Υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στίβου του 2016 ο Μπανιώτης! Πώς μπορείτε να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία του ΣΕΓΑΣ…

 

Ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάδειξη του κορυφαίου αθλητή και της κορυφαίας αθλήτριας για το 2016, μέσα από την ψηφοφορία που διεξάγει ο ΣΕΓΑΣ. Αν στις γυναίκες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο να τα κερδίζει όλα (αλλιώς θα είχε ελπίδες και η Βούλα Παπαχρήστου), στους άνδρες θα υπάρξει ντέρμπι.

Ο ΣΕΓΑΣ επέλεξε τέσσερις άνδρες (δύο ρίπτες και δύο άλτες) για το βραβείο του κορυφαίου και πέντε γυναίκες (τρεις άλτριες, μια εμποδίστρια και μία δρομέα αποστάσεων) για την κορυφαία του 2016. Ανάμεσα στους κορυφαίους άνδρες είναι και ο Κώστας Μπανιώτης, που είχε τις καλύτερες επιδόσεις στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου του Πόρτλαντ (πέμπτος) και το Ευρωπαϊκό Ανοιχτού του Άμστερνταμ (έκτος).

Έκανε και ατομικό ρεκόρ στον κλειστό, αλλά δεν προκρίθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι είναι πολύ σημαντικός «αντίπαλος» και ο Κώστας Φιλιππίδης, που παρόλο που ήταν έβδομος τόσο στο Πόρτλαντ όσο και στο Άμστερνταμ, ανεβάζει μετοχές ως έβδομος και στο Ρίο. Σημαντικές ελπίδες έχουν όμως και οι ρίπτες Μιχάλης Αναστασάκης και Γιάννης Κυριαζής.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία μπορούν να το κάνουν με ένα κλικ ΕΔΩ. Αναλυτικά οι υποψήφιοι σε άνδρες και γυναίκες:

ΆΝΔΡΕΣ
Κώστας Μπανιώτης – ύψος
Σταθερά καλός στις μεγάλες διοργανώσεις, ο αθλητής του Γιώργου Τσούγκου ήταν πέμπτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ με 2.29μ. και έκτος στο ευρωπαϊκο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου τον Ιούλιο στο Άμστερνταμ. Το 2016 έκανε και ατομικό ρεκόρ στον κλειστό, περνώντας το 2.33μ.

Κώστας Φιλιππίδης – επί κοντώ
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν έλειψε από τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Έβδομος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού. Τον χειμώνα ανέβηκε πάνω από τα 5.844 μ. και πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στον κλειστό.

Μιχάλης Αναστασάκης – σφυροβολία
Δίχως αμφιβολία σημείωσε τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του, στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Αμστερνταμ, όπου κατέκτησε την 4η θέση με βολή στα 75.89 μέτρα. Νωρίτερα στη χρονιά σημείωσε ατομικό ρεκόρ στους μεσογειακούς αγώνες νέων στέλνοντας τη σφύρα στα 77.08μ. και έγινε ο 4ος σφυροβόλος όλων των εποχών στην Ελλάδα

Γιάννης Κυριαζής – ακοντισμός
Προκρίθηκε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Άμστερνταμ κάνοντας ατομικό ρεκόρ στα προκριματικά με 81.92μ. Στον τελικό έμεινε στη 12η θέση αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα, έγινε ο δεύτερος καλύτερος ακοντιστής όλων των εποχών στην Ελλάδα με βολή στα 87.14μ. και έκλεισε το 2016 στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Το 2016 ήταν η κορυφαία σεζόν όχι μόνο για την καριέρα της Κατείνας Στεφανίδη, αλλά γενικότερα στην ιστορία του ελληνικού στίβου όσον αφορά στις γυναίκες. Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς και το ευρωπαϊκό, χάλκινο στο παγκόσμιο κλειστού και νικήτρια του διαμαντιού στο ντάιαμοντ λιγκ. Επίσης έκανε δύο πανελλήνια ρεκόρ. Πέρασε το 4.90μ. στον κλειστό και το 4.86μ. στον ανοιχτό.

Βούλα Παπαχρήστου – τριπλούν
Δύο μετάλλια σε παγκόσμιο κλειστού και ευρωπαϊκό ανοιχτού, συν ατομικό ρεκόρ στο γκαλά της Φιλοθέης με 14.73μ. (4η επίδοση στον κόσμο για το 2016) και 8η θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η καλύτερη σεζόν στην καριέρα της Παπαχρήστου, μέχρι την επόμενη.

Νικόλ Κυριακοπούλου – επί κοντώ
Ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες έχοντας κάνει σούπερ χρονιά το 2015. Δυστυχώς δεν τις επιβεβαίωσε. Σε μία κακή χρονιά για την ίδια, κατάφερε ωστόσο να είναι 4η στο ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ και έκτη στο παγκόσμιο του Πόρτλαντ στον κλειστό. Στους Ολυμπιακούς δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού.

Ελισάβετ Πεσιρίδου – 100μ. εμπόδια
Μόλις άρχισε να περνάει τα εμπόδια και όχι να τα πηδάει ήρθαν και οι διακρίσεις. Ο ταχύτατη Πεσιρίδου βελτίωσε την τεχνική της στο πέρασμα και έκανε σπουδαία σεζόν. Τρεις κούρσες κάτω από τα 13 δευτερόλεπτα με καλύτερη στο 12.93 και έκτη θέση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Άμστερνταμ.

Ράνια Ρεμπούλη – ημιμαραθώνιος/μαραθώνιος
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αμστερνταμ πραγματοποίησε την έκπληξη στον ημιμαραθώνιο, τερματίζοντας στην έκτη θέση με 1:11:52 καταρρίπτοντας το 1:13:11 της Μαρίας Πολύζου που άντεχε από το 1988.