Ζητά να παίξει με φανέλα για τη γενοκτονία η Καλαμαριά πατώντας στο δεδικασμένο της απόφασης για την ΠΑΕ Ποντίων

 

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα της ποντιακής γενοκτονίας. Την ημέρα αυτήν ο Απόλλων Πόντου, δηλαδή η Καλαμαριά, επαναφέρει το ζήτημα της εμφάνισής με φανέλα που θα αναγράφει σύνθημα που θα αναφέρεται στους προγόνους της, κάτι που δεν είχε επιτραπεί από την ΕΠΟ επειδή κρίθηκε πολιτική μια τέτοια κίνηση.

Έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετοί αγώνες με ομάδες που χρησιμοποίησαν τις φανέλες τους για να περάσουν ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα, χωρίς να υπάρξει κάποιο ζήτημα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η Λάρισα που αναφέρθηκε στον Αλέξανδρο που μιλούσε Ελληνικά, στους νεκρούς της Μάνδρας αλλά και στους Κούκλατζη, Μητρετώδη χωρίς ποτέ όχι απλά να τιμωρηθεί αλλά ούτε καν να κληθεί σε απολογία.

Η Καλαμαριά δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει την φανέλα που είχε ετοιμάσει το καλοκαίρι, έπειτα από την γνωστή γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΠΟ, υπακούοντας στις συστάσεις που έγιναν, σε αντίθεση με την ΠΑΕ Ποντίων στην Ροδόπη που ως γνωστόν χρησιμοποίησε την φανέλα με το σύνθημα “Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ”, μηδενίστηκε σε συνολικά τέσσερις αγώνες και αποβλήθηκε από τοπικό πρωτάθλημα και κύπελλο.

Σε αντίθεση με την ομάδα του Θρυλορίου, ο Απόλλων Καλαμαριάς είχε στείλει ο ίδιος ερώτημα στη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ και δεν τράβηξε στα άκρα το σκοινί. Ωστόσο το σκεπτικό της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ για την ΠΑΕ Ποντίων εκτιμήθηκε από τους ανθρώπους της Καλαμαριάς ότι ανοίγει τον δρόμο για να χρησιμοποιήσουν τελικά την περιβόητη φανέλα τους.

Ο προπονητής Δημήτρης Καλαϊτζίδης πρόσφατα αποκάλυψε στην εκπομπή “Δίκη” του Σκάι ότι μετά την διαρροή του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης για τον σύλλογο της Κομοτηνής, που ουσιαστικά αναφέρει ότι είναι πολιτικό σύνθημα η υπόμνηση της γενοκτονίας των Ποντίων όταν γίνεται στην Θράκη, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα, ο Απόλλων Πόντου σκοπεύει να επαναφέρει το ζήτημα της περιβόητης εμφάνισής του.

Συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με τον Καλαϊτζίδη, που έχει περάσει και από τον πάγκο του Ολυμπιακού, θα αιτηθεί ξανά, υπό το φως της απόφασης της αρμόδιας δικαστικής επιτροπής της ΕΠΟ, να φορέσει ειδική φανέλα στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος. Βέβαια, το πρωτάθλημα τελειώνει οπότε αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και αλήθεια είναι ότι καλύτερη χρονική συγκυρία για να συμβεί αυτό, με δεδομένη την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, δεν υπάρχει.