Γ’ Εθνική: Από μία μέχρι πέντε ομάδες η Θράκη μας στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν

Δυο αγωνιστικές πριν το τέλος της φετινής σεζόν στην Γ’ Εθνική, αρχίζει να ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή των ομάδων της Θράκης στην κατηγορία τη νέα σεζόν. Όλα δείχνουν ότι η Θράκη θα μετέχει σε αυτήν έχοντας στο χειρότερο σενάριο μόλις μία ομάδα (τον Πανθρακικό) και στο καλύτερο πέντε, με πιο πιθανό προφανώς η μπίλια να κάτσει κάπου στη μέση, στις τρεις.

Δεδομένα οι όποιες ομάδες συμμετέχουν τη νέα σεζόν στη Γ’ Εθνική θα αποτελούν και τους βασικούς εκπροσώπους της Θράκης σε εθνικά πρωταθλήματα, αφού δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής οποιουδήποτε θρακιώτικου σωματείου σε ανώτερη επαγγελματική κατηγορία, πρακτικά στην Super League 1 ή στην Super League 2. Όποια ή όποιες ομάδες συμμετέχουν στην Γ’ Εθνική από την Θράκη θα αποτελούν και την βασική βιτρίνα του θρακιώτικου ποδοσφαίρου στα εθνικά πρωταθλήματα.

Φέτος στην Γ’ Εθνική η Θράκη είχε εκπροσώπηση από τέσσερις ομάδες. Εξ αυτών, μόνον ο Πανθρακικός έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό την παραμονή του και μαθηματικά, έχοντας κατά συνέπεια εξασφαλίσει παρουσία στο πρωτάθλημα και τη νέα σεζόν. Αντίθετα, η Αλεξανδρούπολη εδώ και αρκετές εβδομάδες και ο Ορφέας Ξάνθης από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, έχουν υποβιβαστεί και μαθηματικά στα οικεία τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Έβρου και ΕΠΣ Ξάνθης αντίστοιχα, άρα εκτός απροόπτου (πρακτικά νέας αναδιάρθρωσης, όπως ζητά ο Ορφέας) δεν θα μετέχουν στη νέα Γ’ Εθνική.

Ερωτηματικό παραμένει η τύχη του Άρη Αβατου. Αυτήν την στιγμή είναι δύο βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη αλλά την προσεχή Κυριακή παίζει με τον Πανδραμαϊκό τελικό που επίσης καίγεται και σε περίπτωση ήττας θα κινδυνεύσει να βρεθεί από κάτω του. Αν όμως το Άβατο κερδίσει, θα εξασφαλίσει μαθηματικά την παραμονή του για 7η σερί σεζόν και άρα η Θράκη θα εξασφαλίσει δεύτερη παρουσία στη νέα Γ’ Εθνική.

Από εκεί και πέρα, οι άλλες θρακιώτικες παρουσίες έχουν κατά βάση να κάνουν με την πορεία των τριών πρωταθλητών των ΕΠΣ στα μπαράζ με τις ομάδες από Καβάλα, Σέρρες, Δράμα και Θεσσαλονίκη. Τρεις ομάδες θα ανέβουν στην Γ’ Εθνική και άρα, θεωρητικά μιλώντας, μπορεί να πετύχουν άνοδο και ο Ορέστης Ορεστιάδας (πρωταθλητής ΕΠΣ Έβρου) και η Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου (πρωταθλήτρια ΕΠΣ Θράκης) και ο Άρης Πετεινού (πιθανότερος πρωταθλητής ΕΠΣ Ξάνθης). Θεωρητικά ωστόσο, μπορεί να τα καταφέρουν μόνο δύο ομάδες της Θράκη ή μόνο μία ή και καμία.

Συνεπώς δεδομένη μπορεί να θεωρείται μόνον η παρουσία του Πανθρακικού και από εκεί και πέρα, ελπίζουμε σε τέσσερις ακόμα συμμετοχές (Άρη Αβάτου, Ορέστη Ορεστιάδας, Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου, Άρη Πετεινού). Πολύ δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε αναδιάρθρωση με εκ νέου παραμονή του Ορφέα, αλλά ήδη εστάλη η πρώτη σχετική επιστολή και κανείς δεν θα πρέπει να αποκλειει οτιδήποτε.

Όσο για την περίπτωση του ΑΟΞ, οι νεότερες νομικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στην Γ’ Εθνική παρά μόνο στην Α’ ΕΠΣ Ξάνθης (αλλά ακόμα και αυτή είναι εξαιρετικά αμφίβολη με τα τωρινά δεδομένα). Συνεπως ο ανώτατος αριθμός των επτά θρακιώτικων ομάδων στη νέα Γ΄Εθνική έχει πλέον πέσει στις πέντε και περιμένουμε τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων για να δούμε που θα κάτσει η μπίλια…