Μανώλης Σιώπης: «Γιατί όχι και τελικό;»

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ματς Αστον Βίλα – Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων, ο εβρίτης ποδοσφαιριστής Μανώλης Σιώπης αισιοδοξεί για ακόμα καλύτερη πορεία.

 

Ο Μανώλης Σιώπης όπως και ο μικρότερος αδερφός του Δημήτρης βρίσκονται από την Καθαρά Δευτέρα στην Αγγλία, μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας Κ20 του Ολυμπιακού, στην πόλη Μπέρμιγχαμ βόρεια του Λονδίνου, όπου στις 9.00 το βράδυ της Τετάρτης (20/3) αντιμετωπίζει σε νοκαουτ αγώνα για τους “8” του NextGen Series την Αστον Βίλα.

Γεννημένος στο Τυχερό του Έβρου στις 14 Μαΐου του 1994, ο Μανώλης Σιώπης έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην περιοχή του, ενώ αγωνίστηκε και στην Ένωση Αλεξανδρούπολης. Ο Ολυμπιακός τον παρακολουθούσε στενά για τέσσερα χρόνια, πριν του κάνει την πρόταση για να κατέβει στην Αθήνα το 2009. Ο ταλαντούχος αμυντικός μέσος, στα 15 του χρόνια αναγκάστηκε να ζήσει μακριά από την οικογένειά του, ωστόσο η πρόκληση μιας καριέρας στον Ολυμπιακό ήταν μεγάλη. Και πράγματι, ο νεαρός ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις του στην Κ20 των ερυθρολεύκων, αποδεικνύει ότι δικαίως θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ελπίδες των ακαδημιών του Ολυμπιακού.

Στις αρχές του μήνα, στον απόηχο τότε της μεγάλης πρόκρισης της ομάδας νέων του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του NextGen Series, ο Σιώπης είχε μιλήσει στο αρχισυντάκτη του  sportculture και συνεργάτη του «Παρατηρητή της Θράκης» Χάρη Παρασκευόπουλο για αυτή τη σημαντική επιτυχία αλλά και το όνειρο της συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. Αναλυτικά όσα είχε πει τότε, με την αφορμή του μεγάλου αγώνα της Τετάρτης:

Για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άντερλεχτ και την πρόκριση στα προημιτελικά του NextGen Series: «Ήταν το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς για εμάς. Ήταν μεγάλο κίνητρο για την ομάδα η πρόκριση στα προημιτελικά και ειδικά από τη στιγμή που στο γήπεδο βρέθηκε τόσος κόσμος για να υποστηρίξει την προσπάθειά μας. Είμαστε ευτυχισμένοι που προκριθήκαμε και χαρούμενοι για την επιτυχία μας».

Για το αν περίμεναν τη μαζική προσέλευση του κόσμου στο Καραϊσκάκη: «Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε να έρθει τόσος κόσμος στο γήπεδο. Μάλιστα αυτό λέγαμε και μεταξύ μας μετά το τέλος του αγώνα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους φιλάθλους που ήρθαν και μας στήριξαν και τους αφιερώνουμε τη νίκη. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς, γιατί ποτέ δεν έχουμε ξαναπαίξει μπροστά σε τόσο κόσμο».

Για τους στόχους που έχει θέσει για τη συνέχεια η ομάδα νέων του Ολυμπιακού: «Στόχος αρχικά είναι να συμμετάσχουμε στο final 4, που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι και γιατί όχι να φτάσουμε ακόμα και στον τελικό! Έχουμε πολλά να δώσουμε ακόμα σαν ομάδα».

Για τον προπονητή της ομάδας νέων, Μπερντ Στορκ: «Ο κύριος Στορκ είναι πολύ σωστός στη δουλειά του. Είναι Γερμανός και πάνω από όλα τον ενδιαφέρει η πειθαρχία. Θέλει επίσης να είμαστε μια οικογένεια και βγαίνει αυτό και στο γήπεδο. Μας βοηθάει πολύ σαν ομάδα και έχουμε βγάλει αυτό το αποτέλεσμα που βλέπει όλος ο κόσμος».

