Πώς γιόρτασε η Θράκη την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 μέσα από τα δημοσιεύματα της εποχής

 

Μεγάλη επέτειος η σημερινή. Πολύ μεγάλη επέτειος. Η Ελλάδα σαν σήμερα 30 χρόνια πριν, στις 14 Ιουνίου 1987, νικώντας στην παράταση με 103-101 τον γίγαντα της Σοβιετικής Ένωσης κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ που η ίδια διοργάνωσε. Στεφόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης σε μια από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, ως τότε σίγουρα τη μεγαλύτερη, επιτυγχάνοντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκόσμιου αθλητισμού.

Όλη η Ελλάδα πανηγύρισε εκείνη την επιτυχία και φυσικά η Θράκη. Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, γέμισε τις πλατείες και πανηγύρισε μέχρι το πρωί εκείνη την εθνική επιτυχία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας. Μια εποχή όπου τα ελληνοτουρκικά ήταν στο προσκήνιο με τα προβλήματα ιδιαίτερα έντονα, ο μέσος Έλληνας κάθε άλλο παρά πλούσιος δεν ήταν, φαντάζαμε και ήμασταν οι φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης. Η εποχή της αθωότητας, που όμως ο Έλληνας μέσα από τον αθλητισμό σήκωσε κεφάλι.

Το ThrakiSportS με την βοήθεια των εφημερίδων Ελεύθερη Θράκη από την Αλεξανδρούπολη, Εμπρός από την Ξάνθη και Χρόνος από την Κομοτηνή ανέτρεξε στα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας και σας θυμίζει μέσα από αυτά πώς γιόρτασε η Θράκη μας εκείνη την ιστορική νίκη. Το ολονύχτιο γλέντι ως τα ξημερώματα σε όλη την χώρα, τους… γιωταχήδες με τα κορναρίσματα, τις φωταγωγήσεις στην  Ξάνθη και Κομοτηνή, το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αλλά και του τότε αντιπρύτανη του ΔΠΘ στον λέκτορα τότε του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου.

Αλλά και άλλα, πιο ευτράπελα, όπως… τις φοιτήτριες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που θέλησαν γυμνές να δροσιστούν στο συντριβάνι της Κομοτηνής αλλά δεν βρήκαν μέσα σε αυτό νερό, όπως και στην Ξάνθη που ο δήμαρχος το είχε αδειάσει για… λόγους ασφαλείας, έχοντας την γνώση της τρέλας των δημοτών του από τους προηγούμενους αγώνες και τις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας. Πολλά, όμορφα και ενίοτε πικάντικα. Απολαύστε. Είναι η βραδιά που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού, μέσα από τα θρακιώτικα δημοσιεύματα της εποχής…