Ο Ζόραν Στοΐνοβιτς μιλά στο ThrakiSportS για την αποχώρηση του Πανθρακικού και στέλνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαδόπουλο

Μηνύματα με αρκετούς αποδέκτες στέλνει ο Ζόραν Στοϊνοβιτς, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο ThrakiSportS μετά την αποχώρηση του Πανθρακικού από το πρωτάθλημα της Football League. Ο προπονητής της Κ19 του Πανθρακικού και ένας από τους παίκτες που έχουν ταυτιστεί με την ομάδα και έχουν αγαπηθεί όσο λίγοι από τον κόσμο της, δέχθηκε να μιλήσει για πρώτη φορά για όσα οδήγησαν σε αυτήν την μαύρη σελίδα.

Παραδέχεται λάθη που έγιναν από όλες τις πλευρές, αναφέρεται στο έργο που κατά την εκτίμησή του έγινε στις ακαδημίες του Πανθρακικού αλλά ενδεχομένως δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε, ενώ αναφορικά με τα προσωπικά του σχέδια, παρά το γεγονός της συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ Ισαακίου στον Βόρειο Έβρο, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για μετά το καλοκαίρι. 

 

Θ.S: Mετά την δυσάρεστη εξέλιξη με την αποχώρηση της ομάδας από το πρωτάθλημα της Football League και εσύ και ο Νικος ο Μπαχαριδης, που θεωρείστε “παιδιά” της ομάδας, αποφύγατε να κάνετε κάποια δήλωση. Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος; 

Ζ.Σ: Κοιτάξτε, ο Πανθρακικός για εμάς δεν ήταν απλά μια δουλειά, αλλά τρόπος ζωής. Δεν είναι εύκολο κάτι που χτίζεται επί μια δεκαετία, να το βλέπεις να γκρεμίζεται σε μία μέρα. Η στεναχώρια μας ήταν και είναι μεγάλη και για το λόγο αυτό εγώ προσωπικά δεν ήθελα να πω κάτι το πρώτο διάστημα.

Θ.S: Πλέον όμως αποφάσισες να αποδεχθείς την πρόσκληση-πρόκληση του ThrakiSportS και να μιλήσεις. Κατά τη γνώμη σου, ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την εξέλιξη;                                

Ζ.Σ:  Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία, γιατί η ιστορία αυτή έχει συνέχεια και επιβαρύνει κάποιους ανθρώπους με τους οποίους για δέκα χρόνια συνεργαστήκαμε. Ο λόγος όμως που δέχτηκα να σας μιλήσω, είναι γιατί ενώ έκλεισε αυτός ο κύκλος στην ιστορία της ομάδας, θα έπρεπε να αναφερθούμε και στα θετικά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που μας κακολόγησαν και προσωπικά εμένα σαν προπονητή υποδομών για την ανάδειξη ταλέντων της περιοχής.

Θ.S: Τι ακριβώς εννοείς; Ποιοι ήταν αυτοί που σας κακολόγησαν;

Ζ.Σ:  Θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά αυτούς που παρέβλεπαν το έργο μας και ειδικά έναν συνάδελφο από την Αλεξανδρούπολη, που στη θεωρία και στα σεμινάρια είναι πρώτος, αλλά δεν σκέφτηκε να κατέβει πέντε φορές στο γήπεδο, να μάθει τα παιδιά πως να κάνουν κοντρόλ με τη μπάλα. Αναγκάζομαι να πω αναλυτικά κάποια πράγματα. Πρώτον, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο Πανθρακικός στην περιοχή μας ήταν πάντα για τα παιδιά, δεύτερη προς τρίτη λύση. Τα καλύτερα ταλέντα προτιμούσαν να πάνε πρώτα σε ομάδες της Θεσσαλονίκης ή στην Ξάνθη και ό,τι απέμενε ερχόταν σε εμάς, που ήταν και φυσιολογικό, βάσει των πραγμάτων. Παρ’ όλα αυτά, η ακαδημία μας ανέδειξε κάποια παιδιά, που συνεχίζουν να αγωνίζονται σε επίπεδο Super League. Σας θυμίζω τον Θανάση Γιανναράκη που είναι διεθνής με τον Ολυμπιακός, τον Γιώργο Τζελέπη που είναι διεθνής και πλέον πήγε στην Ξάνθη, τους γιους μου Νάση και Χρήστο Στοΐνοβιτς που πλέον έχουν πάει στον ΠΑΟΚ, τον Λάμπρο Κωσταρέλη και τον Γιώργο Καφαλή που είναι στην Ξάνθη, τον Γιώργο Τζατζανά που πήγε στην Κέρκυρα, τον Χρήστο Παχούμη και τον Θανάση Γιαννακόπουλο που αγωνίζονται στον Λεβαδειακ, τον Θανάση Κυριαλάνη φυσικά που είναι διεθνής παίκτης στον ΠΑΟΚ και τόσους και τόσους άλλους. Ακόμη στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης, από την ακαδημία μας, από την πρώτη γενιά του ’95 μέχρι και του 2001, αγωνίζονται σε αριθμό 28 παίκτες. Όσον αφορα τα “κάπα” της ομάδας του Πανθρακικού, όπου έγιναν επιλογές παιδιών από την περιφέρεια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών, που εξελίχθηκαν και προωθήθηκαν, είτε στην πρώτη ομάδα, είτε με μεταγραφή σε άλλες ομάδες, με οικονομικό όφελος για την ΠΑΕ.

Θ.S: Ναι, είναι γνωστό  αυτό….

Ζ.Σ:  Θα μου επιτρέψετε να κάνω και ως προς αυτούς όμως μια αναφορά σε ονόματα. Ο Γιάννης Γωνιάδης που έγινε και διεθνής, ο Δημήτρης Βοσνακιδης που έγινε διεθνής και παίζει τώρα στον Ηρακλή, ο Στιβ Μπέλεκ που έγινε μεταγραφή στην Ουντινέζε, ο Ανέστης Αργυρίου που πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, όπως και ο Σπύρος Ματεντζίδης, ο Άγγελος Ζούλης που πήρε μεταγραφή στον Παναθηναικό, ο Δημήτρης Καμπουρούδης που πήγε στον Πανιώνιο, ο Απόστολος Βλαχόπουλος του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Πάρης Γκασίδης που είναι στην Κέρκυρα, ο Κωνσταντίνος Γκιντίδης του ΠΑΟΚ, ο Κώστας Παπαδοπουλος του Ηρακλή. Ακόμα και ο Λάζαρος Χαριτωνιδης της Ξάνθης, τώρα που θυμάμαι, έπαιξε σε εμένα για ένα χρόνο στα Κ20, τον κάναμε επαγγελματία, είχε συμμετοχές στην πρώτη ομάδα και τώρα είναι παίκτης του Άρη. Και σίγουρα κάποια άλλα παιδιά που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, αλλά παίζουν σε ομάδες της Football League και της Γ’ Εθνικής. Για παράδειγμα στη Δόξα Προσκυνητών η μισή ομάδα είναι παιδιά του Πανθρακικού.

Θ.S: Επειδή μιλάμε για πολλά, αναφέρετε και πολλά ονόματα ντόπιων παιδιών που αναδείχθηκαν από τον Πανθρακικό, αλλά το τελευταίο διάστημα πολλοί λένε ότι η ομάδα μόνο ντόπιους ποδοσφαιριστές δεν είχε, μήπως η εξέλιξη του Πανθρακικού θα ήταν διαφορετική αν στηριζόταν περισσότερο σε αυτά τα παιδιά; 

Ζ.Σ:  Σίγουρα αυτό που λέτε είναι το ιδανικό για μια ΠΑΕ και ειδικά από οικονομικής άποψης. Όμως μην ξεχνάμε ότι η ομάδα πάντα βρισκόταν σε σημείο φθοράς και αφθαρσίας. Έτσι οι προπονητές δεν τολμούσαν να δώσουν με ευκολία συμμετοχή στους νέους παίκτες. Για παράδειγμα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που συχνά κάνει και  μπορούμε να δούμε στην Ξάνθη, η οποία με τη σιγουριά της κατηγορίας μπορεί και προωθεί συνέχεια ταλέντα.

Θ.S: Άρα δικαιολογείτε τη φιλοσοφία και τη γραμμή που είχε η ομάδα του Πανθρακικού;

Ζ.Σ:  Δεν δικαιολογώ τίποτα. Ήξερε πολύ καλά η διοίκηση τους προβληματισμούς μου. Απλά σας λέω ότι παρ’ όλα τα λάθη μας, γιατί δεν αμφισβητώ ότι έγιναν και λάθη, κάναμε αρκετά για τα έξι χρόνια παραμονής στη Super League. Τώρα που για κάποιο διάστημα θα λείψουμε από τις εθνικές κατηγορίες, θα καταλάβουν όλοι πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Πανθρακικού στην περιοχή.

Θ.S: Πόσο θα είναι αυτό το διάστημα. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η συνέχεια του Πανθρακικού;

Ζ.Σ:  Είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχει όμως ένα αθλητικό κέντρο που πιστεύω θα συσπειρώσει κάποιους ανθρώπους να σηκώσουν το βάρος  για την αναγέννηση της ομάδας.

Θ.S: Θα δηλώσει συμμετοχή στην Γ’ Εθνική;

Ζ.Σ:  Ακούω πολλά και διάφορα. Ειλικρινά δεν ξέρω. Θα είναι όμως κρίμα να μην υπάρχει ο Πανθρακικός σε εθνικό πρωτάθλημα, έστω και της Γ’ Εθνικής,

Θ.S: Για να ολοκληρώσουμε, όσον αφορά τα προσωπικά σου σχέδια, τι μέλει γενέσθαι; Ισχύουν τα σενάρια που σε φέρνουν στον ΠΑΟΚ; 

Ζ.Σ:  Αυτή τη στιγμή έχω την υποχρέωση να βοηθήσω την ακαδημία του ΠΑΟΚ Ισαακίου μέχρι το καλοκαίρι. Μου αρέσει που δουλεύω με παιδιά. Από εκεί και πέρα όμως, παραμένω ελεύθερος και δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο όσον αφορά τον ΠΑΟΚ, μιας και το ανέφερες.