Επέτειος: 20 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα Ορέστη – Παναθηναϊκού στο κατάμεστο στάδιο της Ορεστιάδας

 

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1997, τέτοια μέρα ακριβώς 20 χρόνια πριν, όταν ο Ορέστης Ορεστιάδας είχε το μεγαλύτερο ραντεβού της ιστορίας του, αυτό με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδος.

Ακόμα και σήμερα θεωρείται ο σπουδαιότερος αγώνας που έχει φιλοξενήσει το Δημοτικό Στάδιο της πόλης του Βορείου Έβρου, το οποίο είχε τότε γεμίσει ασφυκτικά με κόσμο. Άλλωστε δεν έχει τύχει να περάσει από αυτό το στάδιο μεγαλύτερος αντίπαλος ως όνομα.

Ήταν η εποχή που ο Ορέστης αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική και οι ομάδες της Γ’ Εθνικής έπαιζαν στο Κύπελλο Ελλάδος, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η κλήρωση και ο ξεσηκωμός των φιλάθλων.

Ο Παναθηναϊκός, που είχε ανέβει στον Έβρο με αρχηγό τον νεαρό τότε τερματοφύλακά του Αντώνη Νικοπολίδη, είχε νικήσει με 2-0. Δυο εβδομάδες μετά οι δυο ομάδες είχαν αναμετρηθεί για τυπικούς λόγους στην ρεβάνς που είχε φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (και η οποία θα αποτελέσει στην ώρα της αφορμή για άλλο αφιέρωμα).

Το τριφύλλι πέρασε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου με συνολικό σκορ 6-0 αλλά λέγεται ότι αυτά τα δύο ματς και βασικά η άνοδος των πράσινων στην Ορεστιάδα είναι και ο λόγος που ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται να έχει περισσότερους οπαδούς στον Βόρειο Έβρο σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Θράκης.

Τους δύο αγώνες με τον Παναθηναϊκό θεωρεί άλλωστε τους πιο ιστορικούς στην 90χρονη πορεία του συλλόγου και ο ίδιος ο Ορέστης, όπως αναφέρεται στο φωτογραφικό λεύκωμα που πρόσφατα κυκλοφόρησε και από το οποίο αντλήσαμε και τις φωτογραφίες.

Σε αυτές μπορείτε να δείτε όψεις από τις κατάμεστες εξέδρες του Σταδίου της Ορεστιάδας, τους επίσημους (βουλευτές, νομάρχη κλπ) που είχαν σπεύσει σε εκείνη την αναμέτρηση, τους δύο αρχηγούς Αντώνη Νικοπολίδη και Δημήτρη Λυμπερίδη να ανταλλάσσουν ανθοδέσμες και ανάμεσά τους τον διαιτητή της αναμέτρησης Αργύρη Παπαχίντζιο αλλά και μια κοινή αναμνηστική φωτογραφία των παικτών που αγωνίζονταν στις ενδεκάδες των δύο ομάδων.

Στην συγκεκριμένη αναμνηστική φωτογραφία εικονίζονται όρθιοι από αριστερά οι Νικοπολίδης, Λαγωνικάκης, Ντιμτσούδης, Γεωργιάδης, Κολιτσιδάκης, λαμπίδης, Στράντλι, Λυμπερόπουλος, Κωνσταντινίδης, Θυμνιούδης, Γκουρμπάτσης, Νεοφώτιστος και Γκούμας, ενώ καθιστοί είναι από αριστερά προς τα δεξιά οι Λυμπερίδης, παλπάνης, Μιλόγεβιτς, Ιγνάτωφ, Κώστογλου, Νασιόπουλος, Ηλιού, Μπασινάς και Κατακαλίδης.