Η ανασκόπηση του NovaSports για την περσινή σεζόν της Ξάνθης

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Μπορεί να ξεκινά η νέα σεζόν για την Ξάνθη με την πρώτη προπόνηση το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το αφιέρωμα που ετοίμασε το NovaSports στην ιστοσελίδα του για την σεζόν που ολοκληρώθηκε – και ενώ ακόμα αναμένεται η απόφαση της ΟΥΕΦΑ για ΠΑΣ και Παναθηναϊκό, που ενδεχομένως να φέρει την Ξάνθη στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Η χρονιά που τελείωσε άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στους ανθρώπους της Skoda Ξάνθη, καθώς έφτασαν μέχρι την πηγή αλλά τελικά δεν κατάφεραν να πιουν νερό ή για να ακριβολογούμε δεν γεύτηκαν το νέκταρ της επιτυχίας. 

Η 7η θέση στην οποία τερμάτισε η ακριτική ομάδα και οι 40 βαθμοί που μάζεψε, αντικατοπτρίζουν την εικόνα της στο πρωτάθλημα που τελείωσε, σε μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα αλλαγές προπονητών αλλά και με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ που απέφερε το εντυπωσιακό αήττητο σερί (6 ματς με 5 συνεχόμενες νίκες) στα εκτός έδρας ματς και έφερε την Ξάνθη στο προθάλαμο των πλέι οφς και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. 

Η σεζόν έκλεισε με την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο μπαράζ αλλά και τις αδειοδοτήσεις των ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκού που έκοψαν τα όνειρα των ανθρώπων της Skoda για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Βέβαια η έξοδος στην Ευρώπη δεν ήταν ούτε αυτοσκοπός για τους Ξανθιώτες ούτε στους βασικούς στόχους στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. 

Το πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε και με τον καλύτερο τρόπο καθώς μετά από την 11η αγωνιστική είχε μόλις 10 βαθμούς. Οι αλλαγές που έγιναν το χειμώνα με βασικότερες την προσθήκη του Ντιέ που έδωσε πνοή και ενέργεια στη μεσαία γραμμή της Θρακιώτικης ομάδας, αλλά και την επιστροφή του Μαρίνου Ουζουνίδη στον πάγκο αντέστρεψαν την κατάσταση. 

Τα μεγάλα διπλά σε Τούμπα, ΟΑΚΑ με Παναθηναϊκό και Τρίπολη έφεραν την Ξάνθη να χτυπάει την πόρτα των πλέι οφ, όμως η ισοπαλίες με Πανιώνιο και Άρη στις δυο τελευταίες αγωνιστικές δεν τις επέτρεψαν να την ανοίξει και να μπει.

 

MVP o Ντιέ

Ο Σερζ Ντιέ ήρθε τον Ιανουάριο στην Ξάνθη και παρά τα 36 χρόνια του,κατάφερε αμέσως να κάνει την διαφορά στην ομάδα. Ο Ιβοριανός αμυντικός μέσος άφησε την Καβάλα και το πρωτάθλημα της Football League για να πάει στην γειτονική Ξάνθη και να προσφέρει πολύτιμα τρεξίματα, ενέργεια και πάθος που έλειπαν από την μεσαία γραμμή της ακριτικής ομάδας, ενώ παράλληλα σκόραρε δύο φορές σε αυτά τα 13 ματς που αγωνίσθηκε. Μάλιστα τα γκολ του ήταν καθοριστικά καθώς το ένα έκρινε την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (0-1), σφραγίζοντας την μεγάλη εκτός έδρας νίκη της Ξάνθης ενώ την 26η αγωνιστική επικύρωσε την νίκη (0-2) στο Θρακιώτικο ντέρμπι με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή.

 

Παρουσίαση προπονητή: Με Ουζουνίδη ξεκίνησε με Ουζουνίδη τελείωσε

Εάν μπορεί να χαρακτηρισθεί πετυχημένη η σεζόν για την Ξάνθη τότε την επιτυχία αυτή την χρεώνεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης.
Ο Έλληνας τεχνικός ήταν αυτός που πήρε το χρίσμα από τον κύριο Πανόπουλο το περασμένο καλοκαίρι να χτίσει την ομάδα και ήταν και ο προπονητής που τελείωσε τη χρονιά χωρίς όμως να κάτσει καθ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος στον πάγκο της Skoda. 

Μετά τη βαριά ήττα στα Πηγάδια με 3-0 από τον ΠΑΟΚ ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης απομάκρυνε τον Μαρίνο Ουζουνίδη και αφού στο ματς με τον Πλατανιά στην Κρήτη έκατσε στον πάγκο σαν υπηρεσιακός, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Γιάννης Παπαδημητρίου, ήρθε ο Νίκος Κωστένογλου ο οποίος αντεξε στην «ηλεκτρική καρέκλα» του θρακιώτικου πάγκου για 8 αγωνιστικές και απομακρύνθηκε μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τον Αστέρα, για να επιστρέψει στις 9/12/12 ο Μαρίνος Ουζουνίδης και να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο που είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν.

 

Σημαντικότερο γεγονός: Η άλωση της Τούμπας του ΟΑΚΑ και της Τρίπολης 

Οι μεγάλες εκτός έδρας νίκες κόντρα στον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Λεβαδειακό αλλά και στο Θρακιώτικο ντέρμπι επί του Πανθρακικού είναι αυτές που σημάδεψαν την πορεία της Skoda Ξάνθη στο φετινό πρωτάθλημα. 

Η αντεπίθεση της στο 2ο γύρο του πρωταθλήματος στηρίχθηκε στο αήττητο εκτός έδρας σερί της που όπως αποδείχθηκε μόνο τυχαίο δεν ήταν. Οι Ξανθιώτες ηττήθηκαν μακριά από τα Πηγάδια για τελευταία φορά στις 12/1/2013 στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ και στη συνέχεια στηριζόμενοι στην πολύ καλή αμυντική λειτουργία τους την καλή κυκλοφορία στη μεσαία γραμμή και στο παιχνίδι με αντεπιθέσεις πέτυχαν πέντε συνεχόμενες νίκες και μια ισοπαλία. 
Μάλιστα αν την 29η αγωνιστική δεν είχαν μείνει(άδικα) με δέκα παίκτες στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο το ισόπαλο 3-3 ίσως να ήταν η 6 συνεχόμενη νίκη του και τώρα ο Ουζουνίδης και οι παίκτες του να ετοίμαζαν τα διαβατήρια τους για Ευρώπη

 

Ο rookie της χρονιάς: κατέβασε ρολά ο Λοντίγκιν 

Ο 23χρονος Γιούρι Λοντίγκιν έκανε ντεμπούτο κάτω από τα δοκάρια της Skoda Ξάνθη την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2011-2012,οπότε δικαιωματικά μπορεί να πάρει το τίτλο του ρούκι της χρονιάς που τελείωσε. 

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης του εμπιστεύτηκε τα γάντια του βασικού για να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας και ο νεαρός γκολκίπερ τον δικαίωσε. Ο Λοντίγκιν έκανε μια καταπληκτική σεζόν συμβάλλοντας σημαντικά στην πορεία της Ξάνθης στο φετινό πρωτάθλημα. Τα εύσημα για τον 23χρονο γκολκίπερ ήρθαν με την κλήση του στην Εθνική ομάδα καθώς παρά το γεγονός ότι είναι ρωσικής καταγωγής έχει πολιτογραφηθεί έλληνας και έχει ελληνική υπηκοότητα. Οι εμφανίσεις του δεν άφησαν ασυγκίνητο το Φερνάντο Σάντος όπως και τις μεγάλες ομάδες Ελλάδας και εξωτερικού, με τη Ζενίτ να θέλει να τον εντάξει στο δυναμικό της.

 

Η επόμενη μέρα: Επιστροφή Καραγεωργίου

Η επόμενη μέρα για την Skoda Ξάνθη σηματοδοτείται από την επιστροφή του Νίκου Καραγεωργίου. Ο 51χρονος έλληνας τεχνικός επιστρέφει στην ομάδα στην οποία πέρασε τα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας και έκανε τα πρώτα βήματα του σαν τεχνικός στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με σκοπό να βάλει τη δική του σφραγίδα στην ομάδα της Θράκης.

Η οικονομική και διοικητική σταθερότητα, καθώς και η έλλειψη πάσης φύσεως προβλημάτων που ταλανίζουν την πλειοψηφία των ομάδων της Σούπερ Λιγκα επιτρέπει στην Ξάνθη να κάνει όνειρα και να έχει υψηλές προσδοκίες για τη νέα σεζόν. Το ρόστερ της ομάδας αποτελείτε από νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που με τις κατάλληλες προσθήκες μπορεί να κοιτάξει ψηλότερα και να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ: Ξάνθη – Πανιώνιος 4-0

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΤΤΑ: Ολυμπιακός – Ξάνθη 4-0

ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: Ονουάτσι 5

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΣΣΙΣΤ: Μαρίν 5

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Βάλλας 2520′