Παγκόσμια πρεμιέρα του διαιτητικού βίντεο στο ματς του Εθνικού

Στο Λιγκ Καπ και συγκεκριμένα στον αγώνα Εθνικός – Κηφισιά κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το περίφημο διαιτητικό βίντεο. Δύο φορές συνολικά στα τέσσερα πρώτα σετ και μία φορά στο τάι μπρέικ θα μπορεί κάθε προπονητής να επικαλείται το «διαιτητικό βίντεο» για να αλλάξει απόφαση του διαιτητή.

 

Αυτό αποφάσισε η Αγωνόδικος Επιτροπή της ΕΣΑΠ μετά από πολύωρη συνεργασία με τους διαιτητές, τους προπονητές και την διεύθυνση της τηλεοπτικής παραγωγής της Νοva. Διαβάστε αναλυτικά της προκήρυξη για το «video referee» που έχει και ιστορική σημασία καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε επίσημη διοργάνωση του βόλεϊ.

Να σημειωθεί πως στην Πολωνία και στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που έχει καθιερωθεί το video ως μέσο διόρθωσης διαιτητικών αποφάσεων αφορά μόνο στις τελικές γραμμές και δεν αφορά στο βίντεο της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα ως αποδεικτικό μέσο όπως θα ισχύσει στο League Cup.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ LEAGUE CUP 2012-13
 
VIDEO REFEREE
Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης (Final 4) του League Cup 2013 «Ν.Σαμαράς” που θα διεξαχθεί 1-2 Μαρτίου 2013, η ΕΣΑΠ σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο της NOVA που θα μεταδώσει ζωντανά τους αγώνες, θα κάνει πιλοτική χρήση του Video Referee, προκειμένου να αποφασίσει για την εφαρμογή του και στους αγώνες της Volleyleague ΟΠΑΠ.
Διαδικασία εφαρμογής:
Ο αρχηγός αγώνα της ομάδας κάνει το αίτημα στον Α’ διαιτητή για χρήση του Video Referee.
Ο Α’ διαιτητής δίνει εντολή στον Β’ διαιτητή για έλεγχο του βίντεο μαζί με τον κομμισάριο του αγώνα. Ο κομμισάριος με τον Β’ Διαιτητή βλέπουν το replay της φάσης μέσω του monitor και βγάζουν απόφαση. Στη συνέχεια ο Β’ Διαιτητής μεταφέρει στον Α’ διαιτητή το αποτέλεσμα του ελέγχου τους το οποίο είναι δεσμευτικό για τον  Α’ Διαιτητή.
Εάν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Β’ διαιτητή και Κομμισάριου, τότε αποφασίζει ο πρόεδρος της αγωνόδικου επιτροπής.
Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα χρήσης του video referee για 2 φορές στον αγώνα για τα 4 πρώτα σετ ενώ για το 5ο σετ οι ομάδες δικαιούται 1 φορά
Η ομάδα μπορεί να ζητήσει την συμβουλή του Video Referee για αμφισβητούμενες φάσεις που η μπάλα είναι εντός ή εκτός ορίων του κυρίως αγωνιστικού χώρου καθώς επίσης και για το πάτημα της τελικής γραμμής κατά τη διάρκεια του σερβίς.