεταμέλεια, ενίοτε ανατρέπονται…