Κύπελλο Ελλάδος: Αστοχία της προκήρυξης από την ΕΠΟ αδικεί την Αλεξανδρούπολη στο προσεχές παιχνίδι με το Παραλίμνιο

Η Αλεξανδρούπολη κληρώθηκε με τον Απόλλωνα Παραλιμνίου για την τρίτη φάση της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος με την ομάδα των Σερρών να βγαίνει πρώτη από την κληρωτίδα και να ορίζεται γηπεδούχος σε αυτό το παιχνίδι.

Κι όμως! Αν αυτό το ζευγάρι ήταν για την 4η και την 5η φάση της διοργάνωσης, που επίσης πριλαμβάνει μονά νοκ άουτ παιχνίδια, η αναμέτρηση αυτή θα διεξαγόταν στο γήπεδο «Φωτης Κοσμάς» της Αλεξανδρούπολης και όχι στις Σέρρες. Ανεξάρτητα απο το γεγονός ότι κληρώθηκε γηπεδούχος ο Απόλλωνας Παραλιμνίου.

Ο λόγος; Σύμφωνα το άρθρο 13 της προκήρυξης του Κυπέλλου Ελλάδος που αναφέρεται στο σύστημα διεξαγωγής, αναφέρεται για την 4η και την 5η φάση της διοργάνωσης: «Οι αγώνες είναι μονοί. Γηπεδούχος ομάδα είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. Σε περίπτωση που κληρωθεί ως γηπεδούχος ομάδα ανώτερης κατηγορίας τότε ο αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που ανήκει στην κατώτερη κατηγορία».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον υποβιβασμό της, η Αλεξανδρούπολη τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας ΕΠΣ Έβρου, που προφανως ως τοπικό πρωταθλημα ειναι κατώτερο από την Γ’ Εθνική Κατηγορία όπου παραμένει για ακόμα μια σεζόν ο Απόλλωνας Παραλιμνίου. Συνεπώς ως ομάδα τοπικού η Αλεξανδρούπολη θα έπρεπε να υποδεχθεί το Παραλίμνιο εφόσον ο αγωνας ήταν για την 4η ή 5η φάση της διοργάνωσης.

Ωστόσο στο ίδιο άρθρο της προκήρυξης, η αναφορά για την 3η φάση της διοργάνωσης, όπου για πρώτη φορά λαμβάνουν μέρος επαγγελματικές ομάδες από την Super League 2 είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Γηπεδούχος Ομάδα θα είναι αυτή που κληρώνεται πρώτη. Σε περίπτωση που κληρωθεί ομάδα της Super League 2 με Κυπελλούχο Ομάδα των Ε.Π.Σ. τότε ο αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της Κυπελλούχου Ομάδας των Ε.Π.Σ.».

Στην ίδια λοιπόν προκήρυξη έχουμε διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανάλογα με την φάση που βρίσκεται ο θεσμός. Η ομάδα τοπικού ευνοείται έναντι ομάδας της Γ’ Εθνικής στις επόμενες φάσεις της διοργάνωσης, που είναι βέβαια πιο απίθανο να φτάσουν ομάδες από το τοπικό, ενώ δεν συμβαινει το ίδιο στις πρώτες φάσεις που θα έπρεπε να βοηθηθούν.

Πρόκειται για ένα προφανές φάουλ της προκήρυξης που εν προκειμένω στερεί από την Αλεξανδρούπολη να παίξει εντός έδρας το ματς της προσεχούς Τετάρτης. Είναι αβέβαιο τι θα συνέβαινε αν υπήρχε προσφυγή για αυτό από την Αλεξανδρούπολη, αφού είναι προφανές ότι το πνεύμα της διοργάνωσης είναι να ευννοούνται οι ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

Αλλά επειδή μια προσφυγή σημαίνει υψηλό κόστος για ομάδα τοπικού – με αβέβαιο μάλιστα δικαστικό αποτέλεσμα – και επειδή πέρυσι η Αλεξανδρούπολη κάηκε στον χυλό με την προσφυγή της έναντι του Πανθρακικού όπου έχασε μέσα από τα χέρια της μια δικαστική υπόθεση λόγω πρωτοφανούς γκάφας, το πιο πιθανό είναι να μην διεκδικηθεί δικαστικά κάτι τέτοιο.