Για το στόχο της συμμετοχής του στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού: «Στόχος μου είναι να αγωνιστώ στη μεγάλη ομάδα, είναι κάτι που θα το ήθελα πάρα πολύ. Πιστεύω ότι με πολλή δουλειά και βελτίωση, θα μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω στην πρώτη ομάδα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω αν είμαι έτοιμος, ωστόσο ψυχολογικά αισθάνομαι πανέτοιμος και περιμένω την ευκαιρία».

Για τη φετινή πορεία της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού: «Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός είναι πολλά επίπεδα καλύτερος από τις υπόλοιπες ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα και φαίνεται αυτό και αγωνιστικά. Στην Ευρώπη επίσης, η ομάδα έκανε μια καλή πορεία».

Για το πώς προέκυψε η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό: «Δοκιμαζόμουν τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό, πριν έρθω στην ομάδα, μέσω μιας σχολή του Ολυμπιακού που είχαμε στον Έβρο. Έγινε μια δοκιμή και στη Δράμα, εκεί με είδε ο σκάουτερ του Ολυμπιακού, ο κύριος Αμανατίδης και κάθε χρόνο με καλούσαν και στην Αθήνα, ώστε να διαπιστώνουν τη βελτίωσή μου. Το 2009 μου έγινε η πρόταση και κατέβηκα στην Αθήνα σε ηλικία 15 ετών, όταν ήμουν μαθητής της 1ης Λυκείου».

Για τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και τους προπονητές που τον βοήθησαν περισσότερο: «Έπαιζα ποδόσφαιρο από την 1η Δημοτικού, στις ακαδημίες της Δόξας Τυχερού. Πριν έρθω στον Ολυμπιακό, αγωνιζόμουν στην Ένωση Αλεξανδρούπολης. Ήμουν 14 ετών και η ομάδα έπαιζε στη Γ΄Εθνική. Είχα προπονητή τον κύριο Στέφανο Μπορμπόκη, που με βοήθησε πολύ. Επίσης, με βοήθησε και ο Παναγιώτης Λογαράς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος στη Σχολή του Ολυμπιακού στον Έβρο. Εξάλλου, από εκεί έφτασα στον Ολυμπιακό. Φυσικά, σε ό,τι έχω κάνω μέχρι τώρα, με στηρίζει πάρα πολύ η οικογένειά μου».

Για το πώς ήταν το πρώτο διάστημα της προσαρμογής του στην Αθήνα, όταν πήρε τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό και έμεινε αναγκαστικά μακριά από την οικογένειά του: «Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα όταν κατέβηκα στην Αθήνα σε ηλικία 15 χρονών. Έμενα στις εγκαταστάσεις της ομάδας και ήμουν μεταξύ σχολείου και προπόνησης, τίποτα άλλο. Φέτος ήρθε εδώ και ο αδερφός μου, που επίσης ανήκει στον Ολυμπιακό. Γι” αυτόν βέβαια ήταν πιο εύκολα τα πράγματα».

Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Νέων: «Πράγματι παίζω και στην Εθνική Νέων. Έχουμε μπροστά μας, τον Ιούνιο, την Elit Round, την ενδιάμεση φάση δηλαδή για το Euro 2013».

Για το αν περνά από το μυαλό του η σκέψη να αγωνιστεί στο εξωτερικό: «Αυτή τη στιγμή είμαι στον Ολυμπιακό και ο μόνος μου στόχος είναι αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα, αν έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον μια πρόταση, θα τη συζητήσουμε μαζί με την ομάδα, γιατί πάνω από όλα ανήκω στον Ολυμπιακό».

Για τον ποδοσφαιριστή που ξεχωρίζει από την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού: «Έχω την καλύτερη άποψη για τον Γιάννη Μανιάτη. Πιστεύω ότι είναι ψυχή του Ολυμπιακού και ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας».