Παρασκηνιακές διεργασίες για την άμεση επιστροφή του ΑΟΞ στην Super League ήδη από την προσεχή σεζόν 2023-2024!!!

Σχέδιο για την άμεση επιστροφή του ΑΟΞ στα σαλόνια της Super League από την προσεχή κιόλας σεζόν 2023-2024 φαίνεται ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη και είναι μάλιστα πολύ πιθανό να λάβει σάρκα και οστά.

Βέβαια, αυτό δεν θα αφορά την πρώτη ομάδα του ΑΟΞ που αν δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική αρνητική εξέλιξη θα λάβει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά ένα τμήμα των ακαδημιών του και συγκεκριμένα την ομάδα Κ15 που σκοπεύει να (επανα)δημιουργήσει ο Νίκος Κεχαγιάς, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική διεύθυνση όλου του αγωνιστικού τμήματος.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό αέρα του Nova Radio, υπάρχει η σκέψη τη νέα σεζόν ο ΑΟΞ να δημιουργήσει ομάδα Κ15 και να διεκδικήσει μάλιστα την παρουσία της στο ηλικιακό πρωτάθλημα Κ15 της Super League. Στο πρωτάθλημα αυτό, που διοργανώνεται από την επαγγελματική λίγκα, εδώ και τρεις σεζόν δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων των ομάδων της SL1 αλλά αντιθέτως το διάστημα αυτό έχει επιτραπεί να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και συλλόγων από τις πιο μικρές κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον πρώτο χρόνο μετά τον υποβιβασμό της, η ΠΑΕ Ξάνθη συμμετείχε με την ομάδα Κ17 στο πρωτάθλημα εφήβων της Super League, ωστόσο την αμέσως επόμενη χρονιά αυτό δεν συνέβη με απόφαση της διοίκησης Μπιλ Πάπας (αλλά και του τότε τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών Νίκου Κεχαγιά), καθώς για λόγους που ποτέ δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, αποφασίστηκε η απόσυρση της ομάδας από το αναπτυξιακό πρωτάθλημα της Super League όπου είχε δηλωθεί κανονικά και η συμμετοχή της ομάδας στην… Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης.

Την απουσία του ΑΟΞ έσπευσε τότε να εκμεταλλευθεί η γειτονική Δόξα Δράμας, η οποία αν και δεν είναι καν επαγγελματική ομάδα καθώς συμμετέχει στην Γ’ Εθνική, έπευσε να προτείνει στην Super League να γίνει δεκτή για το ηλικιακό πρωτάθλημα Κ15 η δική της ομάδα. Και έγινε δεκτή, όπως και η αντίστοιχη πρόταση του Πανιωνίου (που επίσης είναι πλέον ερασιτεχνικό σωματείο και όχι ΠΑΕ). Την φετινή σεζόν στο Πρωτάθλημα Κ15 της Super League η Δόξα Δράμας συγκέντρωσε 13 βαθμούς και κατέκτησε την 6η θέση στον Βόρειο Όμιλο (μεταξυ 7 αντιπάλων, προσπέρασε τον Πανσερραϊκό που επίσης δηλώθηκε αν και δεν είναι ομάδα της SL1, ενώ μπροστά της βρέθηκαν ΠΑΟΚ, ΑΕΛ, Αρης, Παναιτωλικός και Βόλος).

Στον Νότιο Όμιλο συμμετείχαν οκτώ ομάδες (κατά σειρά βαθμολογικής κατάταξης οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΚ, Ατρόμητος Περιστερίου, ΟΦΗ, Απόλλων Σμύρνης και Πανιώνιος). Από αυτήν την ανάλυση γίνεται αντιληπτό ότι αφενός στο Πρωτάθλημα Κ15 της SL είναι πλέον κανόνας να συμμετέχουν και ομάδες κατώτερων κατηγοριών από την SL1, ακόμα και αν αυτές είναι ερασιτεχνικές (Δόξα Δράμας, Πανιώνιος, Πανσερραϊκός, Απόλλων Σμύρνης και ΑΕΛ στην σεζόν που μόλις τελείωσε), αφετέρου ότι στον Βόρειο Όμιλο υπήρξε ένα κενό (αφού έλαβαν μέρος επτά ομάδες έναντι οκτώ που συμμετείχαν στον Νότο).

Αυτό το κενό λοιπόν θα επιχειρήσει να καλύψει ο ΑΟΞ, με τον Νίκο Κεχαγιά να έχει ήδη κάνει τα πρώτα τηλεφωνήματα και να έχει βρει θετική ανταπόκριση, καθώς το όνομα της Ξάνθης ειδικά στον χώρο των ακαδημιών εξακολουθεί να μετράει. Την τελική απόφαση βέβαια θα την λάβει το ΔΣ της SL1, δηλαδή οι ιδιοκτήτες και οι πρόεδροι των 14 μεγάλων ομάδων, αλλά η εκτίμηση είναι ότι εφόσον τελικά ο ΑΟΞ δηλώσει συμμετοχή, άνευ άλλης σημαντικής επιπρόσθετης συμμετοχής από την ευρυτερη περιοχή (πχ από Καβάλα, Πανθρακικό πέραν των Δόξα Δράμας και Πανσερραϊκού που ήδη μετείχαν) δεν θα αρνηθεί κανείς αυτήν την πρόταση που έστω και σε επίπεδο Κ15 θα επαναφέρει το λαβαράκι και το όνομα του ΑΟΞ στα σαλόνια της Super League.