Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ – Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού, ο Γιάννης Ιωαννίδης, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

Ο σπουδαίος προπονητής, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη και του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’80 και του ’90, άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από μάχη με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Υπό την καθοδήγησή του ο Άρης κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1979, του 1983 και τα πέντε σερί από το 1985 μέχρι το 1990, συνοδεία ακατάρριπτων ρεκόρ, αήττητων σερί και τριών σερί Final Four (1988-1990).

Το 1991 ο Ολυμπιακός έκανε την κίνηση ματ και τον κατέβασε από τη Θεσσαλονίκη, με τον Ιωαννίδη να χτίζει μια δεύτερη μπασκετική δυναστεία. Τέσσερα σερί πρωταθλήματα από το 1993 μέχρι το 1996, δύο τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1994, 1995), μέχρι να αποχωρήσει το 1996 για την ΑΕΚ.

Στην Ένωση κατάφερε να φτάσει σε ακόμα έναν τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1998), ενώ ακολούθησε η επιστροφή στον Ολυμπιακό για μία σεζόν και η τελευταία θητεία του ως προπονητής, στην Εθνική Ελλάδας το 2002-2003, καθοδηγώντας την στο Eurobasket 2003.

Το 2004 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το μπάσκετ και κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη βουλευτής όπως και στις επόμενες εκλογές, του 2007, οπότε και ανέλαβε Υφυπουργός Αθλητισμού, έως τον Οκτώβριο του 2009.

Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Η ιστορία με το σακάκι του Γιάννη Ιωαννίδη στον Κομοτηναίο διαιτητή Σταύρο Τσανίδη

Έχουν συμπληρωθεί 30 χρόνια από μια από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ: την βραδιά που ο Γιάννης Ιωαννίδης προσέφερε το… σακάκι του στον Κομοτηναίο διαιτητή Σταύρο Τσανίδη, εισπράττοντας τεχνική ποινή.

Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 1993, όταν ο ΠΑΟΚ διέλυε τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 71-85 σε ντέρμπι κορυφής και ο Γιάννης Ιωαννίδης, ως προπονητής τότε του Ολυμπιακού, τα έβαζε με τους διαιτητές.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, μάλιστα, είχε βγάλει το σακάκι του και το έτεινε στον διαιτητή Σταύρο Τσανίδη, εισπράττοντας τεχνική ποινή. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς, που όπως φαίνεται και στην κεντρική  φωτογραφία ήταν μπροστά στο περιστατικό, είχε σκάσει από τα γέλια.

Πριν από κάποια χρόνια, ο Ιωαννίδης φορώντας πλέον το κοστούμι του πολιτικού, εξιστορούσε το περιστατικό κατά τη διάρκεια ουζοποσίας με δημοσιογράφους. Όταν τον ρώτησαν τι θα έκανε αν ο θρακιώτης του έπαιρνε το σακάκι, απάντησε με χιούμορ ότι «θα έβγαινα και θα έλεγα ότι οι διαιτητές τα παίρνουνε. Τα σακάκια…».

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ – ΠΑΟΚ ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤO ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