Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών στην Αλεξανδρούπολη

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης μας την Έκθεση των Ολυμπιακών Δαδών.

Η έκθεση είναι από τη συλλογή του κυρίου Αθανασίου Κριτσινέλη και αφορά στις λαμπαδηδρομίες των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 στο Βερολίνο έως και το 2012 στο Λονδίνο.

 

Μάλιστα υπάρχουν τρεις ιδιαίτερες δάδες, οι δύο εξ αυτών μοναδικές, που δεν υπάρχουν στην αντίστοιχη έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με την παρουσία του συλλέκτη. Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 10 Απριλίου 2013.

 

Ο κ. Κριτσινέλης είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 1972 προσλήφθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως Γενικός Επιβλέπων των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και στη συνέχεια ως Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας αυτής μέχρι το 2001, οπότε και προσλήφθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ως Διευθυντής – Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, μέχρι πέρατος των Αγώνων.

Έχει εκπονήσει πάνω από 1000 μελέτες ιδιωτικών έργων και μετείχε ενεργά στην κατασκευή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων της Αθήνας, στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, στην κατασκευή του Μεγάρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κλπ.

Το 1976 μετείχε για πρώτη φορά στις διαδικασίες αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και έκτοτε μέχρι και το 1996 είχε οριστεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως συντονιστής της Αφής και Λαμπαδηδρομίας των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή η παράλληλη ενασχόλησή του με τη Λαμπαδηδρομία του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει τις Ολυμπιακές δάδες, που αποτελούν πλέον τη μοναδική ιδιωτική συλλογή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διακρίσεις του που αφορούν τη Λαμπαδηδρομία είναι οι εξής:

Από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την επιτυχή διεξαγωγή στο Ελληνικό έδαφος της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του CALGARY.

Από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Juan Antonio Samaranch, για την επιτυχή Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles το 1984.

Από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Seoul, για τη βοήθεια και τις κατευθύνσεις στο σχεδιασμό της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Κορέα.

Από την εταιρεία KOREA EXPLOSIVES Co LTD, για τις οδηγίες στο σχεδιασμό της Ολυμπιακής δάδας για τους αγώνες της Seoul.

Από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της ATLANTA για το σχεδιασμό της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Αμερική.

Από τη σύζυγο του Προέδρου των ΗΠΑ και νυν Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Hilary Clinton για τη βοήθειά του στην επιτυχία της επίσκεψής της στην Ολυμπία κατά την Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Αγώνες της ATLANTA.

Από την Ελληνική Επιτροπή SPECIAL OLYMPICS για την επί 15 χρόνια παροχή βοήθειας στις εκάστοτε τελετές Αφής και Λαμπαδηδρομίας.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή SPECIAL OLYMPICS για την προσφορά του στη Λαμπαδηδρομία επί Ελληνικού εδάφους για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics 2006 στη Ρώμη.

Από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) για τη διατήρηση της Ολυμπιακής μνήμης με την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει μια σπάνια συλλογή από τις δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων.