Οι 4+1 Βρετανοί που έβγαλαν… ψωμί στην Θράκη αγωνιζόμενοι ως κοινοτικοί παίκτες

Παγκόσμιο σεισμό προκαλεί το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία, που επικυρώθηκε επισήμως λίγο μετά τις 9.00 το πρωί, ώρα Ελλάδος. Το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 51,9% αποφάσισε την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ σε ποσοστό 48.1% επέλεξε την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ετυμηγορία αυτή του βρετανικού εκλογικού σώματος προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και σημαίνει ότι στο εξής, όχι άμεσα αλλά σε βάθος διετίας, η ΕΕ θα μείνει με 27 κράτη – μέλη και οι Άγγλοι, Σκοτσέζοι, Ουαλοί και Βορεοιρλανδοί δεν θα λογίζονται ως ευρωπαίοι πολίτες, ως πολίτες της ΕΕ, ως κοινοτικοί με άλλα λόγια. Και αυτό θα ισχύει για όλα τα επαγγέλματα.

Στο πέρασμα των ετών, τέσσερις ποδοσφαιριστές έχουν έρθει στην Θράκη, όλοι τους ως κοινοτικοί, για να αγωνιστούν στις ομάδες της περιοχής μας. Φτάνουμε τους πέντε βρετανούς, αν συνυπολογίσουμε τον προπονητή Χάουαρντ Κένταλ που έφυγε πριν μερικούς μήνες από την ζωή. Σε αυτό το κείμενο, εστιάζουμε στους τέσσερις που σε πρώτη φάση θυμηθήκαμε να έχουν έρθει στα μέρη μας, με κίνδυνο φυσικά πάντα κάποιος να μην μας έχει έρθει στο μυαλό και να μας ξεφεύγει (οπότε πάντα είμαστε ανοιχτοί στις δικές σας παρατηρήσεις – διορθώσεις):


Ράιαν Σμιθ

smith xanthiΒρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ξάνθη, φόρεσε 12 φορές την φανέλα του θρακιώτικου συλλόγου και το καλοκαίρι του 2013, σε ηλικία μόλις 27 ετών κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Έκτοτε ασχολείται με το επάγγελμα το οποίο σπούδασε, το management και τις δημόσιες σχέσεις, στην αθλητική εταιρία «Hinch.as». Έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Άρσεναλ, δεν κατάφερε όμως ποτέ να φθάσει στην πρώτη ομάδα των «κανονιέρηδων» και τη σεζόν 2005-06 δόθηκε δανεικός στην Λέστερ. Εν συνεχεία έμεινε ελεύθερος και αγωνίστηκε σε ομάδες της Championship και του MLS πριν έρθει στην Ξάνθη.

stewart xanthiΤζόρνταν Στιούαρτ

Προϊόν των ακαδημιών της Λέστερ (1999-2005), αφού πέρασε από ομάδες της Championship (Γουότφορντ, Ντέρμπι Κάουντι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) ήρθε στην Ξάνθη τη σεζόν 2010-11. Άγγλος αριστερός μπακ χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, έβγαλε κάποια προβλήματα τραυματισμών κατά την διάρκεια της παραμονής του στα Πηγάδια και αποχώρησε ένα χρόνο αργότερα από την ομάδα της Ξάνθης, έχοντας γράψει 14 συμμετοχές και ένα γκολ. Πλέον στα 34 του, συνεχίζει πάντως την ποδοσφαιρική του καριέρα, καθώς την σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνιζόταν στους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς.

 

Νέιθαν Έλινγκτον

Ηρθε στην Ξάνθη το 2010 ως δανεικός από την Γουίγκαν και πρόλαβε να αγωνιστεί σε 16 παιχνίδια, σημειώνοντας μάλιστα και δύο γκολ. Γεννημένος το 1981, πλέον συμμετέχει σε ενώσεις για μουσουλμάνους ποδοσφαριστές και πρόσφατα αποτέλεσε τον ξεναγό του BBC στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της νηστείας του ραμαζανιού οι ομόθρησκοί του επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια του ιερού μήνα. Η Ξάνθη ήταν η πρώτη και η μόνη ομάδα στην οποία αγωνίστηκε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, εκμεταλλευόμενος προφανώς τις διατάξεις που υπάρχουν για τους κοινοτικούς παίκτες. Επιθετικός που πάντως δεν άφησε μεγάλη καριέρα, αποτελεί όμως αγαπημένο παιδί των αγγλικών μέσων ενημέρωσης και συχνά καλείται ως σχολιαστής σε εκπομπές.

Χακίμ Αράμπα

Ήρθε στον Πανθρακικό πριν δυο χρόνια αλλά με το ζόρι έμεινε ένα εξάμηνο και αναχώρησε για τη Σουηδία, όπου ωστόσο με τις εμφανίσεις του άρχισε να… «βγάζει μάτια». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μικρό διάστημα που έμεινε στον Πανθρακικό, συμμετείχε σε 11 συνολικά αναμετρήσεις, πετυχαίνοντας 1 γκολ. Γεννημένος  το 1990 στο Λονδίνο, ξεκίνησε την καριέρα του στην Πιτέρμπορο και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες μικρών κατηγοριών της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι που πήγε στην Κύπρο, όπου αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Κουκλιών και τον Ερμή Αραδίππου πριν έρθει στην Κομοτηνής και φύγει από εκεί για τον σκανδιναβικό βορρά.